Reisnieuws

Zo voorkom je een 'verziekte' vakantie

Gepubliceerd: 29 jan 2012
0

Het is je vast al eens overkomen: om het kwartier boven een vies toilet in Azië hangen. Elk jaar wordt namelijk bijna een derde van de Nederlandse vakantiegangers ziek in het buitenland. Dit is gebleken uit onderzoek onder 600 vakantiegangers door TNS NIPO eind 2011.

Welke ziektes zijn er?

Reizigersziektes
De meestvoorkomende ziekte op reis is voedselvergiftiging door verkeerd bereid voedsel. De hygiëne in andere landen is soms slecht: denk aan het eten in stalletjes dat in de brandende zon ligt, buffetten die urenlang warmgehouden worden en het gebruik van ongewassen groenten. Behalve voedselvergiftiging kun je via voedsel ook hepatitis A oplopen. Weinig mensen staan er bij stil dat je dit al in Turkije kan overkomen. Andere bekende infectieziektes zijn difterie, tetanus en polio (DTP), gele koorts, hepatitis B en malaria. Daarnaast staan vakantiesoa's ook in de top 3- reizigersziektes, volgens de website Gezondheidsnet.

De Do's en Dont's op een rij


Do’s

1Check van tevoren welke vaccinaties voor het land van jouw bestemming verplicht zijn of aanbevolen worden en bezoek zo nodig een vaccinatiecentrum, travel clinic, GGD of deskundig huisarts voor een persoonlijk gezond op reisadvies (ook als je ‘last minute’ hebt geboekt, is het verstandig een gezond op reisadvies te halen).
2De risico's die je op reis loopt zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je reist en logeert. Neem daarom contact op met bovenstaande instanties voor een gezond op reisadvies als je op vakantie verhoogd risico loopt, bijvoorbeeld door gevaarlijke sporten te beoefenen.
3Heb je vaccinaties gehad? Dan krijg je het ‘International Certificate of Vaccination’. Bewaar dit goed in jouw paspoort als je op vakantie gaat als bewijs dat je de inentingen hebt gehad.
4Maak een kopie van jouw paspoort of bewaar een scan in jouw mailbox.
5Check jouw ziektekosten- en reisverzekering en zorg dat jouw voldoende verzekerd bent.
6Check of een gezond op reisadvies, vaccinaties en antimalariamiddelen worden vergoed door jouw aanvullende verzekering.
7Neem een goed gevulde reisapotheek mee. Let erop welke spullen van de reisapotheek je in jouw handbagage meeneemt. In verband met de douane voorschriften op vliegvelden mogen scherpe metalen voorwerpen zoals schaartjes en pincetten NIET in de handbagage meegenomen worden tijdens de vlucht. Let ook op de voorschriften voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage.
8Wanneer je onder doktersbehandeling bent: vraag dan jouw arts of er speciale maatregelen nodig zijn. Bepaalde ziekten kunnen bijvoorbeeld in warmere landen verergeren.
9Wanneer je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je voldoende medicijnen meeneemt. Stop deze in jouw handbagage aangezien bagageruimten van vliegtuigen zeer koud kunnen worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn. Verdeel ze na de vlucht over verschillende bagagestukken.
10Oogartsen zijn in veel landen schaars. Neem daarom een reservebril of reserve contactlenzen mee, net als bijvoorbeeld extra lenzenvloeistof.
11Als het langer dan zes maanden geleden is dat je een tandarts hebt bezocht, laat dan voor de vakantie jouw gebit controleren. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts brengt onnodige risico’s met zich mee.
12Eet alleen vlees en vis als het goed gebakken of gekookt is.
13Eet alleen fruit dat je zelf heeft gewassen en geschild.
14Was jouw handen regelmatig goed met zeep, vooral voor en na gebruik van het toilet, vóór het koken en vóór het eten.
15Voorkom muggenbeten als je naar een land gaat met muggen: gebruik een muggenwerend middel met bijvoorbeeld DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer. Zo heb je niet alleen minder last van jeuk, maar verklein je ook de kans dat je ziektes als dengue en malaria overgebracht krijgt van muggen in de landen waar deze ziektes voorkomen.
16Zorg voor goede bescherming tegen de zon: mijd de zon tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags en voorkom verbranding door een zonnebrandmiddel met hoge factor te gebruiken.
17Het is belangrijk een lijstje met gegevens over  jouw mogelijke allergieën en overgevoeligheden mee te nemen, en/of van de medicijnen die je gebruikt. Bewaar dit op een vaste plek.
18Vrij veilig.

Dont’s

1Drink geen kraanwater, ook niet tijdens tandenpoetsen. Wees ook zeer voorzichtig met ijsblokjes, salades gewassen met kraanwater, onverpakt ijs, geschild fruit en rauw voedsel, zoals schaal-en schelpdieren. Deze kunnen bacteriën bevatten die bijvoorbeeld reizigersdiarree of hepatitis A veroorzaken.
2Ga je de bossen in? Hoe warm het ook is, doe dit niet in een mouwloos shirt en met open schoenen. Lange mouwen en een lange broek beschermen tegen teken en zo verkleint de kans besmet te worden met de ziekte van Lyme.
3Laat geen tatoeage of piercing zetten en laat je niet traditioneel scheren met een mes bij een kapper. De kans bestaat dat er niet - gesteriliseerde materialen worden gebruikt, waardoor je mogelijk risico loopt op hepatitis B.
4Haal geen vreemde dieren aan en mijd dieren met vreemd gedrag. Zo verklein je het risico op een mogelijke besmetting met rabiës/hondsdolheid.

Het meest ziekmakende land

Op nummer 1 van meest ziekmakende landen staat Egypte. Toeristen die hiernaartoe gaan hebben vast wel eens van “de vloek van de farao??, oftewel diarree, gehoord. In de diarree top-10 staat Egypte daarom ook op de eerste plaats, gevolgd door India op 2, Thailand op 3, Pakistan op 4 en Marokko op 5. Ondanks het risico op voedselvergiftiging, geeft volgens Gezondopreis 38% van de ondervraagden aan dat ze op vakantie alles eten.

Hoofdbeeld door: arny.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Reisziekte: het bestaat echt

Zodra je hoort over een nieuwe bijzondere bestemming aan de andere kant van de wereld, moét en zál je erheen gaan en liefst zo snel mogelijk. Als jij jezelf hierin herkent, lijd je misschien wel aan de ziekte Dromomanie.

10
Reisnieuws
De grootste vlieggeheimen

Stewardess Sally vliegt met een van de beste maatschappijen van de Verenigde Staten en onthult een paar smeuïge geheimen van haar werkgever die angstvallig worden achtergehouden voor de onwetende passagier.

2
Reisnieuws
Helft reizigers ongevaccineerd

De helft van alle reizigers die naar een land buiten West-Europa gaan, laat zich niet vaccineren. Maar weinig mensen blijken te weten dat voorlichtingsinstanties bepaalde vaccinaties adviseren voor veel landen rond de Middellandse Zee.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.