Reisnieuws

10 reisfavorieten van Reisreporter Gerrit Gaspedaal

Gepubliceerd: 16 jun 2012
7

Deze week werd Gerrit Gaspedaal verkozen tot Reisreporter van de Week. We stelden onze vragen weer aan Ron, de stedentripper die zich schuilhoudt achter de pseudoniem Gerrit Gaspedaal.

Om in de Oranjesfeer te blijven, mijn favoriete reisontmoeting was in (1) 2000 in Cuba in een plaatsje vlakbij de Varkensbaai. Enigszins verdwaald stuitten we daar op een honkbalveldje waar de plaatselijke jeugd een toernooi aan het spelen was. Die week had het Nederlandse honkbalteam op de Olympische Spelen in Sydney verrassend Cuba verslagen. Zodra men in de gaten kreeg dat we uit Nederland kwamen, hadden we veel aanspraak en respect en mochten we mee naar het plaatselijke dorpsfeest na afloop van het toernooi.

Ik heb niet zozeer een favoriete zin in een buitenlandse taal, eigenlijk blijven me meer (2) bepaalde woorden bij. In elk land probeer ik wat woorden in de plaatselijke taal te leren om makkelijker contact te maken met de bevolking. Dat wordt ook zeer gewaardeerd overigens. Singalees (Sri Lanka) vond ik wel het lastigst maar de woorden blijven me wel bij: Ayubowan (goedendag), Kohomoda (Hoe gaat het), Istuti (dankjewel). Daarnaast vind ik de Zweedse taal vreselijk geinig en zie ik mezelf nog wel eens een cursusje volgen.

(3) Zweden is ook mijn favoriete land. Ik kan niet precies beredeneren waarom. Het is een gevoel. Ik ben er slechts een keer geweest maar voelde gelijk goed. Schoon, mooie natuur, hartelijke gastvrije mensen, ontzettend grappige taal, genoeg te zien en te beleven, goede voorzieningen overal, iedereen is (of lijkt in ieder geval) erg relaxed. Ik ga er zeker nog eens heen maar dan meer richting Stockholm. Mijn leukste road trip was ook in Zweden. In 2007 ben ik langs de zuidkust gereden (4) van Malmö naar Ystad en omgeving. Het doel was om de locaties te zien/beleven waar de boeken over Inspecteur Wallander zich afspelen. Enerzijds een feest der herkenning en anderzijds prachtig om langs de Oostzee te rijden en daarna door het glooiende binnenland te cruisen.

Bij de Oostzee vond ik ook de mooiste plek om van een zonsondergang te genieten. Vlakbij (5) Kaseberga in Zuid-Zweden zijn ooit in een ver verleden een aantal rotsblokken in een soort van vikingschip-formatie geplaatst. Een mystiek geheel, waarschijnlijk daar gecreëerd als heilige plek. Als de zon zakt, gaan ook de meeste bezoekers daar weg en heb je het rijk alleen om over de Oostzee te staren naar de zonsondergang en de mooie wolkenpartijen.

Ondanks mijn liefde voor Zweden is mijn favoriete stad echter (6) Barcelona. Ook weer zoiets gevoelsmatigs. Gelijk vanaf het begin een klik met een stad hebben. Barcelona heeft eigenlijk alles wat een stad moet hebben van mij. Architectuur, zon, zee, haven, kunst, cultuur, lekker eten, bezienswaardigheden (Sagrada Familia, Park Güell, FC Barcelona) en daarnaast toch genoeg onontdekte wijkjes en achteraf-gebiedjes.

Voor op reis heb ik niet echt een specifiek boek. De (7) reisverhalen van Paul Theroux vind ik mooi om te lezen. Hij beschrijft zijn reizen op een leuke, enigszins droog-humoristische toon en verwerkt daarbij niet alleen veel verhalen over de plaatsen waar hij zich bevindt maar ook een enorme hoeveelheid historische info. Leuk en leerzaam dus. Ik ben nogal een infojunk wat dat betreft.

Ik verzamel (8) maskers als reissouvenir. Dat wil niet zeggen dat ik van overal per se een masker moet hebben. Het is meer dat ik er op let en als er eentje me op één of andere manier aanspreekt, koop ik 'm. Ik ben vier jaar geleden verhuisd en moet bekennen dat ik ze nog steeds aan de muur moet hangen...

Ik eet het liefst (9) spaghetti carbonara. Je zou denken dat je het op een gegeven moment wel gehad hebt: pastaslierten, stukjes spek (of ham) en een eierroomsausje (en kaassnippers, maar liever niet of heel weinig) maar niets is minder waar in Rome . Ik heb daar vorig jaar zowat elke dag in een een ander tentje datzelfde gerecht geluncht maar telkens was ie anders. Zal wel aan het al dan niet stukje toegevoegde liefde liggen!

Mijn favoriete reisfoto is ook in (10) Italië gemaakt. Deze foto vat in een notendop (toepasselijk gezien de vorm van dit fiatje) mijn favoriete manier van reizen samen: de hele dag door slenteren in een stad en genieten van architectuur, auto's, historie, eten, kunst, straten en wijken.
Bekijk het profiel van Gerrit Gaspedaal op Gerrit-Gaspedaal.reisreporter.nl.
Wil jij ook je eigen Reisreporter profiel? Schrijf je hier in.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter DW

DW werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Hier volgen de tien favoriete reisherinneringen van Debby.

3
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter LRison

LRison werd afgelopen week gekozen als ‘Reisreporter van de week’. Reden voor ons om Lou Rison naar zijn favoriete reisherinneringen te vragen!

6
Reisnieuws
Door: Karin Gorter
10 reisfavorieten van Reisreporter Rhodaxx

Afgelopen week werd Rhodaxx gekozen als ‘Reisreporter van de week’. We vroegen haar naar haar tien reisfavorieten.

9

Reacties van bezoekers Reageer

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Ben verrast door Zweden. Had Italie gegokt al komt dat nog wel naar voren. Je bent een echte Europeaan begrijp Ik?
Theroux is te gek!
Leuk GG om je zo nader te leren kennen.
gr Mies

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Hoi Gerrit... kon maar niet bij dit interview komen... gelukkig staat hij nu ook nog in deze nieuwsbrief. Ik geloof dat wij ook nog Wallander boeken hebben liggen... nog niet gelezen... En dat zwarte fiatje herken ik nog van eerder.

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Nog gefeliciteerd!!! Was effe op vakantie maar nu toch je verhaal gelezen.Past helemaal bij jou!

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

ja schitterend!!! echt een GG verhaal

Knebbeltje

Door: Knebbeltje • Geplaatst op

Leuk verhaal! Ik ben ook een Wallander fan en wil graag ook naar Ystad en Skane... En een prehistoriefan bovendien dus de Ales Stenar staan ook op mijn lijstje. Inspirerend.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.