Reisnieuws

Carnaval op z'n Braziliaans!

Gepubliceerd: 17 feb 2012
1

Wanneer de swingende carnavalsweek weer voorbij is, beginnen de sambascholen meteen met de voorbereidingen voor het volgende jaar. De inwoners van Rio de Janeiro, ook wel Carioca's genoemd, zijn er het hele jaar mee bezig. Vanaf 17 februari jl. was het weer zover, dans de samba!

Arm of rijk, even vergeten de Brazilianen de grote verschillen in hun land en feesten ze er minstens vier dagen lang op los. Kleurrijke praalwagens met daarop schaars geklede danseressen rijden door de Sambadrome, een soort stadion compleet met tribunes. In de rest van bruisend Rio de Janeiro is het ook niet stil, overal barst het feest los.

Dans de samba!
Lang geleden brachten de Portugezen het evenement naar Brazilië, waar de Afrikaanse en Indiaanse inwoners er een geheel eigen draai aan gaven. Begin twintigste eeuw ontstond er op de groene heuvels, tussen de arme bevolking, een nieuw muziekgenre: de samba. Niet veel later werden de eerste sambascholen geopend. Elke wijk heeft zijn eigen school die als community voor de inwoners dient. Er wordt gedanst, gezongen en kleding gemaakt. Alles wat er ook maar voor nodig is om de jaarlijkse parade onvergetelijk te maken.

Kijk verder dan Rio de Janeiro
Het carnaval in Rio de Janeiro mag dan wel wereldberoemd zijn, in elke uithoek van Brazilië wordt carnaval groots gevierd. Olinda, een koloniale stad in het noord-oosten, is het decor voor een kleurrijk feest. De vele felgekleurde huisjes en smalle, steile straatjes staan vol met een al net zo fleurige menigte. Buurstad Recife staat vooral bekend om de pre-carnaval party's die al een week voor het grote evenement plaatsvinden. Ook Salvador staat bekend om een van de grootste straatfeesten. Waar Carioca's alleen maar met hun heupen draaien op de samba, gaan de inwoners van Salvador helemaal los op verschillende soorten ritmes.

Feest mee
Zelf mee dansen tijdens dit feestelijke evenement? Bij de noord-oostelijke steden van Brazilië, zoals Recife, Olinda of Salvador sluit je jezelf gewoon aan bij de rest van de dansende menigte. Wil je ook mee dansen op de praalwagens in Rio de Janeiro? Schrijf je dan in bij een van de vele sambascholen. Meer informatie over de scholen en de kostuums vind je hier. Een ding is zeker, carnaval in Brazilië moet je zeker een keer meegemaakt hebben!Hoofdbeeld door: Fernando Valgode @ Flickr
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Beleef carnaval op Curaçao

In januari en februari staat Curaçao twee maanden lang in het teken van het grootste spektakel van het jaar: carnaval. Een indrukwekkend aantal kleurrijke groepen danst op het ritme van de plaatselijke carnavalsmuziek: de Tumba.

0
Reisnieuws
Alaaf: hier vier je carnaval

Was carnaval vroeger nog een feest voorafgaand aan veertig dagen vasten, tegenwoordig is het voornamelijk een verkleed- en drankfestijn. Niet alleen Nederland kent deze traditie, over de hele wereld worden carnavalsoutfits uit de kast getrokken. C...

0

Reacties van bezoekers Reageer

hglinde

Door: hglinde • Geplaatst op

Inspirerend artikel. Ik krijg zo zin om naar Brazilië te gaan om dit carnaval bij te wonen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.