Reisnieuws

Weeshuizen in Azië: goeddoenerij of uitbuiting?

Gepubliceerd: 18 feb 2012
1

Als je ooit naar Cambodja bent geweest, dan heb je vast wel eens te maken gehad met touroperators die je onder het mom van 'bezoek het echte Cambodja' naar de lokale weeshuizen hebben proberen te lokken. Het doel van deze trips is duidelijk: gulle donaties van de toerist. Maar hoe weet je of een weeshuis wel juist handelt?

Met een aantal van 258 zijn er in Cambodja enorm veel weeshuizen. Opmerkelijk is dat 72% van de 'weeskinderen' op zijn minst nog één levende ouder heeft, en dat er ondanks het dalend aantal weeskinderen steeds meer weeshuizen bij komen. De internationale NGO Friends-International en Unicef willen toeristen daarom oplettender maken bij het bezoeken van weeshuizen.

In Cambodja zijn – net als elders in Zuidoost-Azië – de familiebanden hecht. Kinderen worden in Zuidoost -Azië eerder door hun familie opgevangen, dan weggestopt in een weeshuis. Toch is volgens de cijfers het aantal weeshuizen met 65% gestegen tussen 2005 en 2008.

Hoe is deze groei te verklaren? De zogenaamde weeshuizen zijn eigenlijk een soort kostscholen. Door ze echter als 'weeshuis' te bestempelen, krijgt de school meer inkomsten uit fondsen en kunnen ze een graantje meepikken van het toerisme.

Voor de armere ouders lijken de weeshuizen zo een manier om hun kind naar school te kunnen laten gaan. Ouders maken deze plannen voor korte termijn, maar uiteindelijk blijven de kinderen permanent wonen in deze tehuizen, ver weg van de woonplaats van de familie.

In Cambodja voert de overheid geen controle uit op de weeshuizen en zijn er geen standaard regels over de verzorging van de kinderen. Door een tekort aan controle worden de kinderen verwaarloosd en zelfs seksueel misbruikt. Veel kinderen durven op hun 18e ook niet het weeshuis te verlaten uit angst dat ze niet meer in de samenleving passen.

Let daarom bij bezoek aan weeshuizen altijd op de volgende punten:

1 Mag je zomaar naar binnen lopen en zonder toezicht de kinderen benaderen?
Het is een slecht teken dat vreemden zomaar interactie mogen hebben met kinderen. Dit betekent dat de kinderen niet voldoende worden beschermd en dat regels stelselmatig worden overtreden.

2 Mogen de kinderen werken of meehelpen om geld binnen te halen voor het tehuis?
Vaak kom je kinderen tegen die een dansje of liedje doen voor de toeristen. Dit lijkt leuk, maar kan soms een verkapte vorm van kinderarbeid of uitbuiting zijn.

3 Zoek uit of het weeshuis een familieherenigingsprogramma heeft
Familie speelt een grote rol in het dagelijks leven in landen als Cambodja. Kinderen moeten juist herenigd worden met hun familie in plaats van ze bij hun weg te houden.

Houd je ogen dus open wanneer je een weeshuis bezoekt in Azië, zoals in Cambodja, en bedenk goed of je met een donatie geen misstanden in de hand werkt!


Lees meer over de veiligheid van kinderen in het buitenland op www.thinkchildsafe.org
Hoofdbeeld door: hkfuey97 @ Flickr
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo maak je vrienden op reis

Alleen reizen wil niet zeggen dat je alleen moet zijn: reizen is de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Columbus geeft je tien tips om onderweg gemakkelijk vrienden te maken.

1
Reisnieuws
Vrijwilliger verspilt tijd en geld

Vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland is voor veel mensen een goede manier er een tijdje tussenuit te knijpen en tegelijkertijd anderen te helpen. 'Maar veel mensen realiseren zich niet dat hun bijdrage soms meer kost dan oplevert', aldus ont...

0
Reisnieuws
Boekje voor vrijwilligerswerk

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in het buitenland, maar vind je het moeilijk een keuze te maken uit alle online informatie? Uitgeverij KIT, Koninklijk Instituut van de Tropen, heeft hier een boekje voor gepubliceerd: Vrijwilligerswerk ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goede waarschuwing, helaas zijn de beelden niet zichtbaar.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.