Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Cobinho

Gepubliceerd: 30 jul 2012
25

Co Rijkmans, alias Cobinho, gaf ons een kijkje in zijn reisfavorieten. Ontmoetingen met cheetah's, snorkelen met barracuda's, Co schrikt nergens voor terug!

Al sinds ik me kan herinneren heb ik een zwak voor katachtigen gehad en voor cheeta’s in het bijzonder. Het zijn prachtige en elegante dieren, maar tegelijkertijd zo kwetsbaar. Jaren geleden ben ik lid geworden van Stichting SPOTS, eerst als donateur maar later ook als vrijwilliger. In Nairobi hebben we een aantal opvanghuizen voor dieren bezocht. Mijn fascinatie voor cheeta's trok onmiddellijk de aandacht van de verzorgers en ik mocht dan ook de (1) vertrekken van de cheeta betreden... een schitterende reisontmoeting die ik nooit en te never zal vergeten!

Ik mag graag op lokale marktjes kijken, maar ik ben zeker geen shopper. Souvenirs die ik heb aangeschaft waren echte impulsaankopen. Eenmaal terug in Nederland krijgen ze een plekje, vaak niet te prominent en na verloop van tijd vergeet dat ik ze heb. De souvenirs doen me niet aan mijn vakantie/reizen terug denken. Daarentegen mijn foto's juist wel. Deze kunnen, soms zeer levendig, bepaalde ervaringen doen herleven! Dus kan ik wel stellen dat mijn (2) foto's mijn favoriete souvenirs zijn.

Ik ben gefascineerd door dieren. Ik mag dan ook graag Animal Planet kijken, en Big Cat’s Diary is dan toch wel mijn favoriet. De eerste keer dat ik dan ook met al die dieren werd geconfronteerd was overweldigend. Dat heeft zo'n verpletterende indruk gemaakt! Een paar weken terug ben ik begonnen om van die reis een fotoboek te maken. Zelfs nu was ik nog onder de indruk hoe dicht we de dieren we konden naderen, maar ook hoeveel verschillende soorten dieren we hebben gezien. Daarom is (3) Kenia mijn favoriete land.

 


Mijn favoriete werelddeel is een moeilijke keuze want Afrika vind ik heel bijzonder vanwege de dieren, maar uiteindelijk gaf de veelzijdigheid van (4) Midden-Amerika de doorslag. Je vindt hier prachtige flora en fauna (in elk land, maar Costa Rica, Guatemala en Nicaragua in het bijzonder), maar ook hele mooie (soms te bloederige) geschiedenis (El Salvador) en cultuur (Guatemala en Nicaragua). Het eten is heerlijk en de mensen bijzonder aardig. Ik werd door dit alles zeer aangenaam door verrast.

 


Mijn favoriete stad is wellicht de meest moeilijke vraag waarop ik geen eenduidig antwoord op kan vinden. Ik denk dat ik bij wijze van, alleen maar met mijn mond open de straten van (5) New York heb afgestruind... this city really never sleeps. Het meest relaxte stadje daarentegen is Pipa in Brazilië. Er is (nog) geen massatoerisme, er mag bijvoorbeeld niet gebouwd worden hoger dan de hoogste boomtop. Ik ga graag uit eten en dan ben je in Pipa aan het juiste adres, er zijn zoveel restaurantjes. Bristol is misschien het meest speciaal. Het is mijn geboortestad en dat geeft toch wel een emotionele binding, maar er valt ook genoeg te zien met als absoluut hoogtepunt de Clifton Suspension Bridge.

Mijn favoriete ‘secret spot’ zijn de (6) Maya ruïnes van Aguatece in Guatemala. Dit is een zeker niet de meest mooie Maya ruïne complex maar wat het zo speciaal maakt is de reis er naar toe. Om de ruïnes te bereiken dien je naar het dorpje Sayaxché te gaan. Een privéboot brengt je vervolgens in anderhalf uur naar het hotel, gelegen midden in de jungle aan het meer van Petexbatún. Het is prachtige boottocht, onderweg zie behalve de schitterende natuur, diverse soorten watervogels, leguanen en krokodillen. Vanaf het hotel is het, wederom een mooie boottocht, ruim een uur varen. De ruïnes liggen verscholen diep in de jungle, o.a. te bereiken via een wandeling door een grote kloof.

