Reisnieuws

's Werelds meest vervuilde plekken

Gepubliceerd: 03 mrt 2012
0

Als toerist heb je weinig te zoeken op verontreinigd grondgebied. Sommige plekken zijn zelfs zo vervuild dat een bezoek ernstige gezondheidsproblemen op zou kunnen leveren. Een opsomming van de bestemmingen die je maar beter links kunt laten liggen.

Caïro, Egypte
In de Meshinat Nasr-wijk in Caïro halen Koptische christenen huishoudelijk afval op om het te hergebruiken. Ter vergelijking: ze recyclen 80% van het afval in tegenstelling tot wat we hier in het westen halen, namelijk hooguit 25%. De zogenaamde 'garbage people' leven zonder zich te bekommeren om hun eigen veiligheid of gezondheid tussen de soms huizenhoog opgestapelde rotzooi.


Dzerzhinsk, Rusland
Met bijna 300.000 ton aan gedumpt chemisch afval, is Dzerzhinsk de meest chemisch vervuilde stad ter wereld, volgens het Guinness Book of Records. Tot aan het einde van de Koude Oorlog was deze stad de grootste producent van nucleaire wapens in Rusland. Als gevolg daarvan overlijden er jaarlijks meer mensen dan dat er baby's geboren worden. Ook is de levensverwachting laag met een leeftijd van 42 jaar voor mannen en 47 jaar voor vrouwen. Desondanks werkt nog een kwart van de inwoners van Dzerzhinsk in fabrieken waar giftige stoffen geproduceerd worden.


Kabwe, Zambia
Al tientallen jaren wordt er in de mijnen van Kabwe naar lood en zink gezocht. Door de mijnwerkzaamheden hebben enorme stofwolken met looddeeltjes de grond verontreinigd en hebben giftige metalen het water vervuild. Als gevolg hiervan hebben kinderen rondom de mijnen exorbitant veel lood in hun lijf. Wel vijf tot tien keer meer dan de voor de gezondheid toegestane hoeveelheid. Met alle gevolgen van dien.


Tsjernobyl, Oekraïne
Op 26 april 1986 vond in Tsjernobyl een kernramp plaats die honderd keer zoveel straling veroorzaakte dan de kernrampen van Hiroshima en Nagasaki in de Tweede Wereldoorlog. Door de wereldwijde media-aandacht voor deze ramp is bekend dat de straling nog steeds gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid, miskramen en long- en huidaandoeningen, op kan leveren. Desondanks worden er nog steeds trips naar dit gebied georganiseerd (zie Special Verlaten Pretparken).


La Oroya, Peru
Net als in Kabwe, Zambia hebben in mijnstad La Oroya in Peru bijna alle kinderen een te hoog loodgehalte in hun bloed. De stad heeft een grote metaalbewerkingfabriek die voor de gezondheid levensgevaarlijke gassen uitstoot. Het hoge percentage aan miskramen en longaandoeningen zijn hiervan het bewijs. Daarnaast leveren de gassen zure regen op, die veel van de natuur rond deze stad heeft verwoest.


Linfen, China
Volgens de Wereldbank liggen 16 van de 20 meest vervuilde plekken ter wereld in China. De meeste steenkoolfabrieken liggen in Shanxi, waar ook het enorm vervuilde Linfen ligt. De luchtkwaliteit rond deze stad is door de koolstofgassen het slechtst te noemen van heel China. Inmiddels ligt er een plan klaar om over te stappen op gas, waardoor de grote steenkoolfabrieken vervangen zullen worden voor veel kleinere en schonere gasfabrieken.


Mailuu-Suu, Kyrgyzstan
In 1960 hebben de mijnen in Mailuu-Suu hun deuren gesloten, maar tot op de dag van vandaag ligt er twee miljoen kubieke meter gevaarlijk radioactief afval. Het gebied rond Mailuu-Suu is het meest dichtbevolkte van Centraal Azië. Het gebied heeft regelmatig te kampen met aardbevingen, wat in combinatie met het radioactieve afval levensgevaarlijke situaties oplevert. In 2006 kwam het tot zo'n aardbeving, waardoor 300.000 kubieke meter uraniumrijk afval in de rivier terecht is gekomen.


Norilsk, Rusland
's Werelds grootste, zware metalencomplex is te vinden in Norilsk. Door alle vervuiling zou de sneeuw er zwart zijn, de lucht naar sulfide smaken en de levensverwachting tien jaar lager liggen dan in de rest van Rusland. Er zijn veel miskramen en andere zwangerschapsproblemen in dit gebied. Verder lijden veel kinderen aan aandoeningen aan de luchtwegen met als gevolg hiervan een sterftepercentage van 16%.


Sukinda, India
In Sukinda opereren twaalf mijnen zonder ook maar een enkele vorm van milieucontrole. Hierdoor is het drinkwater bevuild met chroom. Overal ligt restafval rondom de mijnen. De mijnwerkers worden blootgesteld aan vervuilde lucht en verontreinigd water, met inwendige bloedingen, tbc, astma, onvruchtbaarheid en miskramen als gevolg.


Sumgayit, Azerbeidjzan
Sumgayit gold als een florerend industrieterrein. De meer dan veertig chemische fabrieken leverden samen zo'n 70.000 tot 120.000 ton afval op. De giftige gassen die daarbij vrijkwamen leiden tot op de dag van vandaag nog tot baby's met genetische afwijkingen...


Tianying, China
Tianying is de grootste loodproducent van China en is goed voor de helft van alle loodproductie in het land. De fabrieken werken niet netjes in dit gebied: slechte technologieën, illegale productie en het ontbreken van milieucontroles zorgen voor hevige gezondheids- en milieuproblemen. Stofwolken van lood vallen neer op de verbouwde gewassen waardoor bewoners van het gebied te kampen hebben met loodvergiftigingen.


Hoofdbeeld door: http://mohaerdo.blogspot.com
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vieze hotels grootste ergernis

Vakantiegangers lijken over het algemeen wel tevreden te zijn over hun vakantie. Maar we zouden geen Nederlanders zijn als we toch niet wat te klagen hadden. Zo staat de hygiëne van hotels deze zomer weer flink ter discussie. Ondanks de fooi die ...

0
Reisnieuws
Wat te doen bij een slecht hotel

Tijdens het reizen kom je weleens terecht in een shabby hotelkamer. De kamer stinkt, is niet schoon of is té gehorig. Help is on the way! Columbus geeft je acht tips over wat te doen bij een slecht hotel.

0
Reisnieuws
Meest dichtbevolkte steden

Niemand is vies van een citytrip. Maar er zijn steden die iets té veel 'stad' worden, naarmate het aantal mensen per vierkante kilometer steeds absurdere proporties aan begint te nemen. De top drie van meest dichtbevolkte steden.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.