Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Pdanielse

Gepubliceerd: 06 aug 2012
19

Reisreporter PDanielse noemt zichzelf een reisveelvraat: veel, vaak, en alles! Deze term past perfect bij Peter Danielse die bijna tachtig landen heeft bezocht. Het was dan ook een hele klus voor hem om uit al die ervaringen tien reisfavorieten te kiezen.

Mijn favoriete reisontmoeting was in (1) Djenné, Mali. Het boek “Het Zandkasteel?? van Ton van der Lee had ik voor de helft uitgelezen. Toen vroeg onze daggids, een lange trotse Peul, aan mij als de enige Nederlander in het Franse gezelschap, of ik Tonnie uit Nederland kende. Nou, daar kende ik er wel een paar van, maar wist niet wie hij bedoelde. Bleek hij Chirac, een van de hoofdpersonen en een vriend van Ton(nie) van der Lee uit dat boek te zijn. Een aparte ervaring.

 


Mijn favoriete reissouvenir is eigenlijk een traditie voor mijn vrouw. Ik koop altijd een (2) ring uit het land of de streek die we bezoeken. De ring hoeft niet duur te zijn, maar wel typisch voor de streek zoals lavasteen van de Etna, Olivinia Stone uit Lanzarote, schelp van de Oostkust van Australië, amber uit Letland en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kennissen zijn erg jaloers op haar dozen met ringen….

Mijn favoriete wildlife bestemming is op dit moment (3) Antarctica. In maart ben ik daar geweest en nog steeds hoor ik ’s nachts de walvissen op een paar meter voorbij zoeven terwijl iedereen in de zodiac stil is en amper durft te fluisteren. Je hoort alleen het spuiten van de walvissen en het klikken van fototoestellen. Even met die kop een paar meter omhoog om te kijken wat we aan het doen zijn. Zo gaaf…

Als ik moet kiezen uit de reeks reisboeken die ik heb gelezen, dan kies ik voor (4) “In de wildernis?? van schrijfster Kobie Kruger als favoriet. Elf jaar lang woonde deze schrijfster met haar drie dochters in het Krugerpark waar haar man opzichter was. Diverse verweesde dieren worden opgevangen, waarvan leeuwwelp Leo de bijzonderste is. Een mooi verhaal dat je als reiziger meeneemt in de wereld van de natuur op zijn best. Zelf maakte ik van ruim 125 reizen een digitaal verslag met meer dan duizend pagina’s.

De mooiste actieve bestemming is moeilijk om te kiezen. Dan maar de (5) safari’s die we in Kenia en Zuid-Afrika hebben gemaakt. Of toch die roadtrip door de Rocky’s in Canada. Geweldig om te turen of er wild te zien is, avontuurlijk, prachtig en vooral meeslepend als je een dier ‘scoort’. Dan toch maar de reis die ik met Reisreporter Herman M samen in Ethiopië maakte. Wat een trip! Vier keer vliegen met Air Ethiopia in vijf dagen tijd, topsport! En de hike in Simien Mountains, lopend langs de kloof tussen de gelada bavianen.

Als ‘wereldreiziger’,met professionele interesse voor food, vind ik de meeste keukens wel oké. Thais is heel lekker, hoewel Indiaas me ook goed kan bekoren. Maar ach, ik ben een makkelijke eter die alles graag uitprobeert, ik zit namelijk in de foodsector (adviseur). Van zware kost in Rusland, Argentijnse steaks, tot de kleine hapjes als tapas in Spanje. Overigens heb ik een professionele kookcursus TexMex cooking in New Mexico gedaan, sindsdien is mijn gerecht (6) Carne Adovada beroemd in de familie en ver daar buiten.

Mijn favoriete 'secret spot' is er eentje in (7) Zuid Italië. Hier heb je niet alleen de beroemde Trulli-woningen, maar ook even verder in de streek is het plaatsje Matera, een bijzondere spookstad. De stad is half uit de rotsen gehakt en half op deze rosten gebouwd. We vonden het heel bijzonder, omdat het ook nog eens leek alsof de hele stad in sepia was gekleurd.

In 1979 gingen wij helemaal naar de Bahamas, dat was nog eens een bounty-bestemming, na een jaar hard werken zaten wij in het luxe Bahama Beach hotel. Steeldrumbandje aan het strand, beetje duiken en de eilanden verkennen. Een paar jaar geleden hebben we (8) Sardinië ontdekt als favoriete bounty-bestemming. Langs de Costa Smeralda zie je de Caribische stranden terug: helder turkooizen water, witte stranden. Schitterend.

Een favoriete winkel heb ik niet, of het moet een reis(boek)winkel zijn. Geef me een atlas of kaart en je hoort me een paar uur niet meer! Maar ik kijk wel graag in (9) food winkels en dan vooral op markten. Schitterend, die cultuur die je ook op de markt tegenkomt. Ook hier weer de uitersten van de augurkverkoopsters in de markthal te Riga tot de Indiase markten met de kleuren en specerijengeuren, van de parfum en wierook in Oman tot natuurlijk het marktje in Segou te Mali. Twee vissen en vijf blokjes maggi had de verkoopster….dat was al haar handel.Mijn favoriete road trip of route is in ieder geval om met een (10) auto een tour te maken. Dat kan gewoon met een fly-drive die ik zelf regel en dan het land of eiland doorkruis. Of vanuit huis, zoals laatst via de Romantische strasse, naar Tirol en via de Elzas weer terug. Lekker nostalgisch. Mooi die middeleeuwse stadjes en de Weinstrasse in de Elzas.


Bekijk het profiel van Pdanielse op Pdanielse.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter DW

DW werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Hier volgen de tien favoriete reisherinneringen van Debby.

3
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Leuk om te lezen , ik kan me voorstellen dat het moeilijk kiezen is als je zo'n reisverleden hebt. Die walvissen die je hoort spuiten kan ik me zo voor de geest halen , wij hebben dat mee mogen maken in Costa Rica , 'n geweldige ervaring. Maar ook de lokale markten zijn altijd weer heerlijk om rond te slenteren.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Leuk om ook jouw favorieten te lezen Peter. Inderdaad delen we de passie voor re4izen, jij hebt weer andere invalshoeken. Dat maakt het delen juist zo interessant. Wat leuk dat je met Herman op stap bent geweest. Sardinie herken ik niet als bounty-bestemming, maar het is ook 36 jaar geleden dat ik daar was.

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Prachtig Peter! met zoveel enthusiasme geschreven en heel veelzijdig. Wat ik leuk aan jou vind is dat je aan iedere reis wel weet de charmes te halen of bijzondere anekdotes. Ik heb genoten van je verslag en herken er wel wat in. Groeten!

nita92

Door: nita92 • Geplaatst op

Mooie reisfavorieten Peter en heel divers, leuk om te lezen en blijf ons maar verrassen met alle tips

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Geen droge kost maar een heerlijk smulverhaal :-)
Verrassend en bijzonder die ontmoeting in Mali en dat boek 'In de wildernis' ga ik halen!
Heerlijk om zo even met je mee te mogen reizen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.