Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Wisseschout

Gepubliceerd: 09 jul 2012
8

In week nr. 27 had Reisreporter Wisseschout de eer om de titel Reisreporter van de Week te dragen. We stelden onze vragen aan de enthousiaste Ina Wisse.

Mijn favoriete reis souvenir is een (1) Afrikaans spel genaamd Mankala. Het behoord tot de oudste spellen ter wereld en ontstond waarschijnlijk in 1500 voor Christus. Ik heb het gekregen in een dorpje in Togo, waar we te gast waren. Een ouder echtpaar was het ‘s avonds aan het spelen en toen ik zei dat ik de spelregels ook kende is hij heel enthousiast elke avond een paar spelletjes met mij gaan spelen. Bij het afscheid kreeg ik het cadeau samen met een fles sterke zelfgebrouwde drank en vier ananassen. En dat moest allemaal mee achterop de brommer samen met mijn tas.

Mijn favoriete stad is toch wel (2) Hanoi. Ik houd helemaal niet van steden, ik ben meer een natuur mens. Mijn vakantie begint pas als ik weg ben uit de stad. Maar Hanoi was dan toch de eerste stad die mijn hart heeft gestolen door de bijzondere sfeer.

Mijn (3) eigen benen zijn het favoriete vervoermiddel omdat je dan het dichtst bij de mensen komt en indien mogelijk ook het dichts bij de dieren. Het biedt ook de kans om van de gebaande paden af te gaan. Ook de fiets is er ideaal voor. Het openbaar vervoer is heel leuk en met een eigen vervoermiddel kun je lekker rondtoeren zonder afhankelijk te zijn van anderen. Dus... het ligt maar net aan welk land je bezoek welk vervoermiddel favoriet is.

Mijn (4) opvouwbare wasbakje is mijn favoriete bagage item. Ga er mee naar een rivier, kraantje of wat dan ook en hup, je kunt je wassen. Zoals in het donker achter je tent en de laatste keer in een restaurant waar we bij gebrek aan een hotel op de grond mochten slapen. En verder was ik altijd mijn kleren er in uit want in de hotelletjes waar ik meestal slaap is vaak geen wasservice.

Als werelddeel mag toch (5) Afrika op de eerste plaats omdat dat voor mij als natuurmens heel veel te bieden heeft. Ik vind het ook heel interessant vanwege de vele verschillende bevolkingsgroepen. En ook voor de spanning en sensatie! Want in Afrika weet je nooit hoe je dag zal verlopen. ‘This is Africa’ en daar houd ik wel van. Geen uitgekookte plannen, laat maar komen dat onverwachte.

Als wildlife bestemming kies ik toch (6) Uganda en Rwanda voor de gorilla’s. Deze dieren hebben de meeste indruk op mij gemaakt en al kost een permit tegenwoordig 500 dollar, ik ben ze toch al een paar maal gaan bezoeken. Verder is Uganda nog redelijk rustig, en rijd je niet met teveel jeeps door de wildparken. Het is een klein en overzichtelijk land, er zijn vriendelijke mensen, rivieren, bergen met eeuwige sneeuw, savanne gebieden, moerassen, vulkanen, kratermeren en door de ligging heeft het een koeler klimaat.

Het volk dat het meeste indruk op ons heeft gemaakt zijn (7) de inwoners van Birma vanwege hun vriendelijkheid, hulpvaardigheid, trots, toegankelijkheid en het trieste lot van hun bestaan vanwege de dictatuur waarin ze in leven. Ik hoop dat de veranderingen die er nu voorzichtig komen hun brengt waar ze al zo lang op hopen. Vrijheid!


In (8) Mrauk-u in Birma hebben we de meest waanzinnige zonsopkomsten gezien. Geel, oranje, rood en dan met de oude tempels in de verte en nevels die optrekken. Voor ons is het totaal geen probleem om vroeg uit de veren te moeten. Het licht om te fotograferen is dan ook het mooist, en je hebt een heerlijk lange dag. Slaap in het Vesali Resort hotel en beklim het bergje achter het hotel, dat is een half uurtje klimmen. Daar staat ook nog een tempeltje.

De geweldigste route was toch wel samen met mijn man de trip van (9) Calama naar Arica in Chili, maar dan door de woestijn en door de Andes. Zie mijn blogs hierover. Het was overweldigend door de natuur en de stilte. Alleen in de dorpjes waar we overnachtten zagen we mensen. De gehele dag onderweg waren we alleen met de natuur. Spannend was het wel. Wat als we pech hadden gekregen, of last van hoogteziekte! We hadden heel veel water hadden we bij ons en extra benzine omdat dat onderweg niet te koop zou zijn, maar toch hebben ze nog benzine voor ons gesmokkeld bij de grens met Bolivia.
 


Een favoriete reisontmoeting is die met de mensen waar je in korte tijd toch een (10) band mee krijgt en waar je met veel moeite afscheid van moet nemen. Gelukkig is er tegenwoordig internet en kunnen we met sommigen toch nog contact houden. Lieve mensen die je al het goeds van de wereld toewenst en die je waarschijnlijk nooit meer zal zien. Mensen die hun hart en huis voor je openstellen. Soms heb ik dan ook gewoon heimwee.
Bekijk het profiel van Ina Wisse op Wisseschout.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter DW

DW werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Hier volgen de tien favoriete reisherinneringen van Debby.

3
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Hoi Ina.
Hanoi als favoriete stad. Dat is onverwachts. Maar dat Afrika als werelddeel nr. 1 is, dat begrijp ik wel. Als reiservaring kan ik n.a.v. dit interview alleen het stukje Arica en Vietnam met je delen. Je bent nog echt een reiziger. Heerlijk toch.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat leuk Ina. Wat heb je een mooie lijst aan favorieten. De Atacama route heb ik voor een deel ook gedaan hoewel ik verder over de Panamericana vanauit Calama naar Arica en Putre ben gereden.
Dank voor de nadere kennismaking.
gr Mies

treglem

Door: treglem • Geplaatst op

Leuk om je interview te lezen het genieten spat ervan af. Jouw geweldigste route staat ook op ons programma en mocht het zover komen dan hoop ik dat je mij de nodige info wilt geven . Nog vele mooie en spannende reismomenten gewenst!

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Wat een mooie verhalen Ina, enne...ik ontdek nu pas deze nieuwe rubriek! Wat een leuk initiatief van de redactie.

Rhodaxx

Door: Rhodaxx • Geplaatst op

Wat een leuk verhaal, je bent een echte reiziger!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.