Reisnieuws

Top-10 vuurtorens van Nederland

Gepubliceerd: 22 apr 2012
2

Lange tijd vervulden vuurtorens een belangrijke rol voor de scheepvaart. Iedere toren heeft haar eigen lichtpatroon, waardoor ze vanaf zee eenvoudig te herkennen zijn. Tegenwoordig zijn vrijwel alle vuurtorens vervangen door een geautomatiseerde verkeersleiding. Gelukkig zijn de meeste, veelal karakteristieke, torens blijven staan, en doen nu dienst als woning, kantoor, hotel of trouwlocatie. Columbus zet de 10 mooiste vuurtorens van ons land voor je op een rij.


1. West-Schouwen bij Haamstede
De bekendste vuurtoren van Nederland is die van West-Schouwen bij Haamstede. Deze vuurtoren stond vroeger op het briefje van 250 gulden, die daarom ook 'vuurtoren' als bijnaam had. De vuurtoren is rood met wit beschilderd om op te vallen voor laagvliegende vliegtuigen. De vuurtoren is 53 meter hoog en het radarbeeld wordt op afstand door de Kustwachtpost Ouddorp bestuurd.


2. De Brandaris, West-Terschelling
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en staat op Terschelling. De vuurtoren is meerdere keren opnieuw opgebouwd na instortingen. De huidige versie dateert uit 1594. Het licht van de Brandaris was tot de 19e eeuw niet sterk genoeg, daarom werden er 's nachts bakens van vuur in de duinen geplaatst. Begin 20e eeuw werd de toren ‘gemoderniseerd’ met een enorme gloeilamp, een lift en een radarinstallatie. Tegenwoordig geldt de Brandaris als de officiële ‘Centrale Meldpost Waddenzee’.


3. Lange Jaap, Huisduinen
Iets ten noorden van Fort Kijkduin staat de knalrode Lange Jaap. Deze vuurtoren gold met zijn 63.45 meter lange tijd als hoogste vuurtoren van Nederland, maar tegenwoordig staat de hoogste op de Maasvlakte. De toren is geheel van gietijzer gemaakt en is daardoor loodzwaar. De laatste opknapbeurt van de toren dateert uit 1999, waarbij Lange Jaap geheel opnieuw in de verf werd gezet.


4. Vuurduin, Vlieland
De vuurtoren van Vlieland staat op de hoogste duin van het eiland, waardoor het licht zich op 54 meter hoogte bevindt. Toch is de vuurtoren zelf erg kort: de rode toren van de Vuurtuin is slechts 17 meter hoog, wat hem de bijnaam ‘Rode Kabouter’ oplevert. De toren werd in 1876 gebouwd en is voor het laatst in 1986 vernieuwd. Tegenwoordig is de vuurtoren geheel geautomatiseerd, maar af en toe is er nog een vuurtorenwachter aanwezig.


5. Hoge Licht, Westkapelle
De vuurtoren van Westkapelle – ook wel Westkapelle Hoog, Hoge Licht of Zuiderhoofd genoemd – is van oorsprong geen vuurtoren. In de 18e werd een gotische kerk verwoest door brand, terwijl de toren van deze kerk intact bleef. In de 19e eeuw plaatste men op het 53 meter hoge gebouw een vuurbaken en fungeert het sindsdien als vuurtoren!
Hoofdbeeld door: Kaeru @ Flickr

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Top vijf bijzondere slaapplekken

Als reisredactie kom je de meest bizarre slaapplekken tegen. Niets hotel of camping, nee, slapen in een onderwatercapsule of bovenop een havenkraan! We geven je een top 5 van de meest vreemde accommodaties. (Prijzen per tweepersoonskamer per nacht)

1
Reisnieuws
Nieuwe hoogste toren op aarde

Het hoogste gebouw ter wereld staat niet langer in Taipei (Taiwan). Nieuwe recordhouder is, sinds afgelopen weekend, de Toren van Dubai. Een bouwwerk van (op dit moment)ruim 509 meter.

0
Reisnieuws
Tweede toren van Pisa

De bekende scheve toren van Pisa doet je wel in de ogen wrijven als je voor het eerst voor het spectaculaire gebouw staat. En alsof dat niet genoeg is, gaat de Italiaanse stad nu een tweede scheve toren bouwen. Hoewel, écht scheef wordt hij niet,...

0

Reacties van bezoekers Reageer

printil

Door: printil • Geplaatst op

Vuurtoren De Lange Jaap Huisduinen/Den Helder, is voor mij thuiskomen. Als kind als we 's avonds naar huis reden hoefde ik ook nooit te vragen of we er al bijna waren....gewoon kijken of je het licht v.d. vuurtoren ziet dan ben je bijna thuis....

djepie

Door: djepie • Geplaatst op

Op Vlieland inderdaad af en toe vuurtorenwachter aanwezig, omdat toren hij op gezette tijden open is voor publiek. Altijd leuk voor de kids, maar wel piepklein en hele enge omgang buitenlangs.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.