Reisnieuws

5 tips voor het kopen van souvenirs

Gepubliceerd: 05 mei 2012
2

Een souvenir herinnert aan de mooie momenten van je vakantie. Let op: je eigen vakantie. Voor een ander die nooit op die bestemming is geweest, is zo'n souvenir vaak niet meer dan een prul. Zwicht jij snel voor de emotionele waarde van iets, maar weet je er al tijdens de terugreis geen raad mee, check dan deze 5 tips voor het kopen van (de betere) souvenirs.

1. Koop een 'legaal' souvenir
Een opgezet exotisch dier, grote zeeschelpen en boxen vol gekopieerde dvd's: het zijn slechts een paar voorbeelden van souvenirs die je beter links kunt laten liggen. Wie de gok toch waagt, maakt kans op een enorme boete bij de douane en komt bovendien alsnog met lege handen thuis.

2. Let op de omvang
Denk bij het kopen van een souvenir of het überhaupt wel in je koffer past. Een opgerold kleed of schilderij lijkt misschien leuk, maar betekent ook dat je er op het vliegveld uren mee moet lopen zeulen. En wat in het land van oorsprong nog prachtig authentiek leek, kan in je eigen omgeving ineens heel kitsch overkomen...

3. Souvenirs met een betekenis
Koop een souvenir alleen als je weet wat het betekent. Vraag aan de locals waar het object dat je mooi vindt voor staat, en bepaal dan of het toepasselijk is voor degene aan wie je het cadeau wilt doen. Met een aantal dingen zit je altijd goed, zo heeft iedereen wel plek voor een mooi Boeddhabeeldje. Wel grappig is dat dat die dikke Boeddha eigenlijk helemaal niet Boeddha is, maar een lokale Chinese godheid.

4. Breekbare souvenirs
Een vaas of porseleinen beeldje is leuk om mee te nemen, maar wel riskant. Tenzij je gelooft dat scherven geluk brengen. De meeste kans om je souvenir onbeschadigd thuis te krijgen, is omwikkelen met kleding en in je handbagage doen. Past dat niet, pak het dan goed in met beschermende folie, plak er een sticker met 'fragile' op, en duimen maar.

5. Souvenir krijgen = verplichting
Niks is zo erg als een lelijk souvenir dat je elke keer weer op tafel moet zetten als degene die het voor je gekocht heeft op bezoek komt. Doe dit leed een ander niet aan en koop altijd iets bruikbaars of neutraals, niet iedereen zit te wachten op een handgemaakte fruitschaal van houten wasknijpers uit Afrika.

And the winner is... de prijs voor het meest afschuwelijke souvenir gaat naar de zogenaamde moskeewekker, die de gelukkige eigenaar elke ochtend met een oorverdovend gebed uit zijn slaap haalt. Te koop op elke willekeurige markt in het Midden-Oosten.Hoofdbeeld door: sashafatcat @ Flickr


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zuinig op reis: 7 tips

Wie kent het niet: Je gaat op reis en bij thuiskomst is je banksaldo toch lager gezakt dan je je had voorgenomen. Reis prijsbewust, volg onze adviezen en je staat niet voor onverwachte budgetverrassingen: 7 tips voor een zuinige reis.

1
Reisnieuws
10 onvergetelijke souvenirs

Souvenirs zijn een uitstekende manier om herinneringen aan een bijzondere reis te koesteren of vrienden en familie die het ongeluk hadden thuis te moeten blijven, te plezieren. Echter, niet alle souvenirs zijn geschikt om mee te nemen: sommige zi...

2
Reisnieuws
Zand verwoest Chinese muur

De Chinese Muur is ernstig beschadigd door grote zandstormen in China. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua gisteren. De exacte schade is niet bekend, maar het gaat om de verwoesting van tientallen kilometers muur.

0

Reacties van bezoekers Reageer

printil

Door: printil • Geplaatst op

nr.3 weten idd veel mensen niet. Het is een Chinese regent die van de (arme) mensen eten wilde, hij werd er zelf dus beter van en dat heeft totaal niet met de leer van Boeddha te maken. Ook is het een fabeltje dat je een boeddha niet voor jezelf mag kopen. Boeddha vond juist: dat je geluk niet van een ander kan krijgen. Geluk moet in jezelf zitten namelijk ! .

Cin

Door: Cin • Geplaatst op

Om cadeau te doen is het altijd leuk om een locale delicatesse mee te nemen. Verplicht de krijger ook niet om elke keer een wangedrocht op tafel te zetten. Wel iets echt lekkers meenemen natuurlijk.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.