Reisnieuws

Zes planten waarvan je gaat trippen

Gepubliceerd: 17 mei 2012
0

Marihuana is een oude bekende in het Westen, maar elders zijn andere geestverruimende middelen wijdverbreid. Een rondje bijzondere planten, die aanvankelijk enkel aftrek vonden onder sjamanen maar inmiddels op veel grotere schaal worden gebruikt én misbruikt.

Columbus Travel
Columbus Travel

Kava


Kava wordt sinds mensenheugenis geteeld op eilanden in de Stille Oceaan. De wortel wordt gekauwd, gemalen of gestampt om psychoactieve stoffen vrij te maken en vervolgens verwerkt in een drankje. Een halfuur nadat je kava hebt gedronken, worden de lippen en tong gevoelloos en de geest zwaar ontspannen.
 

Qat


Qat (ook wel: kat of mira) is een plant die onder andere wordt gekweekt en op grote schaal wordt geconsumeerd in Kenia, Somalië, Jemen en Ethiopië. Anderhalf tot vier uur na het kauwen op qat-bladeren ontstaat een gevoel van euforie. Gebruikers worden opgewonden en extra alert. Mild verslavend.

Betelnoot


De onrijpe noot wordt op grote schaal in Oost- en Zuidoost-Azië, India en de Pacific gekauwd. In combinatie met ongebluste kalk, kruidnagel en pruim-tabak ontstaat een rode pasta, die het speeksel — en bij langdurig gebruik de tanden — van de gebruiker vuurrood kleuren. Na het kauwen worden de smakeloos geworden resten uitgespuugd — een charmant verschijnsel waar je als reiziger frequent op wordt getrakteerd. De noot gaat honger tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking.

Yopo


De fijngestampte zaden van de yopo-plant worden door tientallen inheemse volken in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied gesnoven tijdens sjamanistische rituelen. Ze veroorzaken duizeligheid en hoofdpijn, maar ook vaak een psychedelische geestestoestand die ongeveer een kwartier aanhoudt.

Peyote


De peyote is een doornloze bolvormige cactus die in de zuidelijke Verenigde Staten en Mexico groeit en een groot aantal stoffen bevat die kunnen leiden tot intense hallucinaties. De cactusjes worden doorgaans gedroogd en gekauwd tijdens sjamanistische rituelen van inheemse volken. Sommige gebruikers zouden hun visioenen omgeven zien door een soort van cartoonesk licht.

 

Kratom


De werking van kratom, de medicinale bladeren van de grote gelijknamige boom, wordt vaak vaak vergeleken met een milde, minder verslavende vorm van opium. Een lage dosis van het middel heeft verrassend genoeg een zeer timulerende werking, onder andere op je seksuele energie en alertheid, terwijl een hoge dosis juist rustgevend is. Kratom wordt voornamelijk vers gekauwd in Zuidoost-Azië, maar kan ook als extract worden opgelost in water.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Je eigen oerbos

Als je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland kun je nu ook iets terug doen voor de bevolking en de natuur. TravelEssence heeft namelijk een uniek project opgezet, dat niet alleen goed is voor het land, maar voor de hele planeet. Een bijzondere beleving ...

0
Reisnieuws
Zeg het met bomen!

Terwijl enerzijds de tropische regenwouden van Indonesië in een rap tempo verdwijnen om plaats te maken voor plantages (onder andere om aan de toenemende vraag voor palmolie te voldoen) is er aan de andere kant veel aandacht voor het planten van ...

0
Reisnieuws
Kaapflora bedreigd

Bekend is inmiddels wel dat de klimaatverandering schadelijk is voor veel natuurlijke processen in de wereld. Zo ook voor de Kaapflora in Zuid-Afrika dat hoort tot één van de zes regio’s met de grootste soortenrijkdom ter wereld. Binnen vijftig...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.