Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Nel Koelewijn

Gepubliceerd: 10 sep 2012
22

"Er gaat niets boven echt thuis komen in een gehuurd appartement". Vijftig jaar samen reizen, levende delicatessen, secret spots en nog meer reisfavorieten. Stedentrips vindt Nel Koelewijn nogal uitputtend. Hierover vertelt ze ons meer.

Stedentrips maak ik graag, maar ik vind ze nogal uitputtend. Na een hele dag rondstruinen is het heerlijk om “thuis?? te komen in je gehuurde (1) appartement, mijn favoriete accommodatie in een stad. Niets is beter dan na een vermoeiende dag in een gemakkelijke stoel neer te ploffen, benen op tafel, met een glaasje en een hapje. Het is ook leuk en interessant om in de buurtsuper je inkopen te doen voor het ontbijt, de borrel of de picknicklunch.

Mijn favoriete stad is (2) Londen. In de vorige eeuw heb ik er 4 jaar gewoond en gewerkt. Ik heb toen veel vrije tijd doorgebracht met het verkennen van alle hoekjes en gaatjes van de stad. Ik ga zo ongeveer om de 4 jaar weer eens een week terug om herinneringen op te halen en allerlei nieuwe dingen te doen en te bekijken. Wat zo charmant is aan Londen is het contrast tussen oud en nieuw.

Ben ik eenmaal in Londen, dan zoek ik een mooie dag uit om Kew Gardens te bezoeken. Gewapend met een picknicklunch zwerf ik de hele dag door de tuinen en kassen van de Koninklijke Botanische tuin. Ik bezoek hier ook altijd weer mijn favoriete “secret spot??: (3) de Marianne North Gallery. Een waar bedevaartsoord voor elke Reisreporter. Marianne North reisde vanaf 1869 vrijwel de hele wereld rond en maakte onderweg honderden schilderijen. Haar hele oeuvre bevindt zich in deze Gallery. Een lust voor het oog. Helaas mag je tegenwoordig niet meer in de Gallery fotograferen, maar er is in de Bookshop van Kew Gardens een prachtig boek te koop over haar leven en haar werk.


Nee, dat boek over Marianne is niet mijn favoriete reisboek! Om dat te vinden moest ik eerst nog eens mijn 5 meter reisgidsen en reisliteratuur de revue laten passeren. De keuze was bijna onmogelijk, maar is toch gemaakt. Het (4) verhalenboek “Reisgenoten?? van Hans Taal dat zich voornamelijk in Mali afspeelt heb ik uiteindelijk gekozen omdat ik zulke prachtige herinneringen bewaar aan de omgeving waarin we dit boek lazen… Op een 3-daagse boottrip over de Niger naar Timboektoe hebben we met een klein groepje reisgenoten de verhalen aan elkaar voorgelezen. Zo wisten we de saaie uurtjes op het water toch de nodige spanning te geven.

Mijn favoriete reissouvenirs zijn (5) pillendoosjes. Ik heb inmiddels een collectie van ruim 200 exemplaren. Het vinden van een doosje dat specifiek is voor een bepaald land is altijd weer een uitdaging. In ons tennisgroepje van 8 is het sedert een jaar of 10 de gewoonte om van elke reis een boekenlegger uit het bezochte land voor elkaar mee te nemen. Leuke simpele cadeautjes die geen grote aanslag doen op je bagageruimte of je portemonnee.

Het liefste word ik in een comfortabele auto of bus gereden door eindeloze, eenzame en wondermooie landschappen. Daarvan zijn er genoeg in Namibië. Een (6) prachtige route vond ik de D707, dwars door de woestijn, van Aus naar het Noorden. In het begin kom je wilde paarden tegen en later word je, behalve op prachtige rots- en zandformaties, ook getrakteerd op groepen spiesbokken. Hier woont geen mens.
Mijn favoriete wildlifebestemming is ongetwijfeld (7) Tanzania. In de Ngorongoro vallei waan je je in het paradijs en de trek van de wildebeesten en zebra’s door de Serengeti is onvergetelijk. Ik zag hier voor de eerste keer in mijn leven een “kill?? van een jong dier door een cheeta. In een woord, “adembenemend??.

Eten en drinken vind ik een belangrijk onderdeel van het reizen in een vreemd land. Ik probeer in principe van alles te proeven en/ of te eten, behalve als het beweegt. Nee, dit is geen grapje! In Japan kreeg ik tijdens een dienstreis, in een sjieke bar een schaaltje met levende garnalen voorgeschoteld. Mijn Japanse collega’s begrepen niet waarom ik deze heerlijke, gegarandeerd verse (en ongetwijfeld peperdure) delicatesse niet wilde aanraken.

De barman begreep het gelukkig wel en ging naar de keuken om mijn portie in de frituurolie te gooien. Hoewel ik geen vegetariër ben, was ik zeer gecharmeerd van het strikt vegetarische-en-zelfs-geen-ei-restaurant (8) van het tentenkamp voor de toeristen in Pushkar tijdens de jaarlijkse Fair. Ik had daar graag wat kooklessen gevolgd, maar de kamelenhandel had prioriteit.Mijn favoriete reisgenoot is (9) mijn beste vriendin Jocie.
We hebben elkaar tijdens onze studie in Leiden ontmoet en we maakten onze eerste buitenlandse reis samen naar Blanes, een stadje aan de Costa Brava, waar toentertijd een studentenhotel van de NBBS was. Onze laatste reis was een stedentrip naar Kopenhagen in juli van dit jaar. In 2013 bereiken we ons 50-jarig jubileum “samen reizen??. Ook gedurende de 13 jaren dat ik in het buitenland verbleef, gingen we gewoon door met onze gezamenlijke reizen. Ik vloog dan meestal eerst naar Schiphol want van daaruit gingen toen de meeste en goedkoopste vluchten naar verre landen.

En tot slot: mijn favoriete bagage-item is (10) mijn krultang. Want waar je ook komt of wat er ook gebeurt: niks aan de hand als je haar maar goed zit!

Bekijk het profiel van Nel Koelewijn
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Corriedewinter

In 2011 werd Corriedewinter Reisreporter van het jaar en verdiende zij de Reportagereis naar Patagonië. Afgelopen week werd Corriedewinter gekozen als 'Reisreporter van de week'. We vroegen Corrie naar haar tien reisfavorieten.

18
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

whelder

Door: whelder • Geplaatst op

Leuk hoor die reisfavorieten van jou. Kom daar nu toevallig bij terecht. Die gallery in Kew heb ik ook een paar keer gezien. Ik vind Kew sowieso behoren te de mooiste botanische tuinen in de wereld.

Groeten, Wim

pensionado

Door: pensionado • Geplaatst op

Wat een heerlijk geheel is dit weer, helemaal stijl Nel! Ik schaam me dat ik het nu pas lees, maar ik heb van die 10 Favorieten bedoening helemaal niets geweten tot een paar maanden geleden. Er dus ook nooit naar gekeken. Een appartement in een stad, Londen en Kew Gardens, de D707 door de woestijn (zelf gereden) en Tanzania, het zijn allemaal raakvlakken die we gemeen hebben. Alleen heb ik niets met pillendoosjes en krultangen...
vr gr
Rein

kuiken

Door: kuiken • Geplaatst op

super, de krultang maakt het verhaal helemaal compleet. En gefeliciteerd met je jubileum jaar

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

hahaha ik moet eventjes lachen om je krultang,Nel voor mij is dat de fohn maakt geen verschil,toch.Wat geweldig dat jullie albijna 50 jaar samen reizen.toppie hoor! Ja,en je afrika reis wat betreft wild deel ik helemaal met je.

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Met de nodige humor heb je een leuke inkijk gegeven in je reisfavorieten, Nel. Een vijftig-jarig reisjubileum is een schitterende mijlpaal. Je reisvriendin en jij zullen ongetwijfeld weer een mooie bestemming weten te vinden voor het jubileumjaar.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.