Reisnieuws

Digitale reisfotografie voor beginners

Gepubliceerd: 24 jan 2012
2

Een spiegelreflexcamera is ervoor bedoeld om je beste "cameraat" te worden. Maar vaak komen beginners niet verder dan de automatische modus. Speciaal voor deze groep verzamelde Columbus vijf stappen die je zullen helpen bij het maken van scherpere foto's op reis.

1. Diafragma


Het diafragma is één van de drie belangrijkste onderdelen van je camera waarmee je kunt beïnvloeden hoe een foto er uit komt te zien. Het is een ronde of veelhoekige opening in de lichtbaan van de lens, die een bepaalde hoeveelheid licht kan doorlaten of tegenhouden. Het werkt net zoals je pupillen, die worden groter om meer licht te kunnen verdragen en kleiner bij weinig licht. De andere onderdelen die bepalen hoe de foto eruit komt te zien zijn de sluitertijd (hoe lang valt het licht op de sensor) en de lichtgevoeligheid (de iso-waarde).
Een standaard lens heeft een diafragma bereik van 2,8 tot 22 (f/2.8 tot f/22). Hoe lager het getal, hoe groter de diafragmaopening is waar licht doorheen komt. Hoe groter de diafragmaopening, hoe kleiner de scherptediepte. De scherptediepte is de meetbare afstand tussen de twee uiterste scherpe punten van de foto. Voor landschapsfoto's is bereik van f/22 voor een van voor naar achter scherp beeld. Voor portretten van mensen is het aan te raden f/2.8 in te stellen. Hierdoor vervaagt de achtergrond en springt de persoon er extra uit.Het diafragma staat hier volledig open(2.8), de scherptediepte is klein.2. Sluitertijd


De sluitertijd die ook wel belichtingstijd wordt genoemd is is een veelgebruikte term in de fotografie. Het is de combinatie van sluitertijd en de opening van het diafragma die de tijdsduur en de hoeveelheid licht op de sensor bepalen. De belichtingstijd op een fotocamera is bij veel modellen instelbaar. De tijden liggen doorgaans in het gebied van meerdere seconden tot 1/2000 van een seconde, de staandaard instelling is 1/125. Bij een lange sluitertijd moet je er rekening mee houden dat het onderwerp niet mag bewegen. Beweegt het onderwerp wel dan ontstaat de beroemde 'bewegingsonscherpte'. Een snelle sluitertijd van 1/2000 zal een bewegend onderwerp 'bevriezen' zodat details zichtbaar worden die het blote oog niet waar kan nemen.


3. ISO-instelling


ISO-waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de sensor. Hierbij geldt: hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de sensor is voor licht. Een lage ISO-waarde is 100 en een hoge waarde is 6400, de standaard waarde is 200. Dit is erg handig wanneer je te maken hebt met moeilijke lichtomstandigheden waarbij je eigenlijk gebruik zou moeten maken van een flitser, maar die niet hebt.
Als er veel licht is, kan je met een lage ISO waarde van 100 of 200, een scherpe foto verkrijgen. Maar als er weinig licht aanwezig is, heb je een hogere ISO waarde nodig, denk hierbij aan 800 a 1600. Het nadeel bij een hogere ISO waarde is dat er ruis optreedt. Elke sensor heeft een andere signaal-ruisverhouding. Test dit, hoever jij kunt gaan bij jouw eigen camera.

4. AV-standje


Onze Columbus fotografen adviseren om met het AV-standje te fotograferen. Bij fotograferen in de AV-stand bepaal jij het diafragma. De camera zelf bepaalt wat de bijbehorende sluitertijd en ISO-waarde zou moeten zijn, met als resultaat scherpe foto's.
In tegenstelling tot de automatische stand, kunnen foto's genomen in de AV-stand in RAW opgeslagen worden. Dat kan ook een reden zijn om voor deze stand te kiezen.


5. RAW


Je kunt ervoor kiezen om te schieten in JPEG of TIFF waarmee je de beelden kunt downloaden naar je computer. Maar je kunt ook RAW fotograferen. Een RAW bestand is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd. Geen enkele compressie of andere bewerkingen worden toegepast. Dit levert de hoogst mogelijke kwaliteit foto’s op. Een reden waarom veel fotografen voor RAW formaat kiezen is omdat er meer kleuren per pixel kunnen worden vastgelegd in de foto. Een RAWfoto kan je als het ware vergelijken met analoog of negatiefdia. De RAWbeelden zijn beter te bewerken dan JPEG. Twee van de beste beeldbewerkingsprogramma's voor beginners zijn Adobe Lightroom en Aperture van Apple.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Fotografie terug in de huiskamer

Epson en Philips brengen de fotografie terug in de huiskamer. Geen zoemende laptops of computers meer nodig. Gewoon vanaf de luie bank je laatste reisfoto's bekijken in High Definition.

0

Reacties van bezoekers Reageer

ytos

Door: ytos • Geplaatst op

Oei... hier moet ik toch even op reageren: "onze Columbus fotografen adviseren om met het AV-standje te fotograferen. Bij fotograferen in de AV-stand bepaal jij het diafragma. De camera zelf bepaalt wat de bijbehorende sluitertijd en ISO-waarde zou moeten zijn, met als resultaat scherpe foto's."

De Av-stand is de diafragmavoorkeuzestand bij Canon; de overige merken gebruiken daar de A voor. Dat is echter nog het minste.

Waar ik vooral over val, is de opmerking dat je in deze stand altijd scherpe foto's hebt. Bij lange na niet. In prinicipe bepaalt de camera op basis van het aanwezige licht de sluitertijd behorende bij een gekozen diafragma en ingestelde ISO-waarde. De camera kan dan in situaties binnen/bij bewolkt weer/schaduw of nog donkerder zomaar een sluitertijd kiezen, die zo lang is, dat je bewegingsonscherpte krijgt.

Als de camera al op automatische ISO-waarde staat - en dat is lang niet altijd het geval - dan kan het zijn dat de camera een zo'n hoge ISO-waarde kiest, dat er dusdanig ruis ontstaat, dat de foto alsnog niet de scherpte vertoont, die je zou willen. Zie het voorbeeld bij #3 over de ISO-instellingen.

Kortom: de diafragmavoorkeuzestand geeft geen garantie op scherpe foto's. Een juiste fotografietechniek en weten wat je camera kan/je camera in kunnen stellen al veel meer.

Yljas Roeper
Ytos Digitale Fotografie
www.ytos.nl

printil

Door: printil • Geplaatst op

ik fotografeer veel en wat ik altijd doe bij mensen die ik zie rotzooien met scheve zee of scheve gebouwen enzo, is de waterpas of het raster aanzetten. Zit onder het knopje display. Op dat raster kan je dan zo je zee evenwijdig stellen zodat je zee gewoon recht is etc. Ik heb hem standaart aan, heb er verder geen last van.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.