Reisnieuws

Wespen komen pas in september

Gepubliceerd: 23 aug 2012
0

Augustus is normaal gesproken dé wespenmaand. Maar door de extreme temperatuurschommelingen in de winter en het voorjaar begint de ontwikkeling van de nesten nu pas op gang te komen. We kunnen ervan uit gaan dat de werksters pas in september op zoek gaan naar zoetigheden.De weersomstandigheden waren dit jaar verre van ideaal. April was koud en regelmatig kwam het tijdens de nachten tot vorst. Het was daarbij een sombere en natte maand. Waarschijnlijk zijn veel koninginnenwespen in deze periode omgekomen. De natte en koele juni en juli kwam de ontwikkeling van de nesten ook niet ten goede, omdat het vangen van insecten daarmee lastiger was voor de werksters.

De ontwikkeling van een wespennest begint bij één koningin die overwintert. De eerste vier tot zes weken na het ontwaken uit de winterslaap is cruciaal voor de koningin. Ze moet aansterken, een nestlocatie zoeken, een nest bouwen, eieren leggen en de larven van voedsel voorzien. Die eerste generatie gaat aan het werk, waarna de koningin niet meer uitvliegt. Nieuwe generaties wespen blijven zich ontwikkelen zodat het nest groeit, tot honderden soms duizenden per nest.

Ondanks dat het aantal nesten dit jaar gemiddeld genomen beduidend lager ligt kan er lokaal nog wel overlast zijn van wespen. Bedenk echter dat wespen ook grote aantallen muggen en vliegen vangen en voeren aan hun larven.

Foto door: damfschoenmakers.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Tien eetbare insecten

Het eten van insecten wordt over het algemeen nog een beetje met scheve ogen aangekeken in Nederland. Maar buiten het feit dat insecten heel gezond zijn – ze bevatten enorm veel proteïnen en zijn waardige vleesvervangers – smaken de eetbare b...

1
Reisnieuws
Door: Nienke Balk
VIDEO: Zoektocht naar honing

Tete, een Bayaka stamlid, klimt een veertig meter hoge boom in, balanceert op een wankele tak en verdraagt de pijnlijke steken van een boze zwerm bijen om het meest gewilde voedsel van de jungle te bereiken - honing. Eén verkeerde stap en hij moe...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.