Reisnieuws

Hotels bedreigen Machu Picchu

Gepubliceerd: 23 apr 2008 2
De in nevel gehulde Inca-stad Machu Picchu wordt bedreigd door de toeristendollar. De Peruaanse overheid wil toestemmen met de bouw van luxe hotels te midden van de eeuwenoude ruïnes. De lokale bevolking staat op haar achterste benen.
Met 800.000 bezoekers per jaar is het toerisme flink toegenomen in Peru, dat nog niet zo lang geleden werd geteisterd door een burgeroorlog. De regering is op zoek naar manieren om nog meer toeristen binnen te halen met luxe reizen en hotels in en rondom de topattractie Machu Picchu. Tegenstanders waarschuwen president Alan Garcia dat ze de toeristen flink zullen tegenwerken als de plannen voor de hotels door zullen gaan.

Restricties
De Peruaanse overheid heeft de huidige bouwrestricties rondom de Inca-ruïnes kort geleden versoepeld. Aanvragen voor de bouw van spa- en boutiquehotels zijn vanaf dat moment massaal binnen komen stromen. De lokale bevolking is boos en voelt zich bedrogen. In februari was er een enorme protestactie waarbij de routes door de Sacred Valley gebarricadeerd werden. 'Cuzco is niet te koop!' werd door menig bewoner geschreeuwd.

Lege laatjes
Cuzco is na de ontdekking van de Inca-stad het toeristisch centrum geworden van Peru. Toeristen betalen voor één nacht in een suite in de Machu Picchu Sanctuary Lodge een dikke 800 euro. Dit in een regio waar 38 procent van de bevolking niet meer verdient dan 1,25 euro per dag. 'De overheid zegt dat toerisme geld in het laatje brengt', aldus actievoerder Salvatore Vasquez. 'Dat geld mag er misschien wel komen, maar onze laatjes worden er niet mee gevuld.'

Bussen vol 'geld'
Elke dag zien de Peruanen bussen vol rijke Westerlingen langsgaan, waarvan zij nooit geld terugzien. 'Als de overheid ook nog eens Amerikaanse hotelketens gaat toestaan, kunnen wij het geld wel helemaal vergeten', vertelt activist Gonzalo Valderrama.

Verschrikkelijke gevolgen
De Peruaanse overheid doet alsof er niets aan de hand is, maar neemt de protesten wel degelijk serieus. Ze zijn bang dat de protestacties toeristen zullen wegjagen. Jaime Caceres Sayan, die op nationaal niveau privé-ondernemingen vertegenwoordigt, denkt dat de protesten grote gevolgen zullen hebben voor het toerismeklimaat in Peru. 'Vliegmaatschappijen zullen stoppen te vliegen naar Cuzco, tours zullen worden afgelast en de gevolgen zullen verschrikkelijk zijn.'


deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Hotels bedreigen Machu Picchu "

  • profile image comment

    Inderdaad verschrikkelijk nieuws! Ik hoop dat de regering ervan overtuigd kan worden dat er meer geld te verdienen valt aan het behoud van de oorspronkelijkheid van dit gebied. Kunnen we geen (handtekeningen?)actie op touw zetten om ze duidelijk te maken dat wij (de toeristen!) dit helemaal niet willen?? Er bestaat zeker geen wereldwijde wetgeving die de vernietiging van de oorspronkelijke staat van dit soort unieke plaatsen verbied :-( Tijd dat die er gaat komen... wie weet er hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen?

    Door Specie • geplaatst op 2008-04-30 23:52:57
  • profile image comment

    Afgelopen februari is het mij gelukt om ondanks alle acties daar om bij Machu Picchu te bereiken. Dat was al een heel avontuur. Terug van Aguas Calientes (voorportaal van Machu Picchu) naar Cusco toe werden we zelfs nog aangevallen door boze boeren... Toen zijn we zelf maar snel Peru uit gegaan, want echt veilig was het daar niet meer... Al zou het wel goed zijn op een quota aan het aantal toeristen in te gaan stellen voor Machu Picchu, maar ja helaas wil de regering (met dictorale trekken) geld zien door de toeristenindustrie! Eeuwig zonde!!!

    Door AnoLife • geplaatst op 2008-04-29 14:09:34

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...