Reisnieuws

De 10 langste natuurlijke bruggen ter wereld

Gepubliceerd: 15 mei 2012
0

Deze unieke natuurverschijnselen vergen vanwege hun afgelegen ligging vaak nogal wat inspanning om ze te bereiken, maar ze zijn spectaculair om te bezoeken. De langste is maar liefst 120 meter lang! Natuurlijke bruggen of bogen ontstaan door een jarenlang erosieproces. Dit kan gebeuren door het schuren van de wind of de zee tegen zacht gesteente. Het verschil tussen een brug en een boog is dat een brug twee kanten met elkaar verbindt, terwijl de boog op zichzelf staat. Hier volgt de top tien van de langste natuurlijke bruggen en bogen:

1. Xian Ren Qiao (Fairy Bridge) in Guangxi, China
Lengte: 121 meter

De Fairy brug is uitgesleten in kalksteen en is te vinden in de Buliu rivier in de zuidelijke provincie Guangxi, die grenst aan Vietnam. Er zijn maar weinig westerse toeristen die deze brug hebben gezien en hij is dan ook niet gemakkelijk te bereiken. De enige manier om er te te komen is door met een raft de rivier af te gaan, met onderweg verschillende grote stroomversnellingen.Helemaal Columbus dus! Jarenlang was hij relatief onbekend buiten China, pas in 2009 kwam de 'Natural Arch and Bridge Society' (jaja die bestaat) op het spoor van de brug.

2. Landscape Arch in Arches National Park, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 88 meter

Zoals de naam 'Arches National Park' al aangeeft, is dit gebied bezaaid met verschillende natuurlijke bogen, maar er zijn ook andere vreemdgevormde rotsformaties te vinden in het park. De rood-oranje rotsen zijn uitermate fotogeniek, vooral bij zonsop- en ondergang en het park is dan ook een favoriet onder reisfotografen. Onze eigen Utah staat er ook vol mee. Van alle bogen is de Landscape Arch met zijn 88 meter de langste. De boog is erg poreus, en daarom is het maar de vraag hoe lang deze nog zal blijven staan.

3. Kolob Arch in Zion National Park, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 87 meter

Ook in Utah staat de Kolob Arch, uitgesleten in Navajo zandsteen. Ook deze boog vergt wat inspanning om hem te bereiken: het is een hike van zo'n elf kilometer, waarbij je ook weer elf kilometer terug moet lopen, tenzij je je kampeerspullen meeneemt. Ben je na die 22 kilometer nog niet moe, dan biedt Zion National Park nog vele andere hikes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden.

4. Aloba Arch in Ennedi Plateau, Tsjaad
Lengte: 76 meter

Het Ennedi Plateau in de Sahara wordt van alle kanten aangevallen door rondwaaiend zand, dat zijn indrukken achterlaat in het zandsteen. Daardoor is het gebied bezaait met de meest vreemd uitziende natuurlijke bogen en bruggen. Er zijn honderden verschillende te vinden, maar de Aloba Arch in Tsjaad is de enige die de top tien gehaald heeft. Jammer dat er een negatief reisadvies geldt voor dit gebied, anders hadden we onze koffer al gepakt.

5. Morning Glory Natural Bridge in Negro Bill Canyon, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 74 meter

Technisch gezien is dit eigenlijk geen 'brug', maar een 'alkoof boog'. Dit houdt in dat de boog op of aan een klif vastzit. Een wandeling door de canyon met de Morning Glory brug als eindbestemming is een populaire hike, die je langs een beek en door bossen voert. De canyon ligt vlakbij het stadje Moab, wat goed als uitgangspunt gebruikt kan worden voor raftingtrips over de Colorado rivier.Kijk verder voor de volgende vijf langste natuurlijke bruggen ter wereld!Hoofdbeeld door: Exquisitur

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Road Trip USA: Border to Border

Adembenemende landschappen en rotsachtige streken, voor veel afwisseling neem je deze route. Ook de bruisende stad Las Vegas maakt hier deel uit van een onvergetelijke ervaring.

0
Reisnieuws
Hangbrug verbindt Java en Sumatra

In Indonesië zijn er plannen voor een dertig kilometer lange hangbrug tussen de eilanden Java en Sumatra. De Indonesische autoriteiten willen de havenplaatsen Merak op Java en Bakauheni op Sumatra door een brug over de Straat Soenda met elkaar ve...

0
Reisnieuws
Eindelijk nieuwe brug Venetië

Het wordt binnenkort nog makkelijker vanaf het busstation de binnenstad van Venetië in te komen. Je hoeft niet langer met de Vaporetto (een waterbus), want de brug die er gebouwd wordt is na elf jaar bijna af.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.