Reisnieuws

6 vliegtuigmythes ontrafeld

Gepubliceerd: 11 feb 2012
0

Is het wel nodig om je telefoon uit te zetten tijdens de vlucht? Lees onderstaande mythes en kom erachter of er een kern van waarheid in zit.

Mythe 1: Stewardessen en stewards zijn bazige robots

Ken je Star Trek Voyager nog met “Seven of Nine??, de cyborg? Het cabinepersoneel heeft nogal robotachtige trekjes als het aankomt op het aanspreken van passagiers. Dit is een manier van aanspreken om je te laten luisteren. De stewards en stewardessen gebruiken hier taalkundige technieken voor. Wel zo handig in noodgevallen!
 

Mythe 2: Stoelen rechtop zetten en raamschermpjes omhoog doen is onzin

Het rechtop zetten van de stoelen en het omhoog doen van de schermpjes is een kwestie van veiligheid. Als de schermpjes voor de ramen omhoog zijn, kunnen de bemanning en de passagiers zien of er iets fout gaat buiten het vliegtuig. Ook het in de 90-gradenhoek zetten van je stoel geldt als veiligheidsmaatregel: tijdens een noodsituatie is je lichaam zo beter beschermd. Ook is het makkelijker voor de mensen achter je om te evacueren.
 

Mythe 3: De gerecyclede lucht maakt je ziek

In een eerder nieuwsbericht is deze mythe reeds ontkracht. Van de virussen en bacteriën wordt 99.97% gefilterd in de luchtventilatie. Staat de ventilatie uit na landing, dan verplaatsen de virussen zich pas. De vieze tafeltjes, armleuningen, kussentjes en dekens zijn de eigenlijke boosdoeners.
 

Mythe 4: Vliegtuigvoedsel is niet lekker

Dat het eten in het vliegtuig goedkoop spul is, van slechte kwaliteit is en ver van te voren is klaargemaakt, is niets meer dan een mythe. Vliegtuigvoedsel smaakt best redelijk, alleen het geluid van de motoren leidt ons af. Uit onderzoek van de Universiteit van Manchester is namelijk gebleken dat achtergrondgeluid van invloed is op de smaak van eten. Dit is onderzocht door proefpersonen te laten eten met een koptelefoon op. Het blijkt dat je zout en zoet minder goed proeft als je door geluid wordt afgeleid. En dat is ook het geval bij eten tijdens een vlucht.
 

Mythe 5: De zogenaamde noodlandinghouding helpt je niet te overleven

Deze mythe is niet waar. De houding is belangrijk om verwondingen tijdens een noodlanding te voorkomen. Als het vliegtuig de grond raakt, blijf je beter in je stoel zitten en ook schokken vang je beter op. Het idee dat deze houding de tanden beschermt, nodig voor het identificeren van lijken na een vliegtuigcrash, is dus een fabeltje...
 

Mythe 6: Mobiele telefoons kunnen de elektronica van het vliegtuig verstoren

Deze mythe is direct te ontkrachten: er is nooit getest of mobiele telefoons de elektronica aan boord kunnen verstoren. De luchtvaartmaatschappijen zelf zijn er ook niet zeker van, want het schijnt dat 6.5 miljoen mensen het afgelopen jaar hun telefoon gewoon aan hadden staan op vluchten van en naar Engeland. Om mobiele telefoons legaal te maken in het vliegtuig zouden luchtvaartmaatschappijen eigenlijk elk type mobiele telefoon moeten checken op eventuele storingen. Dat is een onmogelijke klus en daarom is een algeheel verbod makkelijker.

Hoofdbeeld door: reau.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vliegtuig verliest neuswiel

Een passagiersvliegtuig van de Australische maatschappij Virgin Blue heeft op de luchthaven van Melbourne een neuswiel verloren. Het incident wordt onderzocht, de prijsvechter zou het niet zo nauw nemen met veiligheidscontroles.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.