Reisnieuws

Top-10 lelijkste gebouwen van de wereld

Gepubliceerd: 22 feb 2012
2

Een stadhuis dat er uitziet als een gevangenis. Een hotel dat elk moment lijkt op te kunnen stijgen. Dat aan sommige bouwwerken wel een heel vreemd ontwerp ten grondslag ligt, bewijst deze lijst van lelijkste gebouwen ter wereld.


1 Ryugyong Hotel – Pyongyang, Noord-Korea
Terwijl Zuid-Korea in de ban was van de Olympische Spelen die daar in 1988 plaatsvonden, begon Noord-Korea met de bouw van wat het hoogste hotel ter wereld zou moeten worden. Na een bouwstilstand van zestien jaar werd het in 2008 voltooid, en in 2009 als hoogste hotel ingehaald door de Rose Tower in Dubai. Het lelijke gebouw, dat meer wegheeft van een ruimteschip dan van een hotel, weerspiegelt het communistische regime van Noord-Korea.


2 Atlantis Hotel – Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Lelijk van buiten, mooi van binnen: het Atlantis Hotel op het schiereiland Palm Jumeirah. De buitenkant is kitsch, maar van binnen is het een en al luxe. Voor de opening van het hotel in 2008 zijn 100.000 stuks vuurwerk gebruikt: zeven keer meer dan bij de Olympische Spelen in Beijing.


3 Palace of the Parliament – Boekarest, Roemenië
Voormalig sponsoren van dit gebouw zijn de zeer impopulaire president Nicolae Ceausescu en zijn net zo omstreden vrouw, waardoor het vanzelf al lelijk wordt. Het enorme gebouw heeft meer dan 1100 kamers en 12 verdiepingen. Voor de bouw moesten 30.000 huizen en 28 kerken in het historische centrum van Boekarest het veld ruimen.


4 Zizkov Television Tower – Praag, Tsjechië
Grote televisiezendmasten zijn nou eenmaal lelijk. Maar deze Zizkov toren spant wel de kroon. Het 216 meter hoge gevaarte werd in 1992 opgetrokken uit aluminium en staal, destijds veel gebruikte bouwmaterialen. De bijnaam van de toren is Jake’s Vinger, een verwijzing naar de gehate secretaris generaal van de communistische partij.


5 Experience Music Project – Seattle, Amerika
Muziek roept allerlei emoties op, dit ontwerp stemt niet vrolijk. Het vreemd uitziende gebouw is gemaakt van staal en aluminium en de architect zou zich voor het ontwerp hebben laten inspireren door een kapotgeslagen elektrische gitaar.


6 Mausoleum van Ho Chi Minh – Hanoi, Vietnam
De voormalig leider van Vietnam wilde gecremeerd worden, maar die wens is nooit ingewilligd. Na de dood van Ho Chi Minh hebben de socialisten zijn lichaam gebalsemd en opgebaard in deze graftombe.


7 Metropolitan Kathedraal – Liverpool, Engeland
Niet alleen uit communistische regimes komen spuuglelijke gebouwen voort, getuige de Metropolitan kathedraal in Liverpool. Omdat het oorspronkelijke ontwerp te duur was, werd het aangepast tot wat het nu is.


8 The Portland Building – Portland, Amerika
Met al die kleine raampjes heeft dit gebouw nog het meeste weg van een gevangenis. Toch is het bedoeld als stadhuis. In de jaren '80 gold dit gebouw misschien als mooi, tegenwoordig is het een toonbeeld van slechte smaak.


9 Het Fang Yuan gebouw – Shenyang, China
De ontwerper wilde in dit gebouw het oosten en westen samenbrengen, en combineerde een Chinese munt met een onderkant van beton. Niet iedereen vindt het resultaat afschuwelijk: het kantoor is verkozen tot mooiste gebouw in Shenyang.


10 Petrobas Headquarters – Rio De Janeiro, Brazilië
Een cross-overproject tussen een toren van Lego en een ontploft gebouw. Dat is waar het hoofdkantoor van de grootste multinational in Zuid-Amerika nog het meest aan doet denken.


Hoofdbeeld door: R_jay2 @ Flickr
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
10 overwegingen voor je volgende reis

De zomer komt in zicht. Voor velen dus het ideale tijdstip om de koffersn te pakken en te vertrekken. Maar waar ga je dit jaar heen? Boek je een zonvakantie, stedentrip of wordt het een cruise? Er zijn zoveel mooie bestemmingen te bedenken waardoo...

1
Reisnieuws
Drie nieuwe Azië-reizen

VNC Asia Travel heeft drie geweldige reizen voor je samengesteld, naar China, Taiwan en India. Het zijn reizen waarin cultuur en natuur gecombineerd worden. Lees hieronder meer over deze fantastische bestemmingen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Gerrit-Gaspedaal

Door: Gerrit-Gaspedaal • Geplaatst op

Ben het wel met Arts eens. Lelijk is een subjectief begrip. Ik geef toe, er zijn mooiere gebouwen (naar mijn smaak dus) maar bovenstaande vind ik stuk voor stuk toch wel wat hebben. Origineel zijn ze zeker!

Wel leuk om weer 'ns wat architectuur hier te zien... (o;

arts

Door: arts • Geplaatst op

Zeven van deze gebouwen vind ik interessant en dus zeker niet lelijk. Het treffendst vind ik het hotel in Pyongyang, het is het enige bijzondere gebouw op de hele foto, de rest is zeer saai, dertien in het dozijn. Stel je voor dat de hele stad in deze bijzondere stijl opgetrokken was, het zou meteen een bezienswaardigheid worden.

Aangezien de redactie dit de lelijkste gebouwen vind, ben ik benieuwd wat zij als de mooiste beschouwen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.