Reisnieuws

Hoe zit het met... zand?

Gepubliceerd: 02 aug 2012
0

Afgelopen dagen al naar het strand geweest en heerlijk met je voeten in het zand gezeten? Heb je al eens stil gestaan bij zand? Wat is zand eigenlijk? Door wind- en watererosie fijngemalen gesteente of koraal en … poep

Columbus Travel
Columbus Travel
Poep?
Ja, poep. Die prachtig witte tropische stranden? Die heb je voor een groot deel te danken aan de papegaaivis. Die eet stukjes koraal en poept de overblijfselen als fijn wit zand uit. Stroming zorgt ervoor dat die op het vasteland aankomt, zodat wij er in kunnen spelen.

Waarom kan zand zoveel verschillende kleuren hebben?
Dat heeft te maken met hoe het ontstaan is. Die tropische witte stranden zijn dus veelal het resultaat van fijngepoepte koraalresten. Stranden buiten de tropen hebben vaak een wat groffere, gelige structuur omdat ze zijn ontstaan uit een combinatie van fijngeslepen schelpen en rotsen, die uit de mineralen quartz of veldspaat zijn opgebouwd. Donkergrijze of zwarte stranden zijn veelal de oeroude resten van vulkanisch gesteente. Op sommige bijzondere plekken op de wereld is zand ook roze, rood en zelfs groen vanwege de wisselwerking met mineralen of bijzonder gekleurde weekdiertjes uit de directe omgeving.

Waarom blijft dat witte bountyzand lekker koel en verbrand ik in Scheveningen zowat mijn voeten?
Die witte bountystranden bestaan uit fijn koraal of uit (vrijwel) puur quartz, dat de energie van de zon niet absorbeert. Andere zandsoorten bevatten onzuiverheden, die die energie wel absorberen en dus heet worden.


Beeld door: Reisreporter FrankM


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zandhotel open voor gasten

Slapen op het strand kan nu in een heus zandhotel in het Engelse Weymouth. Het hotel is volledig van zand gemaakt. Voor tien pond (ongeveer dertien euro) per nacht kun je slapen onder de sterren.

0
Reisnieuws
Zand verwoest Chinese muur

De Chinese Muur is ernstig beschadigd door grote zandstormen in China. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua gisteren. De exacte schade is niet bekend, maar het gaat om de verwoesting van tientallen kilometers muur.

0
Reisnieuws
Een wereld van zand

De zandsculptuur expositie ‘World Sand 2007’ wordt deze week geopend in ons buurland Duitsland. Van 6 juli tot 2 september staat het strand van Travemünde, vlakbij Lübeck in het teken van zand, zand en nog eens zand. Zeventig beeldhouwers van ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.