Reisnieuws

10 buitenlandse drankregels

Gepubliceerd: 14 mrt 2012
0

In Frankrijk drink je wijn, in Duitsland bier en in Rusland wodka. Klinkt simpel, maar schijn bedriegt...

In veel landen gaat het drinken van alcohol gepaard met een heel scala aan rituelen, die strikt dienen te worden opgevolgd. Columbus helpt je een handje met deze 10 geboden van het drinken. Cheers!


Georgië
In Georgië toost je de gehele maaltijd door. Degene die de toost uitbrengt – de Tamada – gaat zo nu en dan opstaan en heft zijn glas tijdens een uitgebreide speech over uiteenlopende onderwerpen. Onthoud goed: toosten in Georgië doe je alleen met wijn, bij uitzondering met brandy. Een toost uitbrengen met andere drank is not done.


Kazachstan
Het bekendste drankje in Kazachstan is kumis, gemaakt van gefermenteerde melk. Je drinkt het vooral tijdens feestelijke aangelegenheden, maar zonder speciale aanleiding mag ook. Vroeger werd de melk in paardenhuid gegoten om het te laten fermenteren, tegenwoordig gebruikt men plastic vaten. Bij het drinken van kumis geldt één strikte regel: als je genoeg hebt, doe je het laatste restje kumis terug in het vat.


Duitsland
Duitsland is een echt bier land. Een van de meest bekende soorten is Kölsch. Vanaf de jaren ’80 heeft Keulen het alleenrecht op het brouwen van Kölsch, en daar is de stad erg trots op. Volgens traditie moet het drankje op 10°C in een lang cilindrisch 0.2 literglas geschonken geworden, dat je Stange noemt. Sommige Kölsch bierdrinkers zweren bij een 0.1 literglas, voor de meest ultieme smaaksensatie.


Japan
In Japan geldt als drankregel nummer één: schenk nooit ofte nimmer je eigen drank in. Schending van deze regel is slecht voor de karma, de onderlinge verstandhouding zou erdoor verstoord raken. In een groep wacht je tot je glas gevuld wordt en schenk je ook een ander in. Zo betuig je respect aan elkaar.


Turkije
In Turkije is raki de volksdrank bij uitstek. Raki is een likeur gemaakt van vruchtenpulp met een anijsachtige smaak. Door het te mengen met melk krijgt de likeur zijn witte kleur. De Turken noemen het om die reden ook wel ´Leeuwenmelk´. Raki drink je uit een doorzichtig cilindrisch glas, met een snack erbij, in gezelschap van anderen. In Turkije is in je eentje dronken worden een absolute schande.


China
China kent veel gebruiken rondom het drinken van alcohol. Zo moeten alle glazen even vol zijn bij het toosten en moet de groepsoudste als eerst worden ingeschonken. Toost altijd mee in China, anders beledig je niet alleen de gastheer, maar ook de rest van het gezelschap. Als je zelf niet wilt drinken, vraag dan een ander je glas te legen in jouw naam. Toost altijd zachtjes en houd je glas lager dan dat van je meerderen. Drink vervolgens het drankje op en zet het glas op tafel om te tonen dat het helemaal leeg is.


Mexico
De nationale drank van Mexico is natuurlijk Tequila. Dit drankje wordt vaak geassocieerd met een worm, maar dit klopt dus niet. De worm zit alleen in het kleine broertje van tequila, Mezcal! De enige reden waarom er een worm in de fles Mezcal zit, is omdat er daardoor meer Mezcal wordt verkocht! De vreemde traditie waarbij een worm of een ander insect in de fles gestopt wordt, is in de jaren ´50 ontstaan als marketing grap van een distilleerder om zo meer Mezcal aan de ´gringo´s´ (blanken) te verkopen. Tegenwoordig kiest iedere zichzelf respecterende Mezcaldrinker voor een fles zonder worm, maar wel van de categorie 100% agave. Maar wat te doen met het beest als de fles leeg is? Ook dat is inmiddels traditie geworden: op je tong leggen en opeten!


Frankrijk
Denk niet te licht over Fransen en hun wijn! Alcohol is volgens de Fransen geen gewoon genotsmiddel, maar een drankje waar je met respect mee om moet gaan. Laat daarom je ijsklontje zachtjes in je wijn glijden in plaats van het te laten vallen, en vul je glas nooit voller dan 51%. In gezelschap wacht je met drinken totdat iedereen een vol glas heeft en je tegelijk kunt toosten. Houd daarbij je glas hoog, maar ook weer niet te hoog...


Rusland
Rusland staat bekend om zijn wodka, waarvan jaarlijks gemiddeld 18 liter per persoon wordt gedronken. Als gevolg daarvan overlijden jaarlijks 35.000 mensen door drankmisbruik. Toch vinden de Russen dat je wodka niet mag mengen en dat een open fles altijd leeggedronken moet worden!


Korea
In Korea is dronkenschap algemeen geaccepteerd, zolang het maar in gezelschap van anderen is. Toch zijn er een aantal belangrijke etiquette rondom drinken. Ten eerste mag je nooit je eigen glas vullen. Ten tweede moet je je altijd wegdraaien van je meerderen en ouders als je een slok van je drankje neemt, als teken van respect, mag je ten derde nooit je glas bijvullen als er nog wat inzit en dien je tot slot als je eigen glas wordt gevuld, deze altijd met twee handen voor je uit vast te houden. Tip: oefen van te voren je karaoke skills!


Hoofdbeeld door: pchow98 @ Flickr

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Dronken piloot

Piloten die niet dronken zijn, lijken eerder uitzondering dan regel en dat terwijl het vrij logisch is dat vliegen met alcohol op niet erg verantwoord is.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Stewardessen promoten drank

What's in a name? Spirit Airlines nam zijn naam blijkbaar wel erg letterlijk, toen ze hun personeel dwongen om speciale uniforms te dragen die drankgebruik moeten promoten.

0
Reisnieuws
Man dronken door vlucht

Een stel uit Florida heeft de vliegmaatschappij United Airlines aangeklaagd wegens het serveren van alcohol tijdens hun vlucht van Japan naar San Francisco.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.