Reisnieuws

3 tips om nooit meer te verdwalen

Gepubliceerd: 01 okt 2012
0

Lyle Brotherton, gevierd Schots navigatiespecialist en reddingsmedewerker, wijst de weg uit drie rampscenario’s.

1 De weg kwijt in de woestijn
Blijf zo veel mogelijk waar je bent. Probeer niet weg te lopen, maar bewaar je energie en laat anderen jou vinden. Zoek een schuilplaats uit de zon, al is het maar een geïmproviseerde tent van je eigen kleding. Als je in een zandwoestijn bent, probeer dan het zand een paar centimeter in te graven. Het zand daaronder is namelijk een stuk koeler. Gebruik je mobiel als SOS door ’m te spiegelen in de zon. Potentiële redders kunnen je dan van mijlenver zien.

2 Zoek op zee
Heeft je boot geen navigatie-apparatuur? Maak dan gebruik van de sterren-hemel. De sterren maken een draaiende beweging om de aarde. Ze komen dus, net als de zon, op in het oosten en gaan onder in het westen. Draaien de sterren met de klok mee, dan kijk je naar het zuiden. Maken ze allemaal een draaiende beweging tegen de klok in, dan kijk je naar het noorden. Zie je zeevogels, dan ben je normaal gesproken zo’n anderhalve kilometer verwijderd van de kust. Zie je stapelwolken, dan is het land heel dichtbij de onderkant van de wolk.

3 Lost in the jungle
Zoek een schuilplaats weg van de grond, teneinde slangen en insecten op afstand te houden. Je hebt grotere kans een teken van menselijk leven te zien bij een stroompje of rivier — loop hiervoor bergafwaarts. Let wel, ga niet te dicht op het water zitten — rivieren kunnen tijdens het regenseizoen in rap tempo tot wel tien meter stijgen. Maak vervolgens je aanwezigheid kenbaar door een vuurtje te stoken. Bedek het vuur met natte bladeren om dichte rook te creëren. Brothertons bestseller Het Utieme Navigatiehandboek ligt nu in de winkel. Kijk voor meer survivaltips op www.micronavigation.com
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.