Reisnieuws

De 10 droogste plaatsen ter wereld

Gepubliceerd: 30 aug 2012
0

Van droogte hebben wij zelden last in Nederland. Zeker deze zomer niet. Echter zijn er plaatsen op de wereld, waar regen een bijzonderheid is. Op sommige plaatsen is er zelfs in miljoenen jaren geen neerslag gevallen. Columbus maakte een top 10 van de droogste plaatsen op aarde.

1 Antarctica
Ondanks het feit, dat Antarctica een beeld oproept van een met sneeuw bedekt terrein, zijn de Dry Valleys gek genoeg de droogste plek op de hele wereld. Er is al meer dan 2 miljoen jaar geen regen gevallen en de valleien zijn volledig ijs- en sneeuwvrij. Dat komt door de zogenaamde katabatische wind die vanaf de bergen met enorme snelheid naar beneden raast en ervoor zorgt dat al het water, ijs en sneeuw meteen verdampt.

2 Arica, Chili
Op sommige plaatsen in de Atacama woestijn is er in meer dan 500 jaar geen regendruppel gevallen. Het is er zo droog dat er op bergen van boven de 6000 meter geen gletsjers liggen. Het havenstadje Arica aan de rand van de woestijn is zo'n stad.

3 Al Kufrah, Libië
Al Kufrah is de droogste plaats in Afrika. De stad heeft een handjevol oases waar nabij de natuurlijke ondergrondse bronnen de mensen en het vee van water voorzien. De belangrijkste gewassen zijn perziken, dadels en abrikozen.

4 Aswan, Egypte
Aswan staat vooral bekend om de dam. Minder bekend is het extreme klimaat. Terwijl andere delen van Egypte nog een verkoelend briesje krijgen van de oceaan, blijft Aswan het hele jaar rond bloedheet en valt er vrijwel geen druppel regen. Zandstormen van 161 kilometer per uur zijn heel normaal.

5 Luxor, Egypte
Iedere regendruppel die hier naar beneden valt, verdampt onmiddelijk. In het 'koele' seizoen blaast een harde, warme wind door Luxor. Soms brengt het een zandstorm met zich mee. De storm kan soms twee dagen aanhouden.Foto door: Saxphile.flickr.com


Klik verder voor meer droge plaatsen!
Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jane Roos
Top-10 Grootste woestijnen

Ook al zijn ze allemaal uitgestrekt en kaal, elke woestijn heeft zijn eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht. We hebben de grootste 'zandbakken' ter wereld op een rijtje gezet.

2
Reisnieuws
Extreme hitte Australië

Terwijl onze oren er hier af vriezen, zit men er op het zuidelijk halfrond warmpjes bij. De extreme droogte in het zuidoosten van Australië bedreigt de watervoorraad van onder andere Melbourne.

0
Reisnieuws
Surfen in de woestijn

Mega-ontwikkelaar Richard Mladick heeft fantastische herinneringen aan het surfen vanaf tropische stranden in zijn jeugd. Daarom wil hij nu een gigantisch waterpark laten bouwen middenin in de gortdroge woestijn van de Amerikaanse staat Arizona.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.