Reisnieuws

CITYTRIP: Parma

Gepubliceerd: 05 apr 2008 0
Muziek en reizen begrijpen elkaar. Evenals Italië en opera. De van oorsprong Italiaanse muziekvorm trekt nog steeds volle zalen in de vooraanstaande operahuizen van grote steden als Milaan, Rome en Venetië. De naamsbekendheid van deze muziekbestemmingen zorgt er helaas voor dat reizigers vaak een kleine parel over het hoofd zien: Parma. De geboortestad van Verdi en Toscanini is net zo verzot op opera als op de twee plaatselijke specialiteiten, Parmaham en Parmezaanse kaas.
Geroezemoes vult de zaal van het langzaam vollopende Teatro Regio. Het met engelen beschilderde koepelplafond weerkaatst de vele stemmen. Zelfs voor Italiaanse begrippen is het publiek goed opgedoft; het is een grote avond. Een dame van rond de vijftig, strak in een roomwit mantelpak, gluurt onder haar mascara door naar een jongedame in galajurk. Naast haar neemt een man plaats die zijn programmaboekje intens bestudeert. In de orkestbak worden nog even snel de instrumenten gestemd. Het licht dimt, de zaal dimt. Iedereen wacht gespannen tot het roodfluwelen doek opzij schuift en de zangers het podium betreden…

Bloedserieus
De muziek in Parma kan en mag je niet over het hoofd zien. In de Noord-Italiaanse stad, die zo’n kleine 200 kilometer ten noorden van Florence ligt, componeerde Verdi zijn eerste opera. Ook andere plaatselijke beroemdheden als de dirigent Arturo Toscanini en de componist Ferdinando Paer dragen bij aan Parma’s reputatie als muziekstad bij uitstek. Als je door de middeleeuwse straten loopt, begrijp je meteen dat de Parmezanen opera bloedserieus nemen – de stad ademt drama en muziek. Tussen eind januari en begin april is het operaseizoen in volle gang in het Teatro Regio, Teatro Farnese, Auditorium Paganini en de Casa della Musica. Opera’s van Verdi, begeleid door dirigenten als Riccardo Muti en Bruno Bartoletti, vormen een constante in de programmering. Laatste toevoeging: het Verdi Festival in oktober.

Extreem Kritisch
Om aan de strenge eisen van het Parmezaanse publiek te voldoen, worden alleen de beste stemmen in huis gehaald. Want als Parmezanen iets niet zint, laten ze dat luid en duidelijk weten. De extreem kritische plaatselijke operaliefhebbers doen niet onder voor hun al even beruchte tegenhangers in Milaan. Vroeger werden de minder getalenteerde zangers op het podium genadeloos afgestraft met rotte tomaten, tegenwoordig komen ze er vanaf met luid boegeroep. De vergelijking met roofdieren die feilloos een zwakke prooi uit de kudde weten te halen, dringt zich automatisch op. De kwaliteit van het podiumvlees moet koste wat kost gewaarborgd blijven.

Rauwe ham
Ook wat andere vleessoorten betreft, zijn de Parmezanen echte kenners. De plaatselijke specialiteit: Prosciutto di Parma, oftewel Parmaham. Probeer de gedroogde rauwe ham en die andere lokale lekkernij, Parmezaanse kaas, eens in het authentiek Italiaanse restaurant Hostaria da Beppe (Strada Imbriani Matteo Renato 51). Voor wat minder prijzige opties is het leuk over de markt op Piazza Ghiaia te wandelen, waar je kant-en-klaarmaaltijden maar ook verse ingrediënten voor een picknick kunt kopen. Ook de Piazza Garibaldi, het kloppende hart van de stad, biedt legio mogelijkheden om even uit te blazen op een terrasje en iets te eten.

Kastelen
Wie na al het muziek- en eetgeweld toe is aan rust, kan terecht in het stadspark Parco Ducale aan de westoever van de rivier de Parma, waar ook een imposant kasteel van de adellijke Farnese-familie staat. Meer adembenemende kastelen en rust vind je in de omgeving van Parma, in plaatsjes als Calestano, Fontanellato en, als slagroom op de taart, Torrechiara. Bezoek dit kasteel 's ochtends, als het nevelig is, en je kijkt uit over een tijdloos landschap waarin, met een beetje fantasie, ridders op galopperende paarden uit de mist opdoemen.

Het applaus
In het Teatro Regio zijn inmiddels na dik twee uur de lichten weer aangegaan en komen de tenor, de bariton, de sopraan en alle achtergrondzangers één voor één het podium op. Als de tenor verschijnt, staat de hele zaal meteen op. Het applaus is overweldigend, de tenor zet zijn knappe grijns op. 'Bravo!' klinkt het uit verschillende hoeken. En dat is in één woord Parma: bravo!
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...