Reportage

De geheimen van Servië doorgronden

Gepubliceerd: 02 sep 2016 0
Verborgen tussen de bergen, weilanden en rivieren van het ondergewaardeerde Servië vind je enkele van de mooiste natuurgebieden en intrigerendste volken van Europa. De favoriete tips van lokale fotograaf Dragoljub Zamurovic.1. Meerdaagse wandeltocht tussen 300 kloosters

In het westen van Servië wringt de Zapadna Morova-rivier zich in allerlei bochten. Het spectaculairste stukje is de Ovcar-Kablarkloof, tussen de bergen Ovcar (985 meter) en Kablar (889 meter). Maar niet alleen de kronkelende canyon en de fraaie uitzichten maken dit onherbergzame gebied bijzonder. Sinds de veertiende eeuw hebben Servisch-orthodoxe geestelijken zeker driehonderd kloosters in het gebergte gesticht, nadat ze waren verdreven van de heilige Griekse berg Athos. De Ovcar en Kablar worden dan ook liefkozend de Servische bergen van Athos genoemd.2. Hier liggen je europese wortels

In Nationaal Park Djerdap, aan de andere kant van het land, vind je het mooiste traject van de Donau. Hier wurmt de drie kilometer wijde rivier, tevens de grens met buurland Roemenië, zich door een nauwe ‘poort’ van slechts honderd meter breed. De ruige karstformatie draagt dan ook de toepasselijke bijnaam ‘de IJzeren Poort’. Tussen 9500 en 6000 voor Christus werden de randen van de kloof bewoond door de Lepenski Vir-beschaving. Onderzoekers suggereren dat onze westerse beschaving hier zijn oorsprong kent. De mooiste overblijfselen bewonder je in het gelijknamige Lepenski Vir of Vlasac.3. Een feestje op het water bouwen

Het is een geluk bij een ongeluk dat Servië door land is ingesloten. De vele snelstromende rivieren die het land doorklieven doen de zee snel vergeten en verschaffen vrij (water)baan om te wildwaterraften. Plons voor de mooiste witte schuimkoppen in het water van de rivieren de Drina, Ibar, Lim of Uvac. Eerstgenoemde vormt jaarlijks in juli ter hoogte van het plaatsje Bajina Bašta het strijdtoneel voor een wel heel bijzonder waterfestijn: de Drina Regatta. Dit recreatieve ‘race-’ en feestevenement werd voor het eerst georganiseerd in 1994 ter ere van lokale rafthelden. In de jaren die volgden groeide de regatta uit tot een van de meest bezochte festijnen in West-Servië. Dat ze in Bajina Bašta gek zijn op riviersporten blijkt ook uit het minuscule houten huisje dat meneer Manda, kajakker en kajakcoach, aanlegde op een grote rots in het midden van de Drina. Hoe hij de materialen voor het bouwproject vervoerde? Drie keer raden ...Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 57Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

Door: Roselinde
Hè hè! De hogesnelheidstrein komt naar de VS

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eindelijk naar de VS!

Het is altijd een uitdaging geweest om in Amerika per trein te reizen. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want de hogesnelheidstrein komt eind...

Door: Roselinde
Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.

Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.