Reisnieuws

Deel 1: Horrorreisverhalen in films

Gepubliceerd: 13 apr 2012
0

Kamperen in de bossen, een road trip door Amerika of slapen in een vakantiehuisje op een desolate plek: onschuldig of vragen om problemen? Onderstaande horrorfilms doen het laatste vermoeden... En waargebeurd of niet, de les moge duidelijk zijn: wees als reiziger altijd op je hoede!


10. The Hills Have Eyes, 1977 – Nevada Desert, USA
In The Hills Have Eyes strandt een gezin tijdens hun reis in de op het eerste gezicht onschuldig ogende Nevadawoestijn. Maar schijn blijkt te bedriegen als de familie oog in oog komt te staan met een groep gemuteerde personen met sterk kannibalistische neigingen. Je hoeft je niet af te vragen hoe dit verder afloopt...

De film is losjes gebaseerd op het verhaal van de Swaney Bean familie, die in de 15e eeuw in Schotland woonde en aan het moorden sloeg. Een andere inspiratiebron voor de film vormt het nucleaire drama dat indertijd in Nieuw- Mexico plaatsvond. Niet iedereen werd op tijd geëvacueerd, met genetische mutaties als gevolg.
Hoewel The Hills Have Eyes zich afspeelt in de Nevadawoestijn, is hier nooit melding geweest van een moordpartij. Reizigers die van hiken, fietsen en bergbeklimming houden, kunnen hier dus met een gerust hart naartoe gaan. Waarschijnlijk zul je eerder door de extreme hitte of wilde dieren omkomen, dan door kannibalen!


09. The Descent, 2005 – Appalachian Mountains, USA
In The Descent gaat een groepje jongeren op verkenning door een grottenstelsel. Voor ze er erg in hebben, zijn ze verdwaald. Helaas blijken de jongeren niet alleen te zijn: de grotten worden bewoond door gemuteerde, vleesetende mensen, met alle gevolgen van dien...

Waar geklommen wordt, gebeuren ongelukken. Zo ook in de Appalachian Mountains. Maar gemuteerde mensen zul je er niet snel vinden. Wat betreft het eten van mensenvlees: het zal niet de eerste keer zijn dat gestrande klimmers kannibalistische trekjes vertonen, als ze te lang verstoken zijn van voedsel. Bereid je daarom goed voor bij een soortgelijke trip, want de natuur blijft verraderlijk.


08. Psycho, 1960 – Arizona, USA
Wie kent de bekende badkamer-moordscène niet? Psycho gaat over een jonge vrouw die er met een grote som geld van haar baas vandoor gaat, om te kunnen trouwen met haar vriend. Op weg naar haar geliefde, per gestolen auto, strandt ze langs de weg. Ze checkt in in een motel, waar ze vervolgens nooit meer uit komt...

Deze beroemde film van Alfred Hitchcock is een boekverfilming over de moordenaar Ed Gein. Deze man hield er een dubbelleven op na: als psychopathische moordenaar bracht hij in de jaren '50 in Wisconsin meerdere mensen om het leven.
Hoewel het motel uit de film echt bestaat, zijn de filmopnamen gemaakt in de nagemaakte versie in de Universal Studios. Pscycho leert de reiziger één belangrijk punt: doe altijd je badkamerdeur op slot in je accommodatie!


07. House of 1000 Corpses, 2003 – Texas, USA
Road trips en hilbillies krijgen een heel andere lading na het zien van de film House of 1000 Corpses. Twee jonge stelletjes maken in de jaren '70 een road trip door Amerika om een boek te schrijven over vreemde wezens. Ze stoppen bij het Museum of Monsters & Madmen en maken kennis met de lokale legende Dr. Satan, waarover talrijke verhalen bestaan. Algauw belanden ze in hun eigen verhaal als ze in een huis vol gestoorde hillbillies te maken krijgen met Dr. Satan in hoogsteigen persoon.

House of 1000 Corpses is natuurlijk pure fictie. De film is grotendeels geschoten in een Universal Studio, en deed het redelijk goed voor een lowbudgetfilm. Zelf van plan eens een road trip te maken? Onthoud dan dat niet iedereen zomaar te vertrouwen is. Hoewel het moordlustige karakter van de Texaanse hilbillies wel met een korreltje zout te nemen is...


06. Midnight Express, 1978 – Istanbul, Turkije
De film Midnight Express verhaalt over een Amerikaanse student die drugs Turkije uit probeert te smokkelen en wordt gepakt. De jonge student moet in eerste instantie vier jaar de gevangenis in, dat wordt verlengd met dertig jaar na een mislukte ontsnappingspoging. Hij maakt er de meest vreselijke dingen mee, maar weet uiteindelijk toch te te ontsnappen.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat eerder in boekvorm uitkwam. Enige minpunt in het verhaal is de manier waarop de Turkse bevolking wordt beschreven. Turkije is heus niet zo'n vreselijk land als de film doet vermoeden, hoewel het leven in Turkse gevangenissen inderdaad keihard is. Ondanks een film als deze zitten er overal ter wereld mensen vast voor drugsmokkel. Wees dus extra gewaarschuwd en ga nooit in op een verzoek om een pakketje mee de grens over te nemen!

Hoofdbeeld door: Chazz Layne @ Flickr


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jane Roos
Silent snow: zondag 18 maart op Nederland 2

Op zondag 18 maart, 14.00uur zendt Nederland 2 de film Silent Snow uit, over de afbraak van de poolgebieden door persistente organische pesticiden (POP's). Boodschap van de film: wees er snel bij als je deze mooie gebieden nog intact wilt zien. De...

0
Reisnieuws
Column: Mark ziet sterretjes

Reizen als in een film. Heb jij dat ook, dat je op reis ergens komt en het voelt alsof je een filmset oploopt?

6
Reisnieuws
Vliegangst: antwoord op alle vragen

Er zijn veel mensen die wel van reizen houden, maar niet van vliegen. Hoewel de meesten de gedachten aan wat er allemaal mis kan gaan snel uit hun hoofd zetten, blijven anderen er langer mee zitten.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.