Reisnieuws

Hoe zit het met...palmbomen?

Gepubliceerd: 25 sep 2012
0

Alles wat je nog niet wist over palmbomen.

Palmen. Als je ze ziet, krijg je meteen een vakantiegevoel. Wat een prachtbomen.
Dacht het niet. Bomen hebben een bast, waardoor ze in de breedte kunnen groeien. Palmen hebben geen bast — het zijn planten met een enkele stengel die bestaat uit opeengestapelde bladvoeten.Details, details. Palmen zijn lekker bounty.
Ho ho, jij hebt het waarschijnlijk over kokospalmen. Maar van de palmenfamilie zijn bijna vierduizend soorten bekend. De eerste palmen zijn volgens wetenschappers tientallen miljoenen jaren geleden op eilanden in de Stille Oceaan ontstaan. In een veel later stadium zijn ze door zeevaarders in heel andere delen van de wereld terechtgekomen. Palmen brengen niet alleen kokosnoten voort, maar ook bijvoorbeeld dadels, perziken en de sappige awarra. En voor veel locals betekenen palmen allesbehalve ‘vakantie’. Ze zijn hun belangrijkste vorm van inkomsten en voedsel. Ze eten de vruchten, maken er olie en cosmetica van en gebruiken de vezels voor huishoudelijke spullen, manden en kleding. minder bekend zijn producten als suiker uit de suikerpalm, zeep van de kokosnoot en palmharten.


En palmen bieden bescherming tegen de brandende zon.
Wrong again. Uit onderzoek blijkt dat palmen in tegenstelling tot andere populaire bomen in (sub)tropische gebieden relatief de minste schaduw en koelte bieden en het meeste water nodig hebben, tot wel duizend liter per dag.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.