Reisnieuws

De Filipijnen: gaan of niet?

Gepubliceerd: 03 feb 2012
1

Je hebt vast gehoord van vogelaar Ewald Horn die afgelopen woensdag in de Filipijnen 'zomaar' ontvoerd werd. Is dit uitzonderlijk of had Ewald beter op de godsdienstlandkaart moeten kijken? En is een vakantie plannen naar de Filipijnen nog wel een goed idee?

De Filipijnen is groot, Nederland past er zeven keer in. Het zuiden staat al jaren bekend als conflictgebied. Vogelaar Ewald bezocht net één van de gebieden, Tawi Tawi in Mindanao, die als gevaarlijk voor toeristen bestempeld wordt.

Met alle negatieve nieuwsberichten die de wereld rondgaan, lijkt het alsof de Filipijnen een gevaarlijk land is om als toerist te bezoeken. Maar niet is minder waar: het overgrote deel van de Filipijnen is veilig om te bezoeken, zolang je niet naar het zuiden gaat. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan ook het volgende advies:
“Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden; t.w. de Sulu Archipel, die onder andere bestaat uit de eilanden Tawi Tawi, Sulu en Basilan evenals de omringende wateren,vanwege het risico van terroristische activiteiten, ontvoeringen en piraterij. Ook confrontaties tussen het leger en leden van groeperingen als MILF, MNLF, Jemaah Islamiyah en Abu Sayyaf komen hier regelmatig voor.??

Er zijn hier twee radicale groeperingen actief die ervoor zorgen dat reizen in dit gebied gevaarlijk is: de radicale “Moro Islamic Liberation Front?? (MILF) en de Abu Sayyaf Group. De MILF wilt de macht grijpen in Mindanao en meer gelijkheid voor moslims, die nu vaker in armoede leven dan christenen. De ontvoeringen van buitenlanders zoals vogelaar Ewald, worden gedaan door de Abu Sayyaf Group. De MILF en Abu Sayyaf Group hebben beiden contacten met Al-Qaeda en zijn onderdeel van Zuidoost-Aziatische radicale netwerk Jemaah Islamiyah. Regelmatig (zelfs afgelopen woensdag nog) worden er belangrijke leden van deze organisaties opgepakt door het Filipijnse leger.

Conflicten tussen christenen en moslims zijn er al sinds de komst van de Spanjaarden in de Filipijnen. De zuidelijke gebieden Mindanao, Sulu en Palawan waren al islamitisch voordat de Spanjaarden kwamen om het katholieke geloof te verspreiden. Toen ze het zuiden niet konden bekeren, zorgden de Spanjaarden wel voor haat tussen christenen en moslims.Vervolgens kwamen de Amerikanen en die grepen wel de macht in het zuiden. Gevolg: de moslims raakten steeds meer achtergesteld op de christenen.

Om te strijden voor deze oneerlijkheid zijn de radicale groeperingen die 'in naam van de moslims' aanslagen plegen en buitenlanders ontvoeringen. De moslims die zelf in dit gebied wonen staan vaak niet achter deze radicale aanpak. De meest vreselijke aanslag is die op de SuperFerry 14 in 2004. Door deze bomaanslag gepleegd door Abu Sayyaf zijn minstens 116 mensen overleden een uur nadat deze veerboot vanaf Manila afvaarde.Filipijnse terroristen zijn niet alleen actief in hun eigen land, maar ook in buurland Maleisië. Op duikersparadijs Sipadan (ten oosten van Maleisisch Borneo) werden 21 toeristen gekidnapt in 2000. De terroristen kwamen per boot en jaagden de toeristen en hotelstaf onder druk in boten. Gelukkig werden alle slachtoffers uiteindelijk weer vrijgelaten.

Het merendeel van de Filipijnse moslims is het niet eens met de agressieve manier waarop de radicale groeperingen te werk gaan.Velen zoeken dan ook hun toevlucht tot andere gebieden om zich daar te vestigen. Dit zegt genoeg over de toestand in het zuiden van de Filipijnen en dus ook over je eigen reis naar dit land. Je kan het negatieve reisadvies voor het zuiden dan ook niet missen. Het is voor vogelspotter Ewald zijn eigen verantwoordelijkheid geweest om naar dit gebied af te reizen. Hopelijk gaat hij de volgende keer op een ander eiland vogeltjes kijken...

Hoodbeeld door: jeanette.reisreporter.nl

Foto: joelogs @ Flickr.com


Bronnen:
http://www.iiipeace.org Conflict between Christians and Muslims
http://www.telegraaf.nl Geen teken ontvoerde NLer
http://ezinearticles.com Muslims and Christians in Mindanao
http://www.balikislam.com History of Islma in the Philippines
http://asiasociety.org Religion in the Philippines
http://www.cdi.org
http://www.minbuza.nl Reisadviezen Filipijnen

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Christa Klop
EU breidt zwarte lijst uit

De Europese Commissie heeft de zwarte lijst uitgebreid van vliegtuigmaatschappijen die geen vluchten naar landen binnen de Europese Unie mogen organiseren. De zwarte lijst van vliegtuigen telt nu negentien pagina's.

0
Reisnieuws
Stevige steward aan de grond

Een zwaarlijvige steward van Philippine Airlines mag nooit meer vliegen. Dat heeft het Filipijnse hooggerechtshof vandaag na een twintigjarige strijd besloten.

0
Reisnieuws
Eiland te huur

Ben jij zo’n reiziger die er stiekem van droomt om in z'n eentje een vuurtje te stoken op een verlaten strand? Of wil je je lief te trakteren op pure stilte en natuurschoon? Dan is het wellicht interessant om te weten dat je via Private Islands O...

0

Reacties van bezoekers Reageer

KlaasjeGoudeseuneLL

Door: KlaasjeGoudeseuneLL • Geplaatst op

ik ga naar digos city in davao del sur op het eiland mindanao is het daar veilig ?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.