Reisnieuws

7 x de wereld ondergronds

Gepubliceerd: 27 feb 2012
3

Elke grot heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken, zoals de lichtinval op de stenen of de vorm van de stalactieten en stalagmieten. Sommige grotten bestaan voornamelijk uit ijs terwijl andere gevormd zijn door kalksteen. Voor de avontuurlijke reiziger zijn de volgende zeven grotten niet te missen.


Carlsbad Cavern, New Mexico VS
De kalksteengrotten van Carlsbad Cavern in de Amerikaanse staat New Mexico zijn door zwavelzuur uitgehold. Het is een van de meest uitgestrekte en mooiste grottenstelsels ter wereld. Op zijn Amerikaans ga je met de lift naar beneden - of je neemt de natuurlijke ingang - en loop je een van de twee trails. Laat je door de vele toeristen niet afschrikken om onder begeleiding een van de trails te lopen. Een gids is noodzakelijk om niet te verdwalen in de wirwar van gangen.


Crystal and Fantasy, Bermuda
Op het eiland Bermuda vind je onder de grond de grotten Crystal and Fantasy. De grote stalactieten die vanaf het plafond neerhangen, weerkaatsen in het helderblauwe water, terwijl de stalagmieten boven het water uitrijzen. De helderheid van het ondergrondse Cahow Lake - dat 17 meter diep is - is een van de voornaamste redenen waarom je een bezoek aan deze grot niet zou moeten overslaan.


Reed Flute, China
Vijf kilometer ten noordwesten van de binnenstad van Guilin vind je een wel heel bijzondere grot. De Reed Flute grot wordt ook wel 'het paleis van natuurlijke kunsten' genoemd, en dat is niet onterecht. Tegen een achtergrond van stalactieten, rotsformaties en stenen pilaren tekent zich een spectaculair schouwspel van licht af. De 180 miljoen jaar oude grot heeft zijn naam te danken aan fluiten gemaakt van het riet dat buiten de grot groeit.


Eisriesenwelt, Oostenrijk
Trek je warme kleding aan, want in de Eisriesenwelt grot - gelegen in Oostenrijk - is het zelfs in de zomermaanden rond de 0° C. Deze grot heeft een van de meest uitgebreide ijsgrottenstelsels van de wereld. Het totale gangenstelsel strekt zich uit over zo'n 42 km, waarvan 1 km met ijs is bedekt. Eisriesenwelt, de hele winter gesloten, opent elk jaar op 1 mei voor bezoekers. De fascinerende ijsstructuren die samen een droomlandschap vormen, zijn de flinke klim omhoog meer dan waard!


Hang Son Doong, Vietnam
De grot Hang Son Doong - te vinden in een afgelegen jungle in Vietnam - is nog niet zo lang geleden onderzocht door Britse wetenschappers, nadat het in 1991 werd ontdekt door lokale junglebewoners. De 'nieuwe' grot is meteen de grootste ter wereld met een tunnel van meer dan 4 kilometer lang. Door instorting van een aantal kamers is licht vrijgekomen, met een tropische plantengroei als gevolg.


Luray Caverns, Virginia VS
Luray Caverns zijn de grootste grotten in het oosten van Amerika. Dit ondergrondse wonder is te vinden in het Shenandoah National Park in Virginia. Tijdens je bezoek aan de grot word je verrast door de achtergrondklanken, die uit het door stalactieten gevormde orgel klinken. Drie hectare aan akoestiek zorgen voor een bijzonder muzikaal hoorspel.


St Paul's Subterranean River, Palawan Filipijnen
Door het bergachtige landschap van het St Paul's Subterranean River Park loopt een kilometers lange rivier, die voordat deze uitmondt in de Zuid-Chinese zee door een grot gaat. In de grot zijn een aantal grote kamers te vinden, waarvan de wanden worden gesierd door stalactieten en stalagmieten. Bijzonder is dat geen andere rivier ter wereld zo'n eind onder de grond stroomt.


Hoofdbeeld: Hopetech @ Flickr
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
De laatste plek op aarde...

Ben jij net als Columbus een ontdekkingsreiziger in hart en nieren? Heb jij interesse in de meest ongerepte en minst toeristische plekken op aarde? Lees dan verder, want wie weet, vind jij hier de roeping die jouw leven doet veranderen...

0
Reisnieuws
10 Oman hotspots

Oman is ongerept, rauw en toch zeer toegankelijk. Dit Arabische land met hoge bergen, bepalmde oases, rode woestijnen en uitgestrekte stranden is makkelijk te bereizen en ligt te wachten om ontdekt te worden.

1
Reisnieuws
Door: Redactie
Base jump in grot

De Oostenrijkse extreme base jumper Felix Baumgartner springt in deze video in de 200m diepe Mamet grot in het Paklenica National Park in Kroatië. Het extreme van de sprong is dat er heel precies gerekend moest worden op welk moment de parachute ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Doodje

Door: Doodje • Geplaatst op

Voor de échte grotliefhebber is een bezoek aan Mulu National Park op Borneo volgens mij ook een must-to-do!
De Deer-Cave en het spektakel wanneer miljoenen vleermuizen (tegen schemering) gaat "uitvliegen" is onbeschrijfelijk. De beeltenis van Abraham Lincoln is de rotswand is onmiskenbaar!
Een mooi filmpje: http://dsc.discovery.com/videos/planet-earth-caves-borneo-and-bat-droppings.html

Travels

Door: Travels • Geplaatst op

Ook de grotten van Postojna is Slovenie zijn zeer de moeite waard!

Stijntehennepe

Door: Stijntehennepe • Geplaatst op

Ik mis in dit lijstje de Jeita Grotto in Libanon. Zeer de moeite waard, ben er zelf geweest en heb er een video van gemaakt....http://www.youtube.com/watch?v=WQ2mmQUn3MA

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.