Reisnieuws

Top-10 dikste landen ter wereld

Gepubliceerd: 23 mrt 2012
0

Overgewicht is mondiaal een groeiend probleem. In Nederland dragen tv-programma's als 'Help ons kind is te dik!' bij aan de erkenning hiervan. Toch komt ons land niet voor in deze top-10 van landen met het hoogste percentage obesitas (in aantal procent van de bevolking), samengesteld door de World Health Organization.


1. Amerikaans Samoa, 93.5%
Dit gigantische percentage van overgewicht is vooral te wijten aan de moderne consumptiemaatschappij. Een groot gedeelte van Samoa is Amerikaans grondgebied waar Westerse invloeden duidelijk merkbaar zijn: traditioneel voedsel wordt steeds meer vervangen door goedkope en ongezonde westerse producten.

2. Kiribati, 81.5%
Net als in Samoa, behoort dit eilandje in Oceanië tot Amerika en kampt het met dezelfde problemen: Westerse importproducten zijn vaak goedkoper dan het voedsel op het eiland zelf.

3. Amerika, 66.7%
Je zou verwachten dat Amerika op nummer één zou staan, maar het land verdient een goede derde plaats. Amerika is echter een enorm continent en dat maakt dit probleem veel erger. De boosdoeners zijn verwerkte producten, het dikmakende maïsstroop en fastfood.

4. Duitsland, 66.5%
Het dikste land van Europa is Duitsland. Met veel bier, vette braadworsten en weinig beweging torsen veel Duitsers kilo's overgewicht met zich mee.

5. Egypte, 66%
In Egypte is overgewicht vooral onder vrouwen een probleem. Vrouwen bewegen hier veel te weinig vanwege de culturele taboes, ze mogen niet trainen of sport beoefenen.

6. Bosnië-Herzegovina, 62.9%
Ook (of juist) in landen met leen lagere en gemiddelde inkomensklasse is overgewicht een probleem. In Bosnië-Herzegovina wordt veel gerookt, gedronken en ongezond voedsel gegeten. Vooral tijdens de oorlogsjaren van 1992 tot 1995 werd deze ongezonde levensstijl gemeengoed.

7. Nieuw-Zeeland, 62.7%
De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, moeten veel moeite doen om op gewicht te blijven nu hun traditionele cultuur steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. De nieuwe bevolking van het land wordt ondertussen steeds dikker en dikker.

8. Israël, 61.9%
In de afgelopen dertig jaar is het aantal Israëliërs met overwicht verdriedubbeld. De reden hiervoor is dat het land nu deel uitmaakt van de westerse wereld.

9. Kroatië, 61.4%
In Kroatië zijn hart- en vaatziekten de nummer één doodsoorzaak. Het land is ook slachtoffer geworden van de globalisatie van de westerse voedselmarkt, waardoor traditionele gerechten vervangen worden door goedkopere voedselproducten uit Amerika en Europa.

10. Engeland, 61%
Uit onderzoek is gebleken dat Engeland in de top-3 staat van landen waar de inwoners zeer weinig beweging krijgen. Ze kijken wel veel naar sport vanaf de bank, maar aan zelf bewegen, daar doen ze niet aan.


Hoofdbeeld door: www.chilloutpoint.com en US Embassy New Zealand @ Flickr

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Oppassen voor rabiës in China

Reizigers naar China moeten meer oppassen voor het oplopen van bronchitis en hondenbeten dan voor een exotische ziekte. Zo blijkt uit een rapport in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

0
Reisnieuws
Gezond de wereld rond

Toen zijn ernstig zieke vrouw Sarah eindelijk weer opknapte van een serie zware behandelingen, besloot Richard Madden dit te vieren op bijzondere wijze. Een adrenaline rush aan de andere kant van de wereld!

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.