Reisnieuws

Grootste ijsschots ooit is los

Gepubliceerd: 27 mrt 2008 1
Een enorme ijsschots (eenderde van Nederland) is losgekomen van Antarctica en abnormaal snel aan het afbrokkelen. Het afgebroken stuk ijs maakte onderdeel uit van de Wilkins IJsvlakte, dat nu geheel dreigt te verdwijnen. ‘We gaan een paar spannende weken tegemoet,’ aldus de Britse onderzoeker David Vaughan.
Reeds in 1993 had David Vaughan, een onderzoeker verbonden aan het British Antarctic Survey, voorspeld dat het noordelijke gedeelte van de Wilkins IJsvlakte verloren zou gaan. Wat hij niet verwachtte, was dat het in zo'n rap tempo zou gaan. ‘De wijze waarop deze enorme klomp zich heeft losgemaakt van het poolcontinent, is niet de normale manier waarop ijsbergen zich formeren,’ aldus Vaughan, die dit ook ziet als bewijs voor de klimaatverandering op de Zuidpool.

De Antarctische Peninsula, het meest noordelijke gedeelte van Antarctica, heeft al 50 jaar last van opwarming. Hierdoor zijn al zes ijsvlaktes volledig verdwenen. De Wilkins IJsvlakte is zuidelijker gelegen en zou door de extreme kou geen opwarming moeten ondergaan. Het tegendeel is echter waar. De afgebroken ijsschots is niet alleen het zuidelijkst gelegen stuk ijs dat ooit is weggesmolten, maar ook de grootste ijsvlakte die ooit is losgekomen van Antarctica.

Hoewel de afgebroken ijsvlakte geen directe invloed heeft op de zeespiegel, werken de ijsvlaktes als buffers voor de Antarctische landmassa. De afwezigheid van ijsvlaktes kan leiden tot dramatische gevolgen voor de zeespiegel.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Grootste ijsschots ooit is los"

  • profile image comment

    Antartica komt naar je toe deze zomer.........

    Door robvanacker • geplaatst op 2008-03-31 09:56:50

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog...