Reisnieuws

'Eetiquette': opmerkelijke internationale tafelmanieren

Gepubliceerd: 17 apr 2012
0

Eet met vork en mes. Slurp niet, maar nip. Sla een drankje af als je teveel gedronken hebt. Het zijn zomaar wat regels die bij ons gelden, maar in andere landen juist getuigen van ongemanierdheid. Wil je in het buitenland gênante situaties voorkomen, check dan deze lijst van vreemde tafelmanieren.

Thailand
1. Stop geen eten in je mond met een vork
Wanneer je in Thailand een gerecht met rijst eet, gebruik je alleen een vork met je linkerhand om het eten op je lepel te scheppen. In de Thaise keuken is het gebruik van een mes ook overbodig; alle gerechten worden namelijk al klein gesneden. Noord- en noordoostelijke Thaise gerechten worden zelfs karakteristiek met de hand gegeten. En behalve tijdens het nuttigen van Chinese gerechten zijn eetstokjes ook uit den boze!

Japan
2. Laat je stokjes nooit rechtop in je rijst staan
Tussen het eten van sushi en andere Japanse heerlijkheden door, plaats je je eetstokjes in de daarvoor bestemde houder. Als die ontbreekt, plaats je je eetstokjes voor je, parallel aan de rand van de tafel. Wee degene die denkt dat de eetstokjes ook wel even in een kom met rijst mogen staan! In Japan wordt dit namelijk als een teken van de dood gezien. Bij een begrafenis wordt de kom met rijst van de overleden eigenaar voor de grafkist geplaatst, met de eetstokjes rechtop in de rijst.

Midden-Oosten, India en delen van Afrika
3. Eet niet met je linkerhand
In het zuiden van India, in het Midden-Oosten en in sommige delen van Afrika is het niet aan te bevelen om je bord aan te raken met je linkerhand tijdens het eten. De linkerhand gebruik je namelijk tijdens het toiletbezoek. Eten met links wordt dan ook als heel onhygiënisch beschouwd!

Georgië
4. Het is onbeleefd om van je wijn te nippen
Op een traditioneel Georgiaans feest (ook wel supra genoemd), wordt wijn alleen gedronken tijdens een toost. Het is dan ook even wachten op die momenten, maar dan wordt ook meteen je dorst gelest. Want wanneer je eindelijk van je wijn mag genieten, is het beleefd om de drank in een keer op te drinken. Gelukkig zijn de wijnglazen niet al te groot, dan blijft het nog een beetje leuk om je drankje zo snel op te moeten drinken.

Mexico
5. Eet je taco nooit met vork en mes
Je eet je burger toch ook niet met bestek? Voor Mexicanen is het eten van een taco hetzelfde als een hamburger. Het wordt daarom gezien als maf, maar ook als aanstellerig, om mes en vork te gebruiken bij het eten van een taco. Eet daarom gewoon met je handen, zoals elke Mexicaan dat doet.

Italië
6. Drink alleen cappuccino voor het middag is
Sommige Italianen beweren dat je maag van streek raakt wanneer je laat op de dag een cappuccino drinkt, maar andere beweren dat het een vervanging van een maaltijd is. Zo is het gebruikelijk om voor je ontbijt deze espresso met gestoomde melk en melkschuim te nuttigen, al dan niet met een cornetto (een zoete croissant). Italianen betrap je dus niet snel op het drinken van een cappuccino in de late middag of na een diner. Wil je niet de toerist uithangen, maar heb je toch cafeïne nodig? Drink dan een espresso.

Rusland
7. Mix nooit wodka en sla het al helemaal niet af
Wodka wordt altijd zuiver gedronken, zelfs een ijsblokje is niet gebruikelijk. Wat je ook wilt toevoegen, het wordt gezien als aantasting van de zuiverheid van het sterke drankje. Nog erger dan wodka mixen, is het aangeboden drankje afslaan. In Rusland ziet men het aanbieden van drank als een teken van vertrouwen en vriendschap. Wie ervoor bedankt een drankje aan te nemen, kan dus rekenen op boze blikken. Ook al is het pas negen uur in de ochtend...

Chili
8. Patatje met je handen eten? Not done
In Chili zijn tafelmanieren streng en net iets formeler dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Dus wanneer je denkt een patatje met je handen te kunnen eten, wat voor ons vrij logisch is, heb je het mis. In Chili eten ze alles met een mes en vork, dus ook patat.

Midden-Oosten
9. Na het drinken van koffie je kopje schudden
Als je bij de Bedoeïenen in het Midden Oosten bent, kun je koffiedrinken tot je een ons weegt als je de regels niet kent. Ze blijven de drank namelijk net zolang inschenken tot je het kopje een aantal keer kantelt, als teken dat je genoeg hebt. Handig om te weten om niet te bezwijken aan een overdosis cafeïne!

Frankrijk
10. Brood is niet als aperitief bedoeld
In Frankrijk geldt brood als aanvulling op de maaltijd, of als extraatje bij de kaas aan het einde van het diner. Kijk niet gek op als het brood op de tafel wordt geserveerd in plaats van op een bord, dat is volledig geaccepteerd in Frankrijk en geniet zelfs de voorkeur.

Hoofdbeeld door: Foxymoron @ Flickr

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jane Roos
10 buitenlandse drankregels

In Frankrijk drink je wijn, in Duitsland bier en in Rusland wodka. Klinkt simpel, maar schijn bedriegt...

0
Reisnieuws
Zo integreer je bij de locals

Mensen hebben de eigenschap er graag bij te willen horen. Het is dan ook heel vervelend als je op reis bent en het gevoel hebt een buitenbeentje te zijn. Wat je ook probeert, met je handige woordenboekje in de hand word je maar niet serieus genome...

0
Reisnieuws
How rude! 10 etiquette-tips

Natuurlijk weet je dat elk land zijn gewoonten en gebruiken heeft. Maar zelfs als goed ingelezen reiziger maak je soms onbewust fouten. Weet jij bijvoorbeeld in welk land het hoogst onbeleefd is om te lachen?

9

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.