Reisnieuws

Tweede ijsbeer in IJsland

Gepubliceerd: 18 jun 2008 3
Voor de tweede keer in twee weken tijd is er een ijsbeer gespot in IJsland. Net als de beer die twee weken geleden voet aan wal zette, heeft het dier honderden kilometers gezwommen. Wetenschappers vermoeden dat ook deze beer helemaal vanuit Groenland gekomen is.
Plastic zak
De ijsbeer werd in het noorden van IJsland ontdekt door een twaalfjarig meisje dat haar hond aan het uitlaten was. Het meisje zag iets wits en dacht in eerste instantie dat het een plastic zak was. Toen ze nog eens goed keek, realiseerde ze zich dat het een ijsbeer was. "Ik heb nog nooit in mijn leven zo hard gerend", verklaarde ze over haar vlucht terug naar huis.

Afgeschoten
Hoewel de ijsbeer volgens wetenschappers geen hongerige indruk maakte en leefde van eieren en vogels, is het dier toch afgeschoten. Het was in eerste instantie de bedoeling dat de beer gevangen en vervolgens teruggebracht zou worden naar Groenland, maar toen hij een groepje journalisten aan wilde vallen, had de politie geen keus.

Global warming
Het is opmerkelijk dat er in zo'n korte tijd twee ijsberen zijn waargenomen in IJsland. Voor deze incidenten was het namelijk alweer twintig jaar geleden sinds de laatste ijsbeer een bezoek bracht aan het land. Volgens deskundigen leidt de klimaatverandering van de laatste jaren ertoe dat het leefgebied van de ijsbeer in gevaar wordt gebracht. Het ijs smelt letterlijk onder hun voeten vandaan, waardoor ze gedwongen worden kilometers te zwemmen om een nieuw thuis te vinden.
deel dit artikel met je vrienden:
 

3 reactie(s) bij "Tweede ijsbeer in IJsland"

 • profile image comment

  Dit artikel bevat een aantal onjuistheden. Ten eerste is het aantal ijsberen vanaf 1960 verviervoudigd. Ten tweede is het poolijs afgelopen winter tot zeer dicht bij IJsland gekomen, hetgeen uitzonderlijk is. Voor het ijs: Zoek op Polarview of Wetterzentrale. Voor de ijsberen: Zie de Telegraaf van afgelopen maandag of zoek zelf op het internet.

  Door WijnandH • geplaatst op 2018-11-21 15:17:17
 • profile image comment

  Ik betwijfel of de reis van Groenland naar IJsland bewust door de ijsbeer is genomen om een nieuw thuis te vinden. IJsberen hebben juist ijs nodig om te kunnen jagen, juist daarom worden ze bedreigd, omdat de ijskappen smelten en het dus moeilijker voor ze wordt om voedsel te vangen. In IJsland zijn er, behoudens het Jokullsarlon, geen ijsschotsen en vriest de zee in de winter ook niet dicht, daarvoor is het klimaat door de zeestroming veel te mild. Ze leven hoofdzakelijk van zeehonden, die ze staan op te wachten bij een wak, die door de zeehond gebruikt wordt om adem te halen. Zodra de zeehond aan de oppervlakte komt, slaat de ijsbeer toe. Omdat het ijs in rap tempo smelt is het steeds moeilijker om een wak te vinden. Bovendien speelt het gewicht van de ijsbeer een rol, omdat het ijs niet dik genoeg meer is om de beer te dragen. Als er een stuk ijs afbreekt, heb je goed kans dat de beer dus afdrijft en met de stroming van noord naar zuid op IJsland aanspoeld. Het feit dat er dus vaker ijsberen op IJsland aanspoelen is meer toeval, dan een bewuste keuze van het dier.

  Door arnold • geplaatst op 2008-07-18 09:11:14
 • profile image comment

  Inderdaad, de mens vernield de hele wereld door angst.

  Door annalaura • geplaatst op 2008-06-25 16:17:39

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.