Reisnieuws

Madagaskar wordt Ark van Noach

Gepubliceerd: 06 jul 2008 0
Daar waar de mens leeft, is het voor exotische vogels en andere dieren vaak moeilijk overleven. Zeldzame vogels, vissen, zoogdieren en zelfs bloemen worden door de mens massaal met uitsterven bedreigd.
Rijke biodiversiteit
Zo ook op Madagaskar, het Afrikaanse eiland waar maar liefst 5% van alle diersoorten ter wereld leeft. Je vindt hier dieren die je nergens anders ter wereld vindt, zoals bepaalde vlinder-, kikker-, gekko- en miersoorten. Ook leeft de helft van de gehele kameleonpopulatie ter wereld op Madagaskar. Bovendien herbergt het eiland 2% van de totale biodiversiteit ter wereld. Een uniek milieu dus dat zeker beschermd moet worden.

Ecotoerisme
Zo denkt Madagaskar er zelf ook over. Een aantal jaren geleden werd een groot deel van de flora en fauna op Madagaskar nog bedreigd door arme, lokale gemeenschappen die massaal het woud kapten voor de productie van brandstof, om op deze manier te kunnen overleven. Madagaskar hoopt nu dat door de bevordering van ecotoerisme de mens voor de verandering juist eens een positieve bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van het wildlife, waardoor Madagaskar uiteindelijk de titel "Ark van Noach" van de Indische Oceaan hoopt te verdienen.

Ankarafantsika
Bovendien zorgt het ecotoerisme voor veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking, die op deze manier niet meer hoeven vechten om te overleven. Dit gebeurt in het Ankarafantsika, een park dat meer dan 1250 vierkante kilometer groot is. Er zijn al scholen en putten gebouwd met de opbrengst van het ecotoerisme en het park heeft al vijftig nieuwe banen gecreëerd, die vrijwel allemaal door de lokale bevolking gereserveerd zijn.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...