Reisnieuws

Pas op voor nepmalariapillen

Gepubliceerd: 04 feb 2012
0

Wat voor maatregelen neem jij tegen malaria? Iedereen die naar malariagebied afreist kent de dure malariapillen die tijdens, of soms zelf al voor, de reis geslikt moeten worden. Op internet worden deze medicijnen voor een lagere prijs aangeboden , maar pas op: veel van deze middelen zijn neppillen en bieden onvoldoende bescherming tegen malaria.

Jaarlijks overlijden er 800.000 mensen aan malaria, waarvan de meeste in Afrika ten zuiden van de Sahara. Malaria is een infectieziekte die overgedragen wordt door besmette muggen. Als je door een geïnfecteerde mug gebeten wordt krijg je last van hoge koorts en braken. Wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is, wordt het gevaarlijk en kunnen de bloedvaten in je organen verstopt raken met overlijden als gevolg, meldt de Wereldomroep.

In landen als Afrika heeft de plaatselijke bevolking vaak geen geld om zichzelf tegen malaria te beschermen met de dure medicijnen. In plaats van pillen, gebruiken ze 's nachts een klamboe als muggenwering. Volgens muggenexpert Bart Knols is dit niet voldoende omdat kinderen alsnog 's avonds buiten geprikt worden. Als de mensen wel geld hebben om pillen te kopen, gaat het vaak om nepmedicijnen.

De nepmalariapillen zijn niet te onderscheiden van de echte. In deze nepmedicijnen zitten weinig of geen actieve stoffen om malaria te bestrijden. Wanneer mensen neppillen innemen met weinig actieve stoffen, lijkt het alsof ze werken omdat de symptomen van malaria erdoor verdwijnen. In werkelijkheid worden de muggen hiermee resistent gemaakt omdat ze steeds een beetje van de werkzame stoffen binnen krijgen.Artsen in deze gebieden kunnen dan ook moeilijk onderscheid maken of de patiënt resistent is voor het middel of dat het om neppillen gaat.

De winstgevende neppillen komen uit China en deels uit India. Of het om fraude gaat van farmaceuten of om criminele organisaties die deze pillen maken, is niet duidelijk. Het kunnen dus gaan om neppillen net zoals XTC gemaakt worden, of om het vermengen van echte malariamedicijnen met niet-werkzame pillen. Om deze gevaarlijke neppillenproductie tegen te gaan, probeert de Wereldgezondheidsorganisatie de makers te achterhalen en de netwerken op te rollen. Een andere oplossing is het merken van de echte pillen zodat je ze kan onderscheiden van de neppers. Ook is het een idee om de echte pillen door de overheid te laten subsidiëren zodat er geen winst meer gemaakt wordt op de neppillen.

Het is te hopen dat de Wereldgezondheidsorganistie snel succes boekt met het aanpakken van de neppillenbranche, want anders zullen steeds meer werkende malariapillen onbruikbaar worden door resistente muggen. Als je zelf van plan bent om een reis te maken naar een malariagebied, koop je medicijnen dan altijd in Nederland om zeker te zijn van 100% bescherming!


Beeld door: pacafl @ flickr.com
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo bestrijd je muggenziektes

Op reis loop je het risico gestoken te worden door allerlei insecten, waaronder muggen. Op zich niet zo'n probleem, behalve als je er thuis achter komt dat je een of andere nare ziekte hebt meegenomen, zoals malaria of knokkelkoorts. Na een heerli...

0
Reisnieuws
Vaccin tegen malaria

Nooit meer pillen slikken tegen malaria? Het is mogelijk. Onderzoekers geven aan dat het realiseerbaar is een vaccin te ontwikkelen dat mensen volledig beschermt tegen de infectieziekte. Een vaccin zou jaarlijks een miljoen malariadoden voorkomen.

1
Reisnieuws
Zwangerschapstest voor malaria

Er is een nieuwe techniek ontdekt waarmee snel en goedkoop malaria kan worden vastgesteld. De methode is ontwikkeld door het Amsterdams Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en Engelse wetenschappers. Dat maakte het KIT gister bekend.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.