Reisnieuws

Het wonder van Madagaskar

Gepubliceerd: 11 apr 2008 1
Dieren en planten worden wereldwijd bedreigd. Toch is er nooit een uitgebreid offensief geweest om hun uitsterven tegen te gaan. Daar komt nu verandering in. Wetenschappers hebben onderzoek gepresenteerd dat duizenden soorten in relatief korte tijd van de ondergang moet redden. Een ‘wetenschappelijke triomf’, volgens kenners.
De studie komt met een nieuw, radicaal plan van aanpak waarin rekening wordt gehouden met de complexe interactie tussen verschillende dier- en plantensoorten in een ecosysteem. Als er één bepaalde diersoort met uitsterven bedreigd wordt, zullen ook alle andere dier- en plantensoorten in zo'n ecosysteem beschermd moeten worden. Tot nu toe werd alleen gekeken naar hoe die ene diersoort nog te redden viel.

De studie werd opgezet om wildlife in Madagaskar van de ondergang te redden, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat hun werk overal ter wereld kan worden toegepast.

Madagaskar was één van de meest geïsoleerde plaatsen op aarde tot 2500 jaar geleden mensen het eiland ontdekte. De komst van de homo sapiens heeft dramatische gevolgen gehad voor de aanwezige flora en fauna. Negentig procent van het tropische woud is verdwenen en verschillende planten en dieren zijn uitgestorven. Madagaskar blijft echter een bijzonder eiland: er leven 13.000 planten- en dierensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Het wonder van Madagaskar"

  • profile image comment

    Een heel goed initiatief. Tijdens mijn recente bezoek aan Madagascar ben ik enorm geschrokken van de ontbossing. Niet voor export, maar puur voor het eigen levensonderhoud. Er wordt overal op hout gestookt, gekookt, op gas koken is onmogelijk voor de bevolking. De kosten hiervoor staan gelijk aan een maandsalaris. Steeds meer lemuursoorten sterven uit. Maar wil Madagascar, en dan met name het dierenleven (waardoor ook een grote bron van inkomsten door de toeristenstroom) gered worden van verdere bedreiging, dan zal de Malagasy regering toch echt de bevolking financieel tegemoet moeten komen om op gas te stoken en koken. Ik hoop via Colombus of andere sites op de hoogte te blijven van dit goede intiatief! Jacqueline ten Oever

    Door jtenoever • geplaatst op 2008-04-15 19:22:37

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...