Reisnieuws

Tekort aan vaccin tegen buiktyfus

Gepubliceerd: 05 okt 2012
0

Het Landelijk Coördinatiecentrum voor Reizigersadvisering (LCR) meldt, dat er binnen een zeer korte termijn geen vaccin meer tegen buiktyfus zal zijn.

Op dit moment zijn er niet alleen in Nederland, maar wereldwijd problemen met de levering van het buiktyfusvaccin. Het tekort is ontstaan door een fout in de productie, waarbij is geconstateerd dat een grote groep vaccins te weinig antigen bevatte.

Vaccins die nu nog op voorraad zijn, worden alleen nog maar gebruikt voor mensen die het meeste risico lopen. De LCR adviseert reizigers, die zonder vaccinatie tegen buiktyfus op reis gaan, zich te houden aan strenge hygiënische maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen.

Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. Je kunt hiermee besmet raken als je eten of drinken nuttigt, waarin de bacterie voorkomt. De buiktyfusbacterie wordt ook overgebracht door bijvoorbeeld een slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting af. Bij iemand die zijn handen niet wast en eten bereidt, is kans op besmetting groot. Ook als vlees niet goed gaar is, loop je risico op besmetting met de bacterie.

De grootste risicogebieden van buiktyfusbacterie zijn; Azië, Afrika en Zuid- Amerika.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.