Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Sidonius

Gepubliceerd: 20 aug 2012
22

Het was een hele kluif voor Sidonius, alias van Fransje Grisnich, maar tien favorieten uit haar grote aantal reiservaring te kiezen. Op reis houdt Fransje ervan om te ontdekken en te ervaren hoe de locals hun dagelijks leven leiden, maar ook om te onthechten van haar eigen dagelijkse beslommeringen. Dus op reis met Fransje gaat de telefoon uit, geen e-mail en geen internetcontacten!

Reizen is ontmoeten. Mijn mooiste ontmoetingen zijn de indringende gesprekken met (1) Tanzaniaanse ontwikkelingswerkers tijdens een bijzondere reis in 1990, langs vele SNV projecten in dat land. Ik heb er een driedelige blog over geschreven. Maar ook onze ontmoeting met twee strandobers Fatih en Iceman in Turkije, die wij uitnodigden voor een etentje in ons appartement in Marmaris en die ons vroegen mee te gaan naar een besnijdenisfeest in Izmir. We logeerden bij één van hen en beleefden een prachtig feest. Ook de oude non Lotus Zangmo die ik mocht interviewen in Ladakh zal ik nooit vergeten.

Mijn favoriete werelddeel is zonder twijfel (2) Zuid-Amerika. Het indrukwekkende landschap van de Andes, de mensen met hun kleurrijke kleding en hoeden, de muziek, het dansen, het past bij mij en ik voel me er direct thuis.

Een land raakt me of het raakt me niet, en vaak weet ik niet eens waarom. Het is een gevoel. Interessant vind ik het overal, maar een echte bijna emotionele verbinding voelde ik met (3) Tanzania, Bolivia en Mongolië. Zo sterk dat het als heimwee voelde om er weer weg te gaan. Datzelfde geldt voor mijn favoriete stad: mijn eerste bezoek aan (4) Parijs in 1972 sloeg in als een bom en ik wilde er zelfs gaan studeren (niet gedaan). Amsterdam is mijn hele leven al mijn stad, ik ben er geboren en heb er gestudeerd, maar ben er helaas niet gebleven. Ik krijg altijd energie als ik er ben. Rio de Janeiro heeft mijn hart eveneens gestolen, vooral door de Latijnse en relaxte sfeer en de prachtige ligging. Met een (ex)Groninger, die al dertig jaar in de favella’s werkt, mocht ik mee op bezoek daar en dat maakte een diepe indruk.

Ik houd van actieve reizen, van ook fysiek mijn grenzen verleggen. Mijn favoriete actieve reizen waren dan ook de (5) Meerdaagse trekkings in de Andes (Takesitrail Bolivia, Incatrail Peru, Los Nevadostrail Venezuela) of de Himalaya (Tibet, Ladakh), een ice-trekking op de Viedmagletsjer in Patagonië en parapenten in Venezuela: ik had het voor geen goud willen missen.

Reizen is een intense ervaring en soms ook afzien. Een favoriete relaxbestemming (zeg maar vakantie) is (6) Egypte, om te snorkelen in de Rode Zee en eens lekker aan het strand te liggen als in Nederland de winter begint. Maar ook dan kan ik het niet laten om een dagje naar de Sinaïwoestijn te gaan, of bedoeïenendorpen te bezoeken.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Bij een volgende relaxvakantie wil ik naar Caïro.

Ik ben gek op zonsondergangen, dus mijn favoriete plek is dicht bij huis: (7) de Waddenkust. Dan kan ik ervan genieten zo veel en zo vaak als ik wil. De spectaculairste heb ik gezien was in de Amazone jungle van Ecuador, het Cuyabeno National Park.

Een onmisbaar reisboek is mijn (8) reisgids. Ik koop hem pas nadat we een reisbestemming hebben bepaald, en ik lees er intenser in als we eenmaal in het land van bestemming zijn. Dan wil ik alles weten over wat ik om me heen zie. Reisboeken die ik meeneem moeten zich afspelen in het land waar ik reis. Favoriete reisboeken die echt geholpen hebben mijn reis nog intenser te beleven zijn "Vrouwen in Boeddha’s bergen" van Myra de Rooy en "Tsomo’s karma" van Kunzang Choden, die ik las tijdens mijn prijsreis in Ladakh. Ze beschrijven het leven van nonnen in Tibet, Ladakh, Nepal, Bhutan.

Een fantastische reisroute vond ik de (9) Zijderoute, van Asjchabad in Turkmenistan via Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en China eindigen in Almaty in Kazachstan. De rijke architectuur, het machtige landschap, de cultuur van het nomadenbestaan, hier ben je helemaal onthecht. Net als in Mongolië. Ik wil weer terug.Tenslotte mijn favoriete reisleiding: een (10) local! Wij reizen vaak in kleine, avontuurlijke groepen en kiezen steeds bewuster voor een Engelssprekende, lokale reisbegeleider. Onze Olivier in Madagaskar was ook weer zo’n topper. Veel verhalen, veel kennis, een enthousiaste verteller. En geen vraag was hem te veel.


Bekijk het profiel van Sidonius op Sidonius.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Evanderhel

Deze week werd Evanderhel, oftewel Ellen van der Hel verkozen tot Reisreporter van de Week. Zij deelde met ons haar favoriete bestemmingen en grote liefde voor dieren.

14
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Abytravel

Daar is ie dan eindelijk: het interview met onze Reisreporter van de Week, Abytravel! Lees hier over haar reisfavorieten en haar fascinatie voor het Afrikaanse continent.

15
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Wisseschout

In week nr. 27 had Reisreporter Wisseschout de eer om de titel Reisreporter van de Week te dragen. We stelden onze vragen aan de enthousiaste Ina Wisse.

8

Reacties van bezoekers Reageer

chateau

Door: chateau • Geplaatst op

Hallo Fransje,

Wat heb ik genoten van jouw toptien. Met veel interesse heb ik alles gelezen. Onze voorliefde voor Zuid Amerika delen wij. Wat is het daar prachtig. Vooral de betoverende landschappen maken diepe indruk op ons. Om de grootsheid van de natuur te aanschouwen moet je echt in Zuid Amerika zijn.
Jij reist op een heel intensieve manier, jij bent geen stilzitter.
Ook het lezen van reisgidsen voor je bestemming is heel herkenbaar.
Ik hoop je nog vaak te ontmoeten hier op Columbus RR en wens je nog veel reisplezier toe.

Groet

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Wat ontzettend leuk te lezen Fransje. De veelzijdigheid van jou interessen en reis manier (boeken lezen etc) kan ik me in herkennen - behalve dan die zware wandeltochten ;-). Prachtige beschrijving! Ik heb altijd veel aan jouw tips gehad en je fotos waren/zijn verhalend. Erg leuk dat zo de reizende Fransje in beeld is gebracht. Groetjes Mireille

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Dag Fransje. Wat reis jij op een leuke en intense wijze. Erg leuk om te lezen.

jhhuijs

Door: jhhuijs • Geplaatst op

Wat heb jij al veel van de wereld gezien zeg. Mooi omschreven top 10 Fransje.

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

En Groningen dan ... ? ;-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.