Reisnieuws

Column: Wij willen wifi

Gepubliceerd: 17 jul 2012 6
Columbus-oprichter Matthijs de Groot wil zijn basisbehoefte doen.

Schoften zijn het. Uitzuigers! En weer sta ik aan de receptie van een prijzig hotel om voor tien euro één dag internet in mijn kamer te regelen. Stoïcijns glimlachend negeert de veel te goed afgerichte receptioniste mijn betoog dat haar hotel ouderwets en klantonvriendelijk is. Nagloeiend van boosheid loop ik met het briefje met inlognaam en wachtwoord terug naar mijn kamer om verbinding te krijgen met de rest van de wereld. Tien jaar geleden was dit scenario nog te begrijpen. Toen smeekte je de receptioniste of je alsjeblieft achter de enige pc van het hotel mocht plaatsnemen om je mail te checken. Nou, vooruit! Je kroop achter de balie, klikte de hoteladministratie weg en wachtte vijf minuten voor er iets op het scherm verscheen. Dat waren leuke tijden! Maar dat een internetverbinding in 2012 nog niet in elk hotel voor alle gasten gratis is, dat is bijna niet voor te stellen. Gelukkig lopen niet alle hotels jarenlang achter. Ik ken kleine lodges midden in de Afrikaanse savanne die hun gasten via een gsm-verbinding laten internetten. Supertraag en meer voor noodgevallen dan voor plezier, maar het gaat om het gebaar. Of neem lodges diep in de jungle die voor veel geld een satellietverbinding hebben laten aanleggen om hun gasten gratis internet te kunnen aanbieden. Met een keurig briefje op de kamers of je alsjeblieft niet de volledige dvd-collectie van Mad Men wilt downloaden. Vanzelfsprekend zou het beter zijn om als je midden in het oerwoud zit, je over te geven aan het moment — de geluiden en geuren om je heen. Maar die redenering gaat niet meer op. Onze ervaringen willen we met iedereen delen. En wel meteen. Maar met name de hotels in steden maken er een potje van. Niet de goedkopere slaapplekken gericht op backpackers — gratis internet is daar vaak een vanzelfsprekendheid. Nee, het zijn de prijzige zaken- of middenklassehotels die een slot op het toilet in je hotelkamer hebben gemonteerd waar je eerst twee euro in moet gooien voor je mag plassen. In je eigen kamer. Nee, dat is geen rare vergelijking. We hebben het hier over basisbehoeften van de reiziger. Gelukkig zijn er uitzonderingen. In steden als bijvoorbeeld Sarajevo of Belgrado bieden veel bars en hotels wifi . Gratis uiteraard. En vaak zelfs zonder wachtwoord. Zo kan het dus ook.

 


deel dit artikel met je vrienden:
 

3 reactie(s) bij "Column: Wij willen wifi"

 • profile image comment

  Door: Lud Geplaatst op 18 juli 2012 17:58 uur Inderdaad! Het lijkt erop dat hotels een manier hebben gevonden om de het belachelijk dure gebruik van de telefoon in je kamer dat weggevallen is door gebruik van mobieltjes, te compenseren met nog belachelijk duurdere internettoegang! Samen met de astronomische prijzen voor water (sorry, we hebben geen kraanwater...) zijn het de twee zaken waar echt iets aan moet worden gedaan!

  Door Lud • geplaatst op 2012-07-18 18:00:55
 • profile image comment

  Wat een hoop woorden. Relax, loop naar het café om de hoek.

  Door harry-schuring • geplaatst op 2012-07-18 12:47:21
 • profile image comment

  Gebeurt vaak in Nederland...

  Door corriedewinter • geplaatst op 2012-07-17 21:36:14

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...

Staat een wildlife-ervaring bovenaan jouw bucketlist?

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hierin vind je 15 van onze favoriete wildlife-ervaringen. 

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hier...