Reisnieuws

Gratis wifi zeer onveilig

Gepubliceerd: 03 jul 2012
1

Voor veel reizigers is het gebruik van wifi, gratis draadloos internet, niet meer weg te denken tijdens een trip naar het buitenland. Helaas is dit niet altijd even veilig. Een aantal tips om zo veilig mogelijk online te gaan met jouw mobiele apparaten.

Het is zo gemakkelijk: even inloggen op een 'public network' van een koffietentje, bibliotheek of de trein. Helaas is het niet alleen voor jou gemakkelijk om op internet te komen, ook voor hackers is het een peulenschil om zo aan jouw privé data te komen. Zelfs de beveiliging van vliegtuigen die uitgerust zijn met wifi blijkt vaak zo lek als een mandje te zijn. Ook al is het vrijwel onmogelijk om 100% veilig gebruik te maken van wifi, er zijn wel een aantal tips waarmee je zo veilig mogelijk online kunt gaan.

Gebruik een firewall

Een goede firewall zorgt ervoor dat alle ongewenste data en gasten niet op jouw pc binnenkomen. Sommige anti-virus software beschikt al over een goede firewall, maar anders is het een goed idee om een te downloaden.

Zorg ervoor dat je software up-to-date is

Controleer voor je vertrek of al je software nog up-to-date is. Krijg je tijdens je reis een melding dat je software een update nodig heeft? Klik deze dan niet aan maar wacht totdat je thuis weer op je eigen netwerk zit.

Knoei niet met je security instellingen

Het merendeel van de instellingen van Android, iPhone en Blackberry telefoons staat al op een zo veilig mogelijke manier afgesteld. Ga hier dus zelf niet mee zitten knoeien, tenzij je echt weet wat je aan het doen bent.

Gebruik zo weinig mogelijk onbeveiligde netwerken

Niet alleen jij kunt zonder een wachtwoord online komen op deze netwerken, maar de hackers kunnen ook zo bij jou naar binnen. Gebruik daarom als het even kan een beveiligd netwerk waarvoor je een wachtwoord moet gebruiken. Dit houdt overigens niet in dat een netwerk met een wachtwoord helemaal veilig is, maar je verkleind het risico dat iemand bij jou naar binnen kruipt.

Betaald betekent niet veilig

Ook al betaal je voor internet, er is geen garantie dat het helemaal veilig is.

Gebruik addressen met 'https'

Staat er 'https' in plaats van 'http' aan het begin van het websiteadres? Dan betekent dat je veiliger online bent. Zorg er dan ook voor dat wanneer je toch je bankzaken online moet regelen, je tenminste verbonden bent met een 'https' adres. Ook je mail kun je op deze manier bekijken, zo is Gmail al automatisch beveiligd en anders kun je vaak de optie 'SSL gebruiken' aanvinken.

Zet cookies en automatische wachtwoorden uit

Cookies zijn lekker, maar slecht voor de gezondheid van je pc. Zorg er dus voor dat je altijd je mail uitlogt en geen wachtwoorden opgeslagen hebt, om zo te voorkomen dat iemand jouw mail of een andere site beveiligd met een wachtwoord, binnenkomt.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gratis WiFi in Londen en Parijs

De afgelopen jaren zijn er heel wat pogingen geweest om steden te voorzien van gratis WiFi-netwerken: gratis draadloos internet, toegankelijk voor iedereen met een laptop of computer. In Londen en Parijs is dat al een succes.

0
Reisnieuws
Centrum Singapore volledig WIFI

Binnenkort kun je in het centrum van Singapore waar je maar wilt een draadloze verbinding starten. De overheid laat er een draadloos netwerk aanleggen waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Hiermee hoopt ze het internetgebruik en de bereikbaa...

0
Reisnieuws
Gratis internet tijdens de reis

Mail checken en thuisblijvers op de hoogte houden zorgt eigenlijk alleen maar voor hoge kosten in internetcafé's. Onnodig! Neem je eigen laptop mee op vakantie en zoek op waar je gratis gebruik kunt maken van WiFi-netwerken met WeFi.com.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Glinster

Door: Glinster • Geplaatst op

Zoveel mogelijk met HTTPS werken is inderdaad een prima oplossing.
Zeker als je e-mail wil lezen gebruik dan ALTIJD HTTPS.
Je kan je e-mail beter niet lezen op een openbaar wifi hotspot dan zonder HTTPS.

Enige manier is met een VPN (helemaal veilig op elk netwerk). Kan gratis of voor een euro of 6 per maand.

Wel even installeren, is zo gedaan. Voor beginners: http://vpnservice.nl/waarom-vpn-service/

Vooral in landen als Bulgarije en Hongarije is het erg oppassen met openbare wifi spots. Ze zijn er niet al teveel en als je er een tegen komt ben je natuurlijk maar al te blij.

Maar pas echt op mensen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.