Reisnieuws

Pas op voor de ziekte van Chagas!

Gepubliceerd: 10 jul 2012
4

De ziekte van Chagas, ook wel 'het nieuwe AIDS' genoemd, heerst in Centraal en Zuid-Amerika. Al tien miljoen mensen lijden eraan en jaarlijks sterven er 20.000 mensen aan de symptomen. Dus wat is het precies en welk risico loop je als reiziger?

Wat is de ziekte van Chagas?

De ziekte van Chagas is een tropische ziekte. De symptomen zijn hevige koorts, bloedarmoede, zwelling in het gezicht, slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn en braakneigingen. Deze symptomen treden kort na besmetting in werking, maar kunnen na een tijdje spontaan weer verdwijnen terwijl de infectie wel in het lichaam blijft. Dit leidt tot een gezwollen hart of ingewanden. Deze barsten vervolgens, waarop de patiënt overlijdt.

Hoe krijg je als reiziger de ziekte?

Je kunt de ziekte van Chagas krijgen door een beet van een insect dat de parasiet (Trypanosoma cruzi) met het virus bij zich draagt. Omdat veel mensen niet weten dat ze de ziekte hebben, verspreidt deze zich ook gemakkelijk door middel van bloedtransfusies.

Waar heerst deze ziekte?

In alle Zuid-Amerikaanse en Centraal-Amerikaanse landen, Mexico en het heerst in Noord-Amerika onder immigranten uit deze gebieden. Naar schatting hebben zo'n 10 miljoen mensen de ziekte van Chagas. Ongeveer 20,000 mensen sterven elk jaar aan de ziekte.

Hoe kan je je beschermen als reiziger?

Alleen in het beginstadium is er kans op genezing door middel van medicatie. Naarmate een persoon langer geïnfecteerd is, verliest het medicijn zijn effectiviteit en haalt dan niets meer uit.

Je kunt je het beste wapenen door onder een klamboe te slapen en je hygiëne op peil te houden zodat je geen vieze beestjes meeneemt. Er is echter geen vaccin ontwikkelt, dus inenten tegen de ziekte van Chagas is niet mogelijk.

 


Beeld door José Goulão at Flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
5 reisziektes: zo voorkom je ze

Ooit last gehad van de Delhi Belly, de Pharaoh's Revenge of de Yalla Yalla? Columbus brengt voor jou de meest voorkomende reisziektes in kaart en hoe je kunt zorgen dat jij ze niet krijgt.

0
Reisnieuws
Zo bestrijd je muggenziektes

Op reis loop je het risico gestoken te worden door allerlei insecten, waaronder muggen. Op zich niet zo'n probleem, behalve als je er thuis achter komt dat je een of andere nare ziekte hebt meegenomen, zoals malaria of knokkelkoorts. Na een heerli...

0
Reisnieuws
Vaccin tegen malaria

Nooit meer pillen slikken tegen malaria? Het is mogelijk. Onderzoekers geven aan dat het realiseerbaar is een vaccin te ontwikkelen dat mensen volledig beschermt tegen de infectieziekte. Een vaccin zou jaarlijks een miljoen malariadoden voorkomen.

1

Reacties van bezoekers Reageer

Buurvrouw

Door: Buurvrouw • Geplaatst op

Ik vind dit ook wel vooral paniekzaaierij...
Meer info zou op zijn plek zijn.

willemk

Door: willemk • Geplaatst op

Chagas is ouder dan Columbus en dus zeker geen nieuw AIDS of iets dergelijks. De aanstichter is een wants (ja een wants) die zich in rieten daken nestelt en zich 's nachts uit het dak op slapende mensen laat vallen om hun bloed te zuigen. Je loopt alleen maar risico wanneer je in huizen slaapt waar je vanaf je hoofdkussen rechtstreeks uitzicht naar boven hebt op een rieten dak. Het beestje wordt vaak Vinchuca genoemd en ik meen dat ze in Argentinie best ver zijn met de genezing van de ziekte. Geen paniek dus.

Zillake

Door: Zillake • Geplaatst op

Chagas bestaal al veel langer dan AIDS. Daarnaast heeft Chagas tot nu toe 750x meer slachtoffers gemaakt dan AIDS en dat voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt transfusiebloed in die landen dan ook extra goed gecontroleerd.

In Brazilie waren ze in de jaren 80 al een aantal jaren bezig met een preventieprogramma om de gastheer van de Tripanosoma Cruzi parasiet te verdelgen mbv verdelgingssprays. Alleen is dit programma stopgezet door de regering omdat de ziekte voornamelijk voorkomt onder de meest arme bevolking.

De gastheer van de parasiet is overigens een vlieg (huisvlieg formaat) die mensen steekt in hun slaap. Het slaperige slachtoffer krabt dan automatisch op de plek waar hij/zij gestoken is en op die manier vindt de parasiet dan vaak via het steekwondje zijn weg het lichaam in.

Ik denk dus dat je alleen echt voorzichtig moet zijn wanneer je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet in een van de armste gebieden.

MikeB

Door: MikeB • Geplaatst op

Wellicht is een breder perspectief handig. Weliswaar in het engels maar een prima site en om paniek te voorkomen: http://www.cdc.gov/parasites/chagas

Kans voor reizigers is niet erg groot..

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.