Reisnieuws

Cubaanse hocus pocus

Gepubliceerd: 02 mrt 2012
1

Van plan om eind dit jaar naar Cuba te reizen? Schrik dan op 17 december niet op van een bonte stoet kreupele, verminkte maar ook ogenschijnlijk kerngezonde mensen die zich in Havana verzamelen.

Sommigen klampen stenen of blokken vast of hebben zich op handen en voeten geworpen en kruipen met grote pijn en moeite langzaam vooruit. Allen zijn op weg naar de kerk van El Rincon, 25 kilometer buiten de Cubaanse hoofdstad. Hier zetelt Sint Lazarus, die volgens het Nieuwe Testament door Jezus uit de dood werd gewekt. De Cubanen beschouwen hem als een combinatie van een katholieke heilige en de Afrikaanse god Babalu- Aye. Die zou gelovigen genezen van onder andere huidaandoeningen, verlammingen en hiv/aids. Eenmaal in de kerk steken zieken en hun familieleden kaarsen op en bidden voor de beeltenis van de heilige.
De bedevaartstocht naar de kerk is een van de belangrijkste religieuze dagen van Cuba en een fascinerend voorbeeld van het syncretisme, de versmelting van meerdere religies. De belangrijkste ‘combigodsdienst’ is Santeri?a, maar ook Palo Monte en het Hai?tiaanse voodoo zijn populair. Voor alle stromingen geldt dat de geesten van voorouders worden aangeroepen voor hulp en advies en dat zij trekjes hebben gekregen van christelijke heiligen. Het is een magische wereld die, ondanks de vele winkeltjes die gezegende kaarsjes, beeldjes en kruiden verkopen, voor veel bezoekers van Cuba verborgen blijft. Fotograaf Anthony Caronia en kunsthistoricus Ania Rodri?guez Alonso drongen we?l door tot een groot aantal seances en rituelen en legden hun ervaringen vast in het fenomenale fotoboek Afro-Cuba: Mystery and Magic of Afro-Cuban Spirituality (Benteli).

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

silver

Door: silver • Geplaatst op

Geweldig verhaal, jammer dat er dan niet ben om dat me te maken.
Nog meer van deze weetjes? Wil ze graag lezen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.