Reisnieuws

Fooi geven?

Gepubliceerd: 12 okt 2012
2

Je zou zeggen dat het niet zo'n moeilijk concept is: als je tevreden bent geef je een fooi en anders niet. Zo gemakkelijk is het helaas niet. In sommige landen is fooi geven namelijk een belediging en in sommige landen is het bijna verplicht. Als reiziger heb je dus vast wel eens in een dilemma gezeten of je nu een fooi moest geven of niet. Hier volgen de spelregels:

Fooi geven is in China en Japan not done, het wordt er zelfs als een regelrechte belediging gezien. Er is één grote uitzondering op deze regel. De tourguide ontvangt wel graag een paar euro extra voor zijn diensten. Zorg er alleen voor dat jouw fooi op een discrete wijze bij de gids terecht komt. Geld uit je portemonnee halen en in het zicht overhandigen is een publiekelijke vernedering. Overhandig je fooi dus het liefst in een dichte envelop bij het laatste afscheid.

In Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand, Vietnam en Maleisië is het niet gebruikelijk om fooi te geven maar ook geen negatief gebaar. Hier kun je het dus af laten hangen van de service die je krijgt.

In Amerika hebben ze van de fooi juist bijna een verplichting gemaakt. Het is daar geen blijk van waardering maar een gewoonte. Obers krijgen vaak bijna alleen maar in fooien betaald dus 15% van de rekening is standaard, als je tevreden bent is 20% gangbaar. Taxichauffeurs verwachten een extraatje van 15% en vergeet ook het hotelpersoneel niet af en toe een paar Dollar extra te geven.

Je ziet ook wel eens op de rekening staan dat de service al is inbegrepen in de prijs. In landen als Frankrijk, Engeland en België hoef je dan geen extra fooi meer te geven. In Griekenland, Spanje en Italië wordt daarentegen nog wel een extraatje bovenop de inbegrepen fooi verwacht.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Reisfanaatje

Door: Reisfanaatje • Geplaatst op

In Afrikaanse landen is het ook zeer gebruikelijk om fooien te geven. Dit heeft zelfs een groot deel van ons vakantiebudget opgeslokt. De fooien zijn hier niet gering.

Cin

Door: Cin • Geplaatst op

Ook in Frans-Polynesië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Als men het wel doet wordt het vaak niet begrepen en men reageert met: "u kunt aan de kassa betalen" of " u heeft toch al betaald?".

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.