Reisnieuws

Pas op! De meestvoorkomende insectenbeten op reis

Gepubliceerd: 01 okt 2015
0

Op reis ontkom je er bijna niet aan; nare steken van insecten. Maar hoe gevaarlijk zijn sommige steken? En wat kun je er aan doen? Columbus stelde een lijst op van de meestvoorkomende insectensteken, hoe je ze kunt herkennen en waar je deze beestjes kunt tegenkomen.

1. Rode mieren

De rode mier leeft voornamelijk in dennenbossen en lichte loofbossen en komt in grote delen van Europa, waaronder in Nederland en Belgie. Rode mieren kunnen zowel steken als bijten, de symptomen zijn daarvan ongeveer gelijk. Na een prik van een rode mier wordt de huid rood en ontstaat er rondom de steek een lichtrood gebied. Soms wordt het plekje waar gestoken is wit. Behalve dat de steek pijn kan doen, is er niet veel aan de hand als je door een rode mier gestoken wordt. Bij een overgevoelige reactie kunnen er echter wel griepachtige verschijnselen ontstaan. Het beste is gewoon rust houden en er verder niet aankomen.


2. Bedwantsen

Dit beestje is een ware nachtmerrie voor reizigers. Vooral inwoners van New York (!) hebben te kampen met het insect. In Europa was de soort zeldzaam, maar de aantallen stijgen. Als er eenmaal bedwantsen in je bed zitten, moet je alles - inclusief al je kleren - heet wassen en het hotel verlaten. De beten van de bedbug jeuken ontzettend en zijn ook niet snel verdwenen. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, hoewel je wel van het krabben infecties kunt oplopen. De beten hebben grote rode cirkels en beslaan een groot gedeelte van de huid. Op de beet zelf zwelt de huid op.


3. Vlooien

Vlooien komen wereldwijd voor en ontbreken alleen in gebieden waar geen nestbouwende zoogdieren en vogels leven. Aangezien dergelijke gebieden erg zeldzaam zijn, komen vlooien in de praktijk overal ter wereld voor. Vlooienbeten kun je herkennen aan huid die een rode uitslag vertoont, voornamelijk in elleboog- en knieholtes. De uitslag jeukt enorm en kan zelfs bloedingen veroorzaken. De huid zwelt op en als je veel krabt, wordt het wit. Het beste hiertegen is een verzachtende zalf erop smeren en proberen niet te krabben.


4. Muggen

Er zijn weinig mensen die nog nooit een muggensteek hebben gehad. Bijna overal ter wereld is dit irritante insect aanwezig en zorgt voor veel frustratie. De steken jeuken vreselijk en veroorzaken allemaal rode bulten op de huid. Hoe meer je krabt, hoe meer het gaat jeuken, probeer er dus vanaf te blijven. Beter is het te voorkomen door Deet op te smeren en te slapen onder een - liefst geïmpregneerde - klamboe. In tropische gebieden verspreiden muggen op grote schaal vaak dodelijke ziekten waaraan jaarlijks miljoenen mensen sterven. Als het geen malaria-, dengue- of gele koortsmug is, zijn de steken over het algemeen niet gevaarlijk.


5. Chiggers

Chiggers zijn ook wel bekend als oogstmijten of red bugs. Ze zijn de larven van de mijt en te vinden in bossen, graslanden en rond meren. Er bestaan over de wereld duizenden verschillende soorten van. De beten zijn pijnloos, maar veroorzaken een hoop jeuk. Als je gaat krabben, vormen de plekken een rode uitslag. Ze zijn niet gevaarlijk en moeten vanzelf verdwijnen, hoewel dat wel erg lang kan duren.


6. Zwarte vliegen

De zwarte vliegen - in Nederland ook wel bekend als erwtentrips - voeden zich met bloed van mensen en dieren. Ze komen wereldwijd voor. De beet is pijnlijk en voel je nog lang nabranden. Ook kunnen de beten behoorlijk jeuken. Soms dragen black flies ziektes met zich mee, let dus goed op of je geen ziekteverschijnselen vertoont. Voor de rest kun je weinig doen.


7. Zwarte weduwespinnen

Hoewel eigenlijk geen insect, is de zwarte weduwe toch belangrijk genoeg om te melden. De spin is afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en Mexico, maar heeft zich inmiddels over alle werelddelen verspreid. De beet van Zwarte Weduwe is zeer pijnlijk en vergt direct medische aandacht. Je herkent de beet aan de tweede rode puntjes (van de tanden) dicht bij elkaar. De symptomen na een beet zijn misselijkheid, verhoogde bloeddruk en overgeven.


8. Teken

Teken komen wereldwijd voor. De beten zijn te herkennen aan een rode bult die na een aantal dagen groter wordt en waarvan het centrale gedeelte verbleekt, zodat een ring ontstaat. Niet alle teken dragen de ziekte van Lyme, maar mocht de teek wel besmet zijn geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe beter. Het beste is om een arts de teek eruit te laten halen met een speciale tekenverwijderaar. Als je weet hoe je die moet gebruiken, kun je het natuurlijk ook zelf doen. Noteer de datum waarop je gebeten bent in je agenda en hou de tekenbeet de komende maanden in de gaten. 

 

 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Tien eetbare insecten

Het eten van insecten wordt over het algemeen nog een beetje met scheve ogen aangekeken in Nederland. Maar buiten het feit dat insecten heel gezond zijn – ze bevatten enorm veel proteïnen en zijn waardige vleesvervangers – smaken de eetbare b...

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.