Reisnieuws

Column: Ik kom uit Amsterdam

Gepubliceerd: 24 jul 2012 0
Adjunct Mark Mackintosh speelt op reis biechtvadertje.

‘Wat zeg je?’

Piotr spitst zijn oren en helt over het wiebelige houten tafeltje naar voren. Het is nog vroeg voor Poolse begrippen, maar het kroegje in de oude joodse wijk van Krakau barst al uit zijn voegen. In het rumoer probeer ik me hoorbaar te maken.

‘Ik kom uit Amsterdam!’

Piotrs ogen glinsteren.

‘Echt waar?’

‘Echt waar.’

Piotr schuift zijn krakkemikkige houten stoeltje wat dichterbij en slaat spontaan zijn rechterarm om me heen.

‘Ik had vroeger een clandestien laboratorium bij mij thuis waar ik xtc-pillen maakte!’

‘Pardon?!’

Piotr schuift een glaasje wodka mijn kant op.

‘Hier, drink!’

De beste man gebaart een groepje hippe dertigers bij ons aan tafel aan te schuiven.

‘Jullie moeten Mark ontmoeten! Hij komt uit Amsterdam!’

Ik lach schaapachtig en neem een stevige slok. Dit is niet de eerste keer, bedenk ik me. Vertel op reis dat je uit Amsterdam komt, en alle gene verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of je nou wilt of niet, je krijgt de meest uitzinnige persoonlijke bekentenissen te horen. Want als Amsterdammer ben je bij voorbaat knettergek of stoned als een garnaal. Of allebei. Ieders geheimen zijn dus veilig. Piotr wenkt een beeldschone blondine uit de groep van dertigers.

‘Dit is mijn vriendin, Aleksandra. Zij was vroeger een hij. Aleks.’

Aleksandra knikt. ‘Nu dat monster tussen mijn benen er eindelijk af is geknipt, ben ik pas echt vrij.’ Ze kijkt me indringend aan. ‘Maar daar hoef ik jou als Amsterdammer natuurlijk niets over te vertellen.’

Ik neem nog een flinke slok.De rest van de nacht word ik door de groep Poolse vrienden op sleeptouw genomen voor een grote wodkatour door Krakau. Als we met zijn allen de laatste kroeg uitstrompelen, bedankt Piotr zich voor de eer de avond in mijn gezelschap te hebben doorgebracht. Hij tikt op zijn pet en duwt me iets in de handen.

Terwijl hij met Aleks/Aleksandra door de straat naar huis zwalkt, in de richting van de opkomende zon, kijk ik naar een keurig visitekaartje in mijn palmen. ‘Piotr Walczak’, staat erop, ‘strafadvocaat.’ En daaraan vastgeplakt, met een klein stukje doorzichtige tape, zit een klein geel pilletje.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...