Handige Tips

De 10 beste tips voor alleen reizen

Gepubliceerd: 09 jan 2016 0
Sta jij aan de vooravond van een individuele reis en beginnen de zenuwen parten te spelen? Met deze 10 vuistregels ga je een onvergetelijke ervaring tegemoet.
Door: Tom AussemsHaal het meeste uit je solo-reis met een goede voorbereiding. (Foto: Chris Ford, Flickr)1. Doe je researchKies de data voor je reis op basis van het seizoen. Het is alom bekend dat prijzen significant lager liggen in het laagseizoen als gevolg van weersomstandigheden. Deze hebben hun uitwerking op de openingstijden van horecagelegenheden, de openbaar vervoer dienstregeling en hogere kosten voor individuele reizigers. Houd er daarnaast rekening mee dat visa voor sommige landen ruim voor vertrek verkregen dienen te worden.2. Deel, deel, deelEen solo-reis in het vooruitzicht wordt pas voelbaar op het moment dat je erover verteld. En hoe meer je erover verteld hoe vastberadener je wordt. Betrek ook zeker je vrienden erbij. Misschien vergezellen ze je wel op een deel van je trip…3. Gezonde obsessieSpit door alle boeken, films en documentaires die je kunt vinden over je bestemming. De achtergrondinformatie en context die je opdoet, maken je reis waardevol. De solo-avonturenfilm 180° South bijvoorbeeld is zo een film die inspireert. Maar sla er niet in door; van de impulsieve beslissing om plotsklaps ontslag te nemen kun je zomaar spijt krijgen.4. Een goed begin is het halve werkWe kunnen er wel omheen draaien maar feit blijft: het kan geen kwaad om voor aanvang van je reis in goede conditie te verkeren. Breng eens een bezoekje aan de sportschool en doseer je koffieconsumptie. Zelfs wanneer je topfit bent eist reizen zijn tol. Zeker als je alleen reist, met een zware rugzak op je rug en een ambitieus reisplan hebt uitgestippeld.5. Leer de taalInkoppertje… Bereid je voor op je reis door, in ieder geval, de basics van de lokale taal te beheersen. Jij bent uiteindelijk eindverantwoordelijk voor navigatie, vervoer en logistiek. Wel zo fijn als je dat tot een goed eind weet te breien zonder telkens weer peentjes te moeten zweten. En zeg eens eerlijk, is er ooit een local geweest die het niét op prijs stelde als je hem of haar aanspraak in de eigen taal?

Op reis kun je tot levensveranderende inzichten komen. (Foto: Silvia Sala, Flickr)6. Licht inpakkenInpakken doe je voor één week, meer niet. Je doet gewoon wat vaker de was. Je rug zal je dankbaar zijn. Goede regenkledij, een hoofdlamp, een waterfles (roestvrij) en een waterfilter zijn ook geen overbodige luxe. Zeker als je besluit van het gebaande pad af te wijken. Iets dat wij toejuichen!7. Houd een dagboek bijMaak vóór vertrek een lijst met persoonlijke doelen. Schrijf ze op de eerste pagina van een dagboek. Het is goed om jezelf te herinneren aan hetgeen je uit de ervaring hoopt mee te nemen. Houd dagelijks of wekelijks bij wat je meemaakt, welke plekken je bezoekt, wie je ontmoet en wat de grootste struikelblokken en uitdagingen zijn. Een dagboek is goud waard na afloop van je avontuur.8. Ben geldbewustSpendeer tijd, niet geld, aan het vastleggen van de reiskosten voor de top drie uitgaven: vervoer, accommodatie en eten. Van het geld dat overblijft onderneem je activiteiten. Simpel, toch? Als je voor jezelf een overzicht hebt gemaakt van de basisuitgaven reis je met een geruster hart.9. Ruim plaats in voor serendipiteitSerendipiteit, afgeleid van de populaire Amerikaanse reisterm en film serendipity, betekent zoveel als ‘de gave om door puur toeval heerlijke ontdekkingen te kunnen doen’ (woorden-boek.nl, 2016). Wat willen we hiermee zeggen? Plan niet te veel! Je reist solo. Dat maakt je benaderbaarder. Je weet nooit wie of wat er op je pad komt.10. Reis veiligNog zo een open deur. Maar daarom niet minder waar. Gezondheid en veiligheid zouden ieders prioriteit moeten zijn op reis. Investeren in een reisverzekering die avontuurlijke activiteiten en medische noodgevallen dekt is het enige verstandige besluit. Je wilt je avontuur immers niet tussentijds moeten beëindigen of afsluiten met een (financiële) kater. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

Berlijn für foodies: 5 tasty tips voor je stedentrip

Dankzij een instroom van Europese en andere ‘nieuwe Berlijners’ vindt er sinds enkele jaren een culinaire revolutie plaats in de Duitse hoofdstad. Dit zijn de leukste foodie tips voor een culinaire stedentrip!

Dankzij een instroom van Europese en andere ‘nieuwe Berlijners’ vindt er sinds enkele jaren een culinaire revolutie plaats in de Duitse hoofdstad. Dit...

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.