Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Abytravel

Gepubliceerd: 16 jul 2012
15

Daar is ie dan eindelijk: het interview met onze Reisreporter van de Week, Abytravel! Lees hier over haar reisfavorieten en haar fascinatie voor het Afrikaanse continent.

Mijn favoriete werelddeel is (1) Afrika, al van jongs af aan intrigeerde het me en ik verslond boeken zoals “Elza de Leeuwin??. Ik was vastbesloten daar later heen te gaan als dierenarts. Door mijn huwelijk met een man met vliegangst schoof Afrika helaas naar de achtergrond. Maar na zijn dood in 1996 begon Afrika toch weer te kriebelen. Ik vlieg nu regelmatig op en neer naar West-Afrika en ja, ook als dierenarts.

Voor souvenirs struin ik vaak locale winkeltjes af naar bijzondere gebruiksvoorwerpen, zoals een olielampje van een oud melkblikje. Het meest bijzondere souvenir dat ik ooit heb meegenomen was m'n (2) Afrikaanse naam: Abybatou, kortweg Aby. Ik kreeg deze tijdens mijn eerste reis naar Senegal van een marabout. Het betekent "zij die naar God wijst".

Mijn favoriete stad is nog steeds (3) Bangkok, uren kan ik daar rond slenteren, onderweg genietend van vers fruit en hapjes die je op elke straathoek kunt kopen. Het Lumpinipark is een groene oase in alle drukte; de varanen in de vijver laten zich voeren als de eendjes bij ons. Maar ook San Francisco en dichter bij huis Antwerpen staan hoog op m'n lijstje.

Mijn favoriet land is (4) Benin in West-Afrika. Het land en z'n bevolking hebben m'n hart gestolen. Met name de streek rond Natitingou in het Noorden met z'n Tata Sombas vind ik prachtig. Maar ook de kuststreek en zelfs Cotonou bezoek ik graag, terwijl ik toch meestal niet zo weg ben van de drukke, vieze steden in Afrika.

Ik verken mijn reisbestemming graag te voet, je ziet dan zoveel details en maakt vaak ook makkelijker contact met de bevolking. Om die reden maak ik ook graag gebruik van het openbaar vervoer. Nadeel is dan wel dat je niet overal kunt stoppen om foto's te maken. Daarvoor is een eigen auto of motor juist weer ideaal. Op die laatste cross ik door heel Benin. Maar mijn absolute favoriet voor vervoer is toch de (5) boot, of dat nou een longtail is in de klongs van Bangkok, de locale veerpont of een piepkleine piroque, op het water geniet ik en kom ik helemaal tot rust.

Wat absoluut nooit in mijn reisbagage mag ontbreken is de m'n (6) "alledingendoek", zoals ik hem noem. Het is een Afrikaanse omslagdoek van licht geweven stof, ooit als souvenir meegenomen uit Senegal. Ik gebruik 'm echt voor van alles. Als kledingstuk, laken, handdoek of extra kussentje het maakt niet uit.Door het lichte gewicht neemt hij nauwelijks ruimte in en even door een sopje gehaald is ie zo weer droog.

Mijn favoriete accommodatie in een stad is een (7) eenvoudig, kleinschalig hotel of bed & breakfast. Met grote hotelbunkers heb ik ondanks de grotere luxe niet veel op al ontkom je er niet altijd aan. Ik speur van te voren vaak het internet af naar iets bijzonders. Zo vond ik ook Creole Gardens B&B in New Orleans, een voormalig plantagehuis met slavenwoningen omgebouwd tot gastenverblijf. Elke kamer is er anders en het ontbijt is onovertroffen.

