Reisnieuws

Huismuis XXL eet albatros

Gepubliceerd: 22 mei 2008 0
Een horrorfilm met de huismuis in de hoofdrol speelt zich af op het Engelse eiland Gough in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Birdlife International waarschuwde maandag dat huismuizen van formaat XXL de jonge zeevogels op het eiland opeten. Twee vogelsoorten die alleen voorkomen op Gough, dreigen daardoor uit te sterven.
Door: evanruiten
Gough - ook wel Diego Alvarez genoemd - is onderdeel van de Britse eilandengroep Tristan da Cunha. Het is een vulkanisch eiland en tevens één van de belangrijkste zeevogelkoloniën ter wereld. Onderzoekers op het eiland stonden lange tijd voor een raadsel. Het aantal vogels nam namelijk geleidelijk af, terwijl je op Gough geen enkel roofdier tegenkomt. Met uitzondering van huismuizen, die waarschijnlijk in de negentiende eeuw met walvisvaarders zijn meegelift.

Monstermuizen
Deze huismuizen zijn verantwoordelijk voor de bedreiging van de zeevogels. Wij kennen de huismuis als een klein en snel beestje, maar op Gough zijn de diertjes uitgegroeid tot muizen die drie keer zo groot zijn als hun 'normale' soortgenoten. Groepsgewijs vallen ze jonge vogels aan, zoals bijvoorbeeld de tot 10 kilo zware, maar weerloze jongen van de zeldzame Tristan-albatros. De muizen eten van het nog levende jong totdat het dier sterft aan zijn verwondingen. Oudere vogels weten niet hoe ze de indringers tegen kunnen houden.

Vogels met uitsterven bedreigd
Volgens de Britse vogelbescherming RSPB moet er snel worden ingegrepen om te voorkomen dat de Tristan-albatros en ook de Gough-vink op korte termijn uitsterven, evenals andere soorten vogels die op het eiland nestelen. De Britse overheid heeft daarom voorgesteld om met helikopters tonnen muizengif uit te strooien op het eiland, omdat volgens onderzoeksmedewerker Geoff Hilton alleen de totale vernietiging van de 700 duizend muizen op het eiland kan voorkomen dat ‘de belangrijkste broedkolonie ter wereld levend wordt opgegeten.’

Afgelegen gebied
Slechts zes mensen wonen op Gough, zij werken bij het weerstation. Het eiland wordt heel weinig bezocht door mensen. Het zijn vooral expedities die er komen, om de flora en fauna en de zeevogels te bestuderen. Elk derde of vierde bezoek van de mens bracht minstens één nieuwe insectensoort op het eilandje. Van de 99 insectsoorten die te vinden zijn op Gough, zijn 71 met bezoekers meegekomen.

Hoewel toeristen op Gough een zeldzaamheid zijn, is het wel mogelijk om er naartoe te reizen. Onder andere Askja Reizen biedt reizen aan waarbij je aan boord gaat van een expeditieschip en onder andere Gough kan bezoeken. Kijk op de website van Askja Reizen voor meer informatie.
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...