Reisnieuws

De voor- en nadelen van budgetairlines

Gepubliceerd: 24 mrt 2012
0

Zijn budgetdeals te mooi om waar te zijn? Voor wie weinig meer verwacht dan goedkope tickets, kan het een prima manier van reizen zijn. Maar wil je zekerheid en comfort, kies dan voor de real deal. Dit zijn de voor- en nadelen van budgetairlines.

Voordelen

Voordeel 1: Goedkope tickets
Tickets zijn enorm goedkoop vergeleken met reguliere maatschappijen. Vooral als je niks geeft om extra faciliteiten en een kwartiertje vertraging kunt overleven, is het een voordelige manier van reizen.
Voordeel 2: Toenemend aantal bestemmingen
Budgetairlines doen het goed en daardoor breiden ze hun routenetwerk steeds verder uit naar andere bestemmingen. Ook intercontinentale vluchten zijn tegenwoordig voordelig te boeken bij dit soort maatschappijen.
Voordeel 3: Regionale vliegvelden zijn lang zo slecht niet
Soms ben je sneller door de douane op een klein vliegveld dan op een enorm internationaal vliegveld. Vergelijk maar eens Subang Airport met Kuala Lumpur International Airport of Stansted met Heathrow.

Nadelen

Nadeel 1: Vertraging.
Vertraging is voor veel mensen de grootste ergernis. Maar tenzij er een vulkaanuitbarsting is, valt het wel mee. Op de website www.flightontime.info kun je per vliegmaatschappij zien hoeveel vertraging er gemiddeld per vlucht is. In 2010 vertrok Ryanair gemiddeld 13.7 minuten per vlucht te laat, maar in 2011 is dit aantal al afgenomen tot 7.3 minuten. Wanneer de vertraging echt ver oploopt, compenseert Air Asia de reiziger met geld en gratis eten en drinken, afhankelijk van de hoeveelheid vertraging.
Nadeel 2: Alles kost geld
Een andere vervelende bijkomstigheid bij budgetairlines is dat je voor elke extra service moet bijbetalen. Flesje water, eten, entertainment en een dekentje: je betaalt er veel te veel voor. Wil je zelf je stoel uitkiezen? Extra betalen. Wil je met een creditcard afrekenen? Extra betalen. Wil je een koffer inchecken die zwaarder is dan 15 kilo? Wederom extra betalen. Vaak zijn deze extra kosten bijna net zo veel als de helft van je ticket.
Nadeel 3: Andere aankomstplaats
Budgetairlines zijn niet altijd even duidelijk over de plaats van aankomst. Als je een ticket naar Frankfurt boekt, let er dan goed op dat je ook echt op het International Airport van Frankfurt landt en niet op Hahn, dat op twee uur afstand ligt, maar wel onder de noemer Frankfurt valt.
Nadeel 4: Verandering van vluchtschema
Als je ver van te voren een binnenlandse vlucht boekt om over te stappen na een lange reis, kan het zo zijn dat het vluchtschema van de budgetairline in de tussentijd veranderd is. Erg vervelend als je daardoor je aansluiting mist of een halve dag moet wachten!
Toekomstige nadelen
Er zijn plannen om (net als in sommige treinen) de toiletten weg te halen om extra zitplekken te creëren. Ook bestaat het idee voor zogenaamde staanplaatsen. Geen pretje dus!

Hoe boek je een voordelige vlucht?

Tip 1: Gebruik een aggregator zoekmachine
Op websites zoals Skyscanner, Kayak, Travelzoo en Lastminute.com kun je de laagste tarieven vinden voor je vlucht. Houd wel eventuele extra boekingskosten in de gaten! Ga in zo'n geval naar de site van de maatschappij zelf en boek de vlucht apart.
Tip 2: Wees flexibel
Budgetdeals zijn vaak tijdelijk acties. Wees flexibel en boek deze aanbieding, al is het ver van te voren.
Tip 3: Neem een reisverzekering
Wanneer een vlucht veel vertraging heeft opgelopen of geannuleerd wordt, dan kun je geld terugkrijgen als je een reisverzekering hebt afgesloten.
Tip 4: Vergelijk een gewone vlucht met een budgetvlucht
Budgetvluchten lijken goedkoper, maar ben je van plan een zwaardere koffer mee te nemen en wil je eten in het vliegtuig: tel de kosten hiervoor dan op bij de prijs van je ticket. Soms is een budgetairline op deze manier net zo duur als een reguliere maatschappij.
Tip 5: Print je ticket
Sommige maatschappijen brengen kosten in rekening voor het printen van de boarding pass. Wel zo handig om dit thuis al te printen.
Tip 6: Let op de tijd
Als de check-in balie 45 minuten van te voren dichtgaat, wees er dan op tijd. Vaak is er weinig personeel, waardoor het inchecken langer duurt dan normaal. Trek dus voldoende tijd uit voor de check-in.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vijf opvallende visumeisen

Als je op vakantie gaat buiten Europa, moet je vaak van tevoren een visum regelen. Vooral bij een last minute vakantie kan het lastig zijn om nog op tijd aan een visum te komen. Naast de tijd die het kost worden er vaak ook nog een aantal vreemde ...

3

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.