Mijn absolute reisfoto favoriet is waarop duidelijk is te zien dat mijn (7, 8) Eefje (mijn vrouw, natuurlijk mijn favoriete reisgenoot) het enorm naar haar zin heeft. De opname is gemaakt in een giraffe opvang (Giraffe Centre) in Nairobi, een mooie plek om de giraf van dichtbij te observeren en meer over ze te leren, bijv. in het aanwezige educatie centrum. Er is een platform gemaakt op ooghoogte waardoor je de giraffen makkelijk kunt voeren.

Het (9) Nationale Park van Tikal in Guatemala is overdag behoorlijk druk. Er is een mogelijkheid om een schemertoer te doen. Tegen het eind van de middag betreed je het park, er zijn bijna geen toeristen meer. Het beste uitzicht heb je op één van de tempels, waarvan Tempel IV het meest favoriet lijkt te zijn. Op weg naar een tempel kan je genieten van de meer dan 3000 bouwwerken en ondertussen hoor je overal om je heen brulapen, toekans en papegaaien. Uiteindelijk word je beloond met een prachtige zonsondergang, welke je op verschillende hoogtes kan bewonderen!

Mijn vrouw is vaak niet blij met ideeën die ik heb en hoort er liefst er achteraf van. Over het algemeen ben ik er wel van om dingen `op hoogte’ te doen, zoals van een aan flatgebouw naar beneden glijden, of met een board een berg af. Toch is mijn favoriet iets onder water, namelijk (10) snorkelen in Shark Ally, op Caye Caulker te Belize. Shark Ally staat bekend om zijn pijlstaartroggen, maar tijdens onze duik verschenen er ook een aantal verpleegsterhaaien en zelfs een tweetal barracuda’s. Van het reisgezelschap was ik al heel snel de enige die nog aan zwemmen was tussen de vissen.

Mijn favoriete reiskleding is (11) mijn afritsbroek. Deze is zo vreselijk functioneel. In eerste instantie is het een reguliere lange broek. Wanneer het eerste deel wordt afgeritst, heb je een driekwart broek. Er kan nog een deel worden afgeritst en dan heb je een korte – niet te kort – broek over. Het is van een luchtige stof die tevens snel droogt. De broek is overal dus te gebruiken. De afgeritste deel zijn ook nog makkelijk te bewaren en nemen vrij weinig ruimte in.

Tot slot kijk ik heel erg uit naar 2013, want dat lijkt een mooi reisjaar te gaan worden. Na twee rustige jaren hebben Eefje en ik het plan om in het voorjaar naar Jordanië (wellicht met Paul (PaulHoo) en zijn vriendin Nancy) te gaan. Op het eind van het jaar, met kerst en oud en nieuw, staat een rondreis door Cambodja, Laos en Vietnam in de planning.

Bekijk het profiel van Cobinho op Cobinho.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter DW

DW werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Hier volgen de tien favoriete reisherinneringen van Debby.

3
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

kuiken

Door: kuiken • Geplaatst op

Wat leuk om te lezen, deel je passie voor de katachtigen. Veel plezier op je volgende reizen.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Leuk om te lezen en te delen Co! Jij hebt weer favorieten die ook nog op mijn lijstje staan, zoals Guatemala en Nicaragua. En snorkelen natuurlijk!

treglem

Door: treglem • Geplaatst op

Ach ja Laos en Cambodja waar al velen op gereageerd hebben. Geweldige pure landen (reeds enkele malen als tourleader geweest ) en ook Vietnam. Inderdaad zijn 3 weken voor die landen wel erg weinig. Je kunt dan hooguit wat snuffelen aan hun cultuur. Vietnam is al zeker 3 weken de moeite waard. Helemaal als je alles wat op je wilt laten inwerken. (fietsen en wandelen) Zie ook mijn tip voor lokale agenten.
Veel plezier met de voorbereidingen en mocht je wat willen weten dan lees ik het wel.
Groetjes Erica

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Hoi Co, Leuk om dit allemaal te lezen in Madagaskar. Hartelijke groeten, Frans

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Leuk om te lezen dat jullie naar Laos~Cambodja en Vietnam willen! Alle 3 prachtige landen!!!
Geen idee natuurlijk hoe lang jullie willen gaan maar ......... als het 3 weken of korter is, zou ik toch een keuze maken. Als je Vietnam van Noord naar Zuid (of omgekeerd natuurlijk) wil zien heb je zeker 3 weken nodig en ook voor Laos~Cambodja heb je minimaal 3 weken nodig. Ik zou het zonde vinden om alles in één vakantie "te proppen", veel kilometers te maken en overal alleen maar de high lights in een record tempo te zien.
Veel succes met het plannen van een mooie reis naar deze geweldige landen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.