Reisnieuws

12x Europa's leukste festivals

Gepubliceerd: 31 mrt 2012
0

De zomer is het festivalseizoen bij uitstek. Waar zich wat afspeelt, vind je in deze lijst topbestemmingen voor festivalliefhebbers, allemaal binnen Europa. Zo hoef je niet eerst een halve wereldreis af te leggen, voor je buiten onder de zon kunt genieten van live muziek, theater, lekker eten en drinken, en al het andere wat een festival zo bijzonder maakt!


12. Edinburgh International Festival, Edinburgh, Schotland (9 augustus – 2 september 2012)
Op het jaarlijks terugkerende Edinburgh International Festival kun je vier weken lang genieten van muziek, dans, theater en opera, van artiesten uit de hele wereld. Een belangrijk optreden tijdens dit festival is de Royal Edinburgh Military Tattoo dat plaatsvindt in een kasteel en wordt vertolkt door het Britse leger onder leiding van internationale militaire bands. Wil je erbij zijn, boek dan op tijd een kamer. Want hotels zitten binnen de kortste keren vol!
www.eif.co.uk


11. St Patrick’s Festival, Dublin, Ierland (17 maart – 20 maart)
St. Patrick's Day is een culturele en religieuze feestdag, waarbij elk jaar op 17 maart de heilige sint Patricius uit Ierland wordt herdacht. Het is een populair Iers volksfeest, dat ook wordt gevierd op plekken waar veel Ierse immigranten wonen. Toch is St. Patrick's Day pas sinds 1995 door de Ierse overheid als officiële feestdag erkend. Tegenwoordig duurt het feest vier dagen, compleet met een botenrace, live muziek, schattenjacht, een parade en een apart bierfestijn: het Craft Beer Festival.
www.stpatricksfestival.ie


10. Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, Venlo, Nederland (april tot oktober)
Eens per tien jaar vindt de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats in ons eigen land. Dit jaar alweer voor de zesde keer. Op de Floriade kunnen bezoekers vijf wereldthema's bezichtigen, verspreidt over een 66 hectare groot park. Verder zijn er dagelijks muziek-, dans-, theater- en andere kunstvoorstellingen te zien en kun je een lichtshow en films bekijken in de openlucht bioscoop.
www.floriade.nl


9. Sziget Festival, Boedapest, Hongarije (3 – 6 augustus)
Sziget is een groot festival dat jaarlijks gehouden wordt op het Obuda-eiland in Boedapest. Op verschillende grote en kleine podia kunnen bezoekers genieten van acts van in totaal ruim duizend artiesten. Het festival is redelijk goed geprijsd met € 195 euro voor 7 dagen. Het evenement werd in 1993 opgericht door studenten om een week lang te kunnen genieten van verschillende Hongaarse bands, maar groeide al snel uit tot een internationaal georiënteerd festival met een breed scala aan muziekstijlen.


8. Edinburgh’s Hogmanay Festival (30 december tot 1 januari)
Hogmanay is het Schotse woord voor 'oudjaarsdag' afkomstig uit de tijd van de Vikingen. Elk jaar wordt dit feest als 3-daags winterfestival gevierd, waar zo'n 80.000 bezoekers op afkomen. Op 31 december vindt de aftrap plaats, met om middernacht het luiden van kerkbellen en het zingen van het oude volksliedje Auld Lang Syne. Het hoogtepunt van het festival is een fakkeloptocht, die als een rivier van vuur de straten doorkruist.
www.edinburghshogmanay.org


7. Kattenstoet, Ieper, België (eens per 3 jaar op de 2e zondag van mei)
Kattenliefhebbers opgelet! In Ieper vind je een festival geheel gewijd aan dit eigenzinnige huisdier. Het nu zo diervriendelijke festival grijpt terug op minder leuke tijden: in de 12e eeuw was er zo'n overschot aan katten in Ieper, dat ze van de toren werden gegooid om er vanaf te raken. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de eerste, kleinschalige Kattenstoet gehouden, met als afsluiting het van de toren gooien van pluchen katten om de armzalige beestjes van weleer te eren. Tegenwoordig is de Kattenstoet onderdeel van een heus Kattenfestival, met live muziek en een 'heksenverbranding'.
www.kattenstoet.be

Hoofdbeeld door: Anne Helmond

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Losgaan op wereldmuziek

Bezoek aankomende week het Amsterdam Roots Festival! De elfde editie van het wereldmuziekfestival laat vanaf zaterdag de hoofdstad weer trillen op zijn grondvesten met een cocktail van internationale muziek- en dansstijlen.

0
Reisnieuws
Festival naakte Japanners

Negenduizend Japanse mannen hullen zich een keer per jaar in een fundoshi, een soort sumo worstelaars-luier, en vechten om twee houten stokjes om die vervolgens in een grote berg rijst te steken. Volksgekte? Nee, traditie. Dit doen zij ter ere van...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.