De reisontmoeting die me het meeste bij is gebleven is die met de (8) kleinzoon van een chief. Bij toeval (bestaat dat?) kwam ik naast hem te zitten in het vliegtuig van Tripoli naar Cotonou. We raakten aan de praat en de reis vloog om. Toen we midden in de nacht in Cotonou aankwamen, bleek dat we door een wegblokkade de stad niet uitkonden. Gelukkig konden we bij de neef van mijn buurman blijven overnachten. Ook werden we uitgenodigd later die week de compound van zijn vader in Abomey te bezoeken. Daar ontmoette ik de chief en mocht ik een oudstenraad bijwonen, een vergadering van alle naburige chiefs en belangrijke (oude) mannen, een indrukwekkende belevenis.

Mijn eigen "secret spot" zijn de (9) watervallen van Kotu in Noord-Benin. Het is lastig er te komen, het laatste stuk van de route gaat over een rotsige drooggevallen rivierbedding. Daarna moet je nog een stuk lopen en klauteren. Maar de beloning is een heerlijke koele plek aan de rand van het water. Vaak ben ik er de enige bezoeker, je kunt er heerlijk zwemmen en er vliegen prachtige vlinders.

Op reis eet ik het liefst bij locale eethuisjes; in een Mac of Pizzahut zul je me zelden zien. Ik probeer altijd de locale gerechten en ben daarbij niet bang mijn grenzen te verleggen. Zo at ik al eens "saure kütteln" een soort penssoep in Schwaben, insecten in Thailand en pâte noir met oranje fromage (soort verse kaas die z'n oranje korst krijgt van de aarde waarin ze rijpt) in Benin. Maar het lekkerst vind ik toch een (10) Thaise wokschotel met knapperige groenten en rijst.
Bekijk het profiel van Abytravel op Abytravel.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter DW

DW werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Hier volgen de tien favoriete reisherinneringen van Debby.

3
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

AdriaanV

Door: AdriaanV • Geplaatst op

Zo! Ik heb je en in levende lijfje en nu via je prachtig verhaal wel beter leren kennen ! Prachtige profielnaam ,draag hem met ere! Je hebt wel vele dingen meegemaakt waar ik best een beetje jaloers op ben!
Groetjes
Dick

adelheid

Door: adelheid • Geplaatst op

Nu ik zelf een top-10 moet samenstellen ben ik ook maar weer eens gaan kijken wat mijn voorgangers geschreven hebben. Tijdens mijn zomerwerk heb ik er heel veel gemist. Dus nu alsnog, met veel plezier jouw top-10 gelezen. Nu snap ik eindelijk ook hoe je aan je profielnaam komt.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Goh Els, ik had jouw reisfavorieten nog niet eens gelezen. Veel herkenning! Wat een leuke ontmoeting met gevolgen, en die alledingendoek (leuk woord) en kleinschalig hotel/lokaal eethuisje hebben we ook gemeen. Senegal en Benin: koen op mijn lijst.

treglem

Door: treglem • Geplaatst op

Leuk je verhaal te lezen en zo je favorieten te leren kennem. Ook ik heb altijd mijn duizenddingen doek bij me. Creools garden in New Orleans zal het wel drukker krijgen denk ik . Het is voor ons ook altijd en sport om op zoek te gaan naar bizondere slaapplaatsen. En die Thaise wokschotel gaat er ook altijd wel in.
Nog vele mooie reismomenten gewenst Abytravel!

Diana

Door: Diana • Geplaatst op

is dit een eenmalig iets of heb ik deze interviews in het verleden altijd gemist?
Wat leuk om iets meer te weten te komen over de persoon achter de naam. Dat avontuurlijke spreekt ons ook wel aan; mn op culinair gebied is het altijd wel leuk om plaatselijke dingen uit te proberen. Gelukkig hebben we allebei een betonnen maag, anders zit je volgens mij al gauw een paar dagen gekluisterd aan de kleine doos, haha! Vrienden van ons zijn net terug van 3 weken Borneo; hebben daar alleen maar westers gegeten; niet eens iets bij een hawkerstalletje geprobeerd. Daar krijg ik nou kromme tenen van....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.