Reisnieuws

Vier kleinste landen ter wereld

Gepubliceerd: 13 jan 2012
0

Landen ten grootte van een golfbaan waar je het bestaan wellicht niet eens van weet. Ze zijn onafhankelijk, hebben een eigen bestuur en leger en hun eigen regels wat betreft de economie. Dit zijn één van de meest kleine landen ter wereld.

1. Vaticaanstad


Grootte: 0,17 vierkante mijl. (0.44 km²)
Locatie: Rome, Italië

Dit land heeft de grootte van een golfbaan en is daarmee het kleinste land ter wereld. Vaticaanstad mag dan klein zijn, maar is daar zeker niet minder krachtig om. Het is een soeverein grondgebied en wordt ook wel de zetel van de katholieke kerk genoemd.
Het land werd opgericht in 1929 door het Verdrag van Lateranen, die werd ondertekend door één van de meest repressieve dictators in de Italiaanse geschiedenis, Benito Mussolini. Het land wordt geregeerd door de paus.
Een ander uniek gegeven over dit kleinste land ter wereld is dat er geen permanente burgers wonen. Het burgerschap van Vaticaanstad wordt ontleend aan degenen die werken in het Vaticaan en wordt bewaakt door de kleinste en oudste reguliere leger in de wereld, de Zwitserse Garde.
De officiële talen van het Vaticaan zijn Latijn en Italiaans, de geldautomaten zijn de enigen in de wereld die diensten aanbieden in het Latijn.
De economie van het land is uniek: het is de enige niet-commerciële economie in de wereld. In plaats daarvan wordt Vaticaanstad financieel ondersteund door bijdragen van katholieken over heel de wereld.

2. Monaco


Grootte: 0,8 vierkante mijl. (1.96 km²)
Locatie: Franse Riviera aan de Middellandse Zee

Monaco is het op één na kleinste land op aarde en heeft ongeveer de grootte van New York's Central Park. In 1918 ging Monaco een verdrag met Frankrijk aan voor militaire bescherming, wat Monaco meteen onafhankelijkheid maakte. Toen prins Rainier III de troon overnam, was hij vrijgezel. Maar niet veel later trouwde hij met Hollywood-actrice Grace Kelly. Dit heeft mede geholpen met het polijsten van Monaco's imago als een glamoureuze plek voor de rijken.
Voor een lange tijd kende het land geen belasting en werd het een belastingparadijs voor welgestelde buitenlanders met internationale bedrijven.
Hierdoor zijn de meeste inwoners van Monaco niet inheems, slechts ongeveer 1 op de 5 mensen zijn Monegasques. Inmiddels moet er ook gewoon in Monaco belasting betaald worden.

3. Nauru


Grootte: 8 vierkante mijl (21 km²)
Locatie: West-Stille Oceaan

Nauru is 's werelds kleinste eiland, de kleinste onafhankelijke republiek en de enige republiek in de wereld zonder een officiële hoofdstad.
Kantooruren zijn flexibel en het meest populaire tijdverdrijf was het drinken van bier. Voor een tijdje was Nauru een paradijs op aarde.
Dit duurde niet lang door een aantal verspilde investeringen van het bestuur.
Daarnaast wordt Nauru ook geteisterd door overgewicht probleem. Door decennia van ontspannen levensstijl en hoge consumptie van alcohol en vet voedsel hebben maar liefst negen op de tien inwoners met overgewicht te maken. Nauru heeft nu dus ook 's werelds hoogste niveau van diabetes (type 2); meer dan 40% van de bevolking is getroffen.


4. San Marino

Grootte: 24 vierkante mijl. (61 km²)
Locatie: Noord-Midden-Italië in de buurt van de Adriatische kust.

Met de formele naam van de meest serene Republiek San Marino, is het niet verwonderlijk dat San Marino veel charmes heeft. Het land is opgericht in het jaar 301 door een christelijke steenhouwer, die samen met een kleine groep christenen wist te ontsnappen aan een religieuze vervolging. San Marino behoort daarmee tot één van de oudste republieken ter wereld.
Het mini-landje neemt zijn bestuur serieus en heeft een zeer complexe overheidsstructuur, gebaseerd op een grondwet geschreven in 1600. San Marino wordt geregeerd door een gekozen Raad van Zestig.
Voor de Tweede Wereldoorlog was San Marino één van de armste landen van Europa. Vandaag de dag bezoeken meer dan drie miljoen toeristen per jaar waardoor San Marino nu tot de rijken behoord.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Goedkoop op reis

Goed nieuws voor vakantiegangers! Vanaf vandaag bel je goedkoop vanuit het buitenland en is een vlucht naar jouw bestemming vanuit Nederland niet meer belast met de vliegtaks.

0
Reisnieuws
Oman gelukkigste land

Oman is het gelukkigste land van het Midden-Oosten, zo blijkt uit een recent onderzoek van Maktoob Research. 61 procent van de bevolking zegt gelukkig te zijn. Hiermee laat Oman landen als Saudi-Arabië, Quatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Ar...

0
Reisnieuws
Inheemse talen verdwijnen

Veel inheemse talen verdwijnen of dreigen dat binnenkort te doen. Volgens de VN verliest de wereld elke twee weken een taal. Het Mexicaanse Instituut voor Inheemse Talen zet alle zeilen bij om de meer dan 350 inheemse talen in Mexico te redden.